Valencia kiest Koeman voor zijn aanzien.

QuiqueSánchezFlores (42) mocht bij Valencia zijn koffers pakken nadat zijn team met 3-0 verloor bij FC Sevilla. De oud-verdediger zat het in de dug-out allemaal met lede ogen aan te zien. De vermoeidheid viel van zijn gezicht af te lezen. Hij erkende dat trouwens na zijn ontslag : “Het doet natuurlijk pijn. Maar ergens voel ik me ook opgelucht. Ik beleefde hier twee jaar veel stress. Nu verlies ik mijn job, maar ik zal wel opnieuw een normaal leven kunnen leiden.”

Wat het voor Flores extra moeilijk maakte, was dat hij moest optornen tegen de schaduw van RafaBenitez. Ook zijn zeer ervaren voorganger ClaudioRanieri kon daardoor zijn contract niet uitdienen. De relatie tussen Flores en Valencia zat trouwens al een tijdje scheef. Eerst waren er meningsverschillen met de vroegere sportieve directeur en directeur AmedeoCarboni, waarbij Flores uiteindelijk aan het langste eind trok, aangezien de Italiaan vertrok. Maar geleidelijk aan raakte de coach, die vroeger nochtans een goede band had met belangrijke spelers zoals doelman en boegbeeld SantiagoCañizares, almaar meer geïsoleerd.

Bij het begin van het seizoen waren de resultaten al bij al niet zo slecht, maar de manier van voetballen van Valencia stond de fans niet aan. De vernederende 2-0-nederlaag in de CL op het veld van Rosenborg betekende voor Quique Flores het begin van het einde. Om zijn vel nog te redden waren er sprekende resultaten nodig in de duels tegen FC Sevilla en Real Madrid. Dat plannetje mislukte. OscarFernandez, de coach van de invallers, nam kortstondig zijn plaats in, maar zag zijn zieke team met 1-5 de boot in gaan tegen Real Madrid, nadat het al aan de rust 0-4 stond.

De naam van de opvolger van Flores raakte ondertussen wel al bekend. MiguelAngelRuiz, de nieuwe sportieve directeur, ging RonaldKoeman (44) losweken bij PSV. De vroegere blonde centrale verdediger van FC Barcelona, die onder de leiding van JohanCruijff tussen 1989 en 1995 vier keer kampioen speelde, werd gekozen voor zijn internationaal aanzien en tekende tot 2010. Hij debuteerde vorige zaterdag alvast met een mooie 0-2-zege op het veld van Mallorca.

Manuel Pellegrini, de 54-jarige Chileense coach van Villarreal, levert uitstekend werk. Hij mag zich dan ook in de belangstelling van een aantal topploegen verheugen, zoals Ajax. Aangezien zijn overeenkomst na drieënhalf jaar afloopt, is de kans groot dat hij vertrekt.

Vagner Love (23), de onberekenbare Braziliaanse spits van CSKA Moskou, stapt tijdens de winterstop mogelijk over naar FC Sevilla.

Breno, de jonge centrale verdediger van de nieuwe Braziliaanse kampioen FC Sao Paulo, trekt misschien naar Real Madrid. Wagner Ribeiro, de manager van Robinho, komt binnenkort naar de Spaanse hoofdstad om over de transfer te onderhandelen.

Fernando Morientes (31) zorgde voor een warm welkom voor Ronald Koeman bij Valencia : de aanvaller scoorde beide goals in de met 0-2 gewonnen match op het veld van Mallorca.

Antonio Puerta Jr. is de pas geboren zoon van de speler van FC Sevilla die eerder dit seizoen overleed. Dadelijk na zijn geboorte kreeg de baby al een lidkaard als socio van de club.

Barcelona lijkt op verplaatsing vaak niet goed opgewarmd het veld op te komen. Drie van de vijf tegengoals die het op verplaatsing slikte, werden in het eerste kwartier ge-scoord. Bij het 1-1-gelijkspel tegen Valladolid was het niet anders. Ondertussen wil de clubleiding de contracten van doelman Victor Valdés (25) en middenvelder Andrés Iniesta (23), die nog lopen tot in juni 2010, nu al openbreken.

Levante behaalde vóór het bezoek van Almeria vorige zondag slechts één punt in tien speeldagen. Het is de eerste keer in tien jaar dat een rode lantaarn zo’n pover resultaat voorlegt.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier