Geloofwaardigheid

Jacques Sys

De mentalist van Anderlecht. Zo stond René Weiler zes maanden geleden op de cover van dit magazine. De Zwitser was toen volop bezig aan zijn sloop- en renovatiewerken en moest nog vele twijfels overwinnen. Toch debiteerde Weiler heel zelfverzekerd dat hij de mentaliteit op Anderlecht fel heeft veranderd en dat alle keuzes die hij maakt de clubbelangen dienen. Het klonk vreemd uit de mond van een trainer die een paar weken eerder thuis van Westerlo had verloren.

Als er de voorbije weken iets terugkeert over René Weiler, dan is het zijn consequentie. Door die rechtlijnigheid hebben weinig trainers de afgelopen jaren intern zo veel waardering gekregen als hij. Net op tijd ligt paars-wit in de juiste plooi, de uitschuiver van vorige week tegen Sporting Charleroi ten spijt. De onverstoorbaarheid waarmee Anderlecht zondag op AA Gent speelde, was er een illustratie van. Geen moment was de ploeg bevangen door stress. Iedereen kon achteraf leven met het gelijkspel, al zat er meer in. Het was voor de club gewoon een volgende horde op weg naar de titel.

Wie wordt er volgend seizoen trainer van Club Brugge? Geen gebrek aan namen deze dagen. Die van Francky Dury duikt steeds nadrukkelijker op. Dat zou toch wel heel erg vreemd zijn. Niet zozeer omdat Dury in 2011 al eens door de mokkende Brugse aanhang werd teruggefloten toen hij met Club een akkoord had bereikt om Adrie Koster op te volgen, maar vooral ook omdat Dury wel zeer nadrukkelijk zijn lot had verbonden aan Zulte Waregem toen hij daar een tienjarig contract tekende.

Wat heeft hij sindsdien niet allemaal geroepen? Dat hij tot zijn pensioen in Waregem blijft, dat hij daar beslist over sportieve zaken, dat in het bestuur van de club al zijn vrienden zitten, dat hij dat project tot een goed einde wil brengen en nog zoveel meer.

Francky Dury is ambitieus en dat is op zich natuurlijk niet verboden. Alleen denk je beter twee keer na voor je dat soort uitspraken doet. Anders ondergraaf je je geloofwaardigheid. Alleen ligt niemand in de voetbalwereld daar wakker van, het hoort er allemaal bij. Steeds weer worden er uitspraken gedaan en herroepen. Vroeger nog meer dan nu.

Memorabel in dat verband is een interview met de zeer autoritaire Gentse voorzitter Albert De Meester die in september 1980 in Sport 80, de verre voorloper van dit magazine, zei dat hij op het hoofd van zijn zoon zweerde dat de toenmalige trainer Léon Nollet niet zou ontslagen worden. Het was de titel boven het stuk. Twee dagen later mocht Nollet opkrassen. En nog een paar dagen later riep De Meester de auteur van het interview bij zich. Niet om hem een uitbrander te geven, maar omdat hij vond dat er een… mooie foto bij het verhaal stond.

Als eerste club uit een topcompetitie kroonde Bayern München zich vorig weekend voor de 27e keer tot kampioen. En dat na een campagne waarin – zeker na de uitschakeling in de Champions League en de eliminatie in de halve finale van de Duitse beker – er nogal wat kritiek kwam op trainer Carlo Ancelotti.De Italiaan zou niet intensief genoeg trainen, te flexibel zijn naar de spelersgroep toe en te roerloos langs de lijn staan. Maar Ancelotti heeft er altijd al naar gestreefd zichzelf zo onzichtbaar mogelijk te maken.

Intussen is de dominantie van Bayern een probleem in het Duitse voetbal. Vijf keer na elkaar kampioen, het is alsof je vijf opeenvolgende dagen een schnitzel eet, heette het. Het doet de interesse voor de Bundesliga niet slinken. Meer dan gemiddeld 41.000 toeschouwers voor een competitiewedstrijd, geen kampioenschap scoort beter. Zelfs de Tweede Bundesliga kent een opmerkelijke opstoot. Met VfB Stuttgart op weg naar eerste en traditieclubs (1860 München, Kaiserslautern, St. Pauli) in degradatiegevaar kwamen er vorig weekend gemiddeld 31.000 toeschouwers op de wedstrijden af.

DOOR JACQUES SYS

Wat heeft Francky Dury allemaal niet geroepen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier