Afgelopen zomer handelden de Belgische eersteklassers liefst 384 transfers af.

Na de start van de competitie in de Jupiler Pro League rondden de zestien eersteklassers nog 157 bijkomende transfers af. Met de 227 overgangen die voor de competitiestart al plaatsvonden, brengt dat het totale aantal tijdens de voorbije mercato op 384. Dat is gemiddeld 24 transfers per club. Een stijging tegenover een jaar geleden toen er gemiddeld 21,8 overgangen per eersteklasser plaatsvonden. In 2016 werden tijdens de zomermercato door de zestien eersteklassers in totaal 349 spelers verhandeld: 218 voor de competitiestart, 131 in de laatste weken van de zomertransfermarkt. Toen werden 156 spelers aangetrokken en 193 verkocht. Deze zomer ging het om 171 inkomende transfers en 213 uitgaande. De meeste transfers (in en uit samen) deed Club Brugge (36), voor Anderlecht (34), AA Gent, STVV en Mouscron (elk 28). De gerechtigd correspondent van Charleroi had met 11 overgangen de meest rustige zomer van alle eersteklassers. Waasland-Beveren, in een niet zo ver verleden een doorgangshuis voor voetballers, zag deze zomer maar veertien spelers aankomen of vertrekken. Dat geldt ook voor de andere Wase club, Lokeren.

Van de 171 inkomende spelers deze zomer waren er 61 Belgen, goed voor 35 procent van de nieuwkomers. Een jaar geleden was slechts 30 procent van de nieuwe spelers Belg (48 op 156 nieuwkomers).

Charleroi kocht het minst: vier nieuwe spelers. Het was de enige ploeg die na de competitiestart niemand meer aantrok. Vorig jaar was KAS Eupen de enige eersteklasser die bij de competitiestart zijn huiswerk al gemaakt had. Charleroi is de ploeg die de voorbije twee jaar het minst actief was op de zomermercato, met negen nieuwe spelers. Het meest bedrijvig waren in dezelfde periode Excel Mouscron en STVV die elk in die twee mercato’s samen 32 nieuwe spelers haalden. Excel Mouscron haalde deze zomer de meeste nieuwe spelers (19), voor Antwerp (18) en STVV (16). Wie doet volgend jaar beter?

Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier