Gelsenkirchen treurt om heengaan Assauer

Rudi Assauer werd weleens omschreven als 'een macho met een hart'. © BELGAIMAGE

De 74-jarige Rudi Assauer was manager van Schalke 04 bij de UEFA Cupwinst in 1997.

Wie zijn naam noemt, wordt in Duitsland altijd gewezen op het beeld van de flamboyante persoonlijkheid met zijn onafscheidelijke sigaar, die zich graag liet omringen met vrouwelijk schoon. RudolfAssauer was dan ook een geliefde prooi voor de sensatiekranten, omdat hij er nooit voor terugschrok de media te gebruiken voor wat pikante uitspraken. Een macho met een hart, zo luidde het ooit. Tussen 2000 en 2009 had hij een relatie met de twintig jaar jongere actrice Simone Thomalla.

Gelsenkirchen treurt om heengaan Assauer
© BELGAIMAGE

Zelf was hij als compromisloze verdediger ooit een verdienstelijke prof geweest, die tussen 1964 en 1970 uitkwam voor Borussia Dortmund. Tot zijn dood was hij daar aangesloten als lid. Assauer speelde bij de rivaal van Schalke 04 in totaal 119 Bundesligaduels, won in 1965 de DFB-Pokal en een jaar later de Europabeker voor Bekerwinnaars tegen Liverpool. De daaropvolgende zes seizoenen kwam hij uit voor Werder Bremen, om meteen daarna zijn eerste stappen te zetten in het clubmanagement.

Op 15 mei 1981 begint Assauer aan zijn tijdperk in Gelsenkirchen. Maar zijn eerste ambtsperiode als algemeen directeur eindigt abrupt in 1986. Via een tussenstap in Oldenburg keert de Kashmir Hooligan (dixit ex-BVB-voorzitter Michael Meier) dan terug naar de Königsblauen. Samen met de Nederlandse trainer Huub Stevens is het Assauer die als manager onze landgenoten Marc Wilmots, Michaël Goossens, Nico Van Kerckhoven, Emile Mpenza en Sven Vermant haalde. Hoogtepunt vormde de UEFA Cupzege in 1997 tegen Inter in een dubbel duel, waarbij Kampfschwein Wilmots via een goal en een penalty (1-4 met de strafschoppen, na tweemaal 1-0) een hoofdrol vertolkte. Ook bij de bouw van de huidige Veltins Arena was Assauer betrokken.

In mei 2006 stapte hij echter op, na een conflict met het bestuur en het lekken van informatie over financiële problemen. Vanaf februari 2009 begon Assauer als spelersmakelaar, maar op 31 januari 2012 maakte de ex-prof bekend dat hij aan de ziekte van Alzheimer leed. Bij de 4-1-bekerzege tegen Fortuna Düsseldorf werd de naam van de legende bij elke thuisgoal luid gescandeerd. ‘Rudi is de architect van het moderne Schalke’, benadrukt voorzitter van de raad van bestuur Clemens Tönnies graag. ‘Hij had niets liever dan een aantrekkelijke voetbalmatch.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier