Doping in de sport. Geef toe, het thema is brandend actueel. Mijn repliek is steeds dezelfde : ik loop niet mee langs het pad van de speculaties en van de gratuite verdachtmakingen, maar houd mij aan de cijfers. Tijdens de vergadering van het Uitvoerend Comité van de Uefa, op 17 september 2003, werden enkele interessante statistische gegevens naar voren gebracht.

Tijdens het seizoen 2002/03 voerde de Uefa 396 controles uit : één (0,25 %) was positief, 395 (99,75 %) waren negatief. Tussen 1994 en 2003 werden er 2632 spelers gecontroleerd : 6 gevallen (0,23 %) waren positief en leidden tot disciplinaire sancties. In het lopende seizoen worden de dopingtests met 30 procent opgevoerd. De Europese dopingcontroleurs zullen 154 wedstrijden bezoeken, waaronder de 31 duels van het Euro 2004 in Portugal. Daarnaast krijgen 51 wedstrijden van de Champions League en 29 van de Uefacup onverwacht medisch bezoek. In totaal zullen er op die manier 616 spelers gecontroleerd worden. Deze cijfers bevatten niet de controles out of competition.

Het lijkt mij nuttig om tegenover de coulissegeruchten en naar sensatie ruikende publicaties ook enkele naakte cijfers te plaatsen. Natuurlijk bestaat er doping in de sport, dus ook in en rond de voetbalsport. Ook wij weten dat er nog steeds producten bestaan, die met de actuele labomethodes niet gedetecteerd kunnen worden. We moeten de strijd tegen deze gesel met verbetenheid verderzetten.

Laten we evenwel voorzichtig zijn met uitspraken die leiden tot burleske bokkensprongen, zoals deze van een politicus die meteen heel de wielersport van de weg wil rijden. Mag ik er de excellente parlementariër beleefd op wijzen dat doping geen monopolie is van de sportwereld ? Mag ik er hem attent op maken dat politici om wakker te blijven tijdens eindeloze nachtelijke uitputtingsslagen, ook wel eens naar de pillendoos durven te grijpen ! Een vitamientje of een aspirientje wordt dan, in de verhitte sfeer van de discussies, wel eens verward met een amfetamientje. Mij hoor je niet zeggen dat daarom heel de politieke draaimolen van de wereldfoor gehaald dient te worden.

Doping dient met inzet, kennis, geduld en motivatie be-streden te worden. Nuchterheid, bescheidenheid en relativeringsvermogen zijn méér dan welkom. Emotionele, onbezonnen of utopische prietpraat leidt nooit tot oplossingen. Inmiddels ken ik wel de eerste bijwerking van elk dopinggebruik : geheugenverlies. Niemand herinnert zich ooit iets geslikt te hebben.

Dr. Michel D’Hooghe is behalve voorzitter van Club Brugge ook revalidatiearts en voorzitter van de medische commissie van de Fifa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier