Afgelopen vrijdag is de Colombiaan James Rodríguez bij Real Madrid aan de trainingen begonnen. Er wordt voor hem een huis gezocht in de residentiële wijk La Finca, waar ook Cristiano Ronaldo woont. Sinds dinsdag is ook Toni Kroos zijn avontuur bij Real ingestapt en heeft trainer Carlo Ancelotti zijn sterrenensemble compleet.

Een moeilijke taak wacht de Italiaan om uit al deze vedetten een elftal te smeden. Zo is het bijvoorbeeld onduidelijk op welke positie hij James Rodríguez gaat neerzetten. De WK-revelatie opereert bij voorkeur vanaf de flanken, maar die worden bij de winnaar van de Champions League al ingenomen door Gareth Bale en Cristiano Ronaldo. Een plaats pal achter de spitsen ligt daarom meer voor de hand, maar ongeacht met welke concept Real wil spelen zou dat dan ten koste kunnen gaan van de door de trainer erg gewaardeerde Fransman Karim Benzema.

De weelde bij Real Madrid neemt onwaarschijnlijke vormen aan. Vooral op het middenveld is het dringen om een plaats. In zoverre dat het lang niet zeker is dat de van Bayern München overgekomen Toni Kroosmeteen in het eerste elftal wordt gedropt. Voor dat middenveld is er ook nog de Kroaat Luka Modric, die een uitstekend seizoen kende, en vooral Xabi Alonso die bij Ancelotti doorgaans altijd in de ploeg staat. Zonder de defensieve middenvelder is Real onstabiel en mist het evenwicht. Voor dat middenveld is er ook nog de Duitser Sami Khedira, die de bui wel voelt hangen en met Arsenal onderhandelt. En er is vooral de Argentijn Ángel di María, die vorig seizoen op een centrale positie in het middenveld sterk speelde, met Argentinië goed aan het WK begon en door tal van clubs, waaronder Manchester United, wordt begeerd. Ook de jonge Isco staat te dringen voor een plaats.

Duidelijker is het achteraan, waar Pepe en Sergio Ramos het centrale duo vormen en Daniel Carvajal en de Braziliaan Marcelo de flanken bezetten. De weinig charismatische maar degelijke doelman Diego Lopez heeft net zoals vorig seizoen wellicht een streep voor op Iker Casillas, zeker na diens blekeWK. Maar mogelijk kan de komst van Keylor Navas, de doelman van Costa Rica (vorig seizoen bij Levante), Lopez nog tot een vertrek aanzetten.

Veel diplomatie zal Carlo Ancelotti de komende maanden nodig hebben om iedereen tevreden te houden. Maar de trainer verstaat de kunst vedetten in hun waarde te laten. Vorig seizoen zocht hij zes maanden naar de juiste formule zonder dat er zich binnen de club een probleem voordeed. ?

DOOR JACQUES SYS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier