Ajax zit achter Denny Landzaat en PSV zou belangstelling hebben voor KennethPerez, maar AZ, tweede in de tussenstand, wil niemand laten vertrekken. Hoe hou je met een gemiddeld toeschouwersaantal van iets boven de 7000 in godsnaam een topploeg in stand ? Dankzij de euro’s van Dirk Scheringa, die met zijn financiële groep zo goed boert dat hij voorkomt in de top-50 van de rijkste Nederlanders.

AZ heeft een traditie met miljonairs. In de jaren zeventig werd de Alkmaarse club, toen nog AZ’67, naar sportieve roem gestuwd met de centen van de broers Molenaar, die zelf nog hadden gevoetbald bij een van de voorlopers van de club en een florerend bedrijf in huishoudartikelen uit de grond stampten. De broers stelden Georg Kessler aan als trainer en met spelers als Kees Kist, Kirsten Nygaard, Ronald Spelbos, Willem vanHanegem, Hugo Hovenkamp en de Oostenrijker Kurt Welzl won AZ twee keer de beker, werd het in 1981 ook kampioen en verloor het in datzelfde jaar de finale van de Uefabeker. Toen de Molenaars zich terugtrokken – Cees overleed in 1979 en Klaas stopte er zes jaar later mee – was het liedje over. AZ, dat in 1986 het jaartal van de stichting uit zijn naam liet vallen, werd weer een modaal clubje, met zelfs een degradatie in 1988.

In de eerste divisie speelde de ploeg uit Alkmaar geen voorname rol, tot Dirk Scheringa zich in 1993 met de zaken ging bemoeien. Zijn verhaal is er eentje van de American Dream. Op een zolderkamertje begon deze kleinzoon van een marktkramer en zoon van een kaasmaker aan een hobby die later uitgroeide tot een omvangrijk bedrijf in financiële dienstverlening. Als het gaat om het verstrekken van leningen, is Dirk Scheringa Beheer (DSB) de grootste in Nederland. De man is wel omstreden, hij laat zich graag in met kunst en sportsponsoring en houdt niet van anonimiteit. Of het wordt een succes, of het leidt, zoals in het schaatsen, tot veel discussie en rechtsgedingen.

AZ is momenteel zijn succesverhaal, maar dat verloopt evenmin zonder slag of stoot. Al in 1997 lanceert Scheringa een plan voor een nieuw stadion. De Alkmaarderhout, die maximaal 8419 plaatsen bevat, is voorbijgestreefd. Scheringa wil aan de ringweg een nieuw complex neerpoten. Zeven jaar en veel dreigementen later – vorig seizoen nog dreigde Scheringa met AZ Alkmaar te verlaten – moet de eerste paal nog worden geheid. Waarom ? Stein Huysegems : “Rond het stadion komt een heel nieuw winkelcentrum, maar dat bestaat ook al in het stadscentrum en die winkeliers vrezen dat ze klanten verliezen. Zij zijn daarop een offensief tegen de plannen gestart, zodat er nu alleen een stadion mag komen, zonder winkels. Wat dan weer het rendement naar beneden haalt en alles uitstelt. Ik hoop dat het stadion er ondanks die perikelen toch gaat komen. AZ heeft er nood aan, wij kunnen geen tien jaar meer voetballen in een stadion dat bij wijze van spreken op instorten staat. Het verbaast me eigenlijk dat je er Europees mag spelen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content