Boonen bindt strijd aan met Cavendish.

Begin dit jaar, bij de voorstelling van zijn ploeg Quick-Step, maakte Tom Boonen zijn vernieuwde ambities voor de Tour kenbaar. Zijn gedachtegang kwam hierop neer: tegen Mark Cavendish valt in een massaspurt weinig of niets te beginnen. Daarom zou Boonen zijn actieterrein verleggen. Hij droomde hardop van de proloog, van ritwinst ook na een ontsnapping. De groene trui, die had hij uit zijn hoofd gezet.

Na Parijs-Roubaix keerde de Belgische kampioen terug naar Monaco. Alleen op zijn fandag eind april kon hij even gespot worden in Vlaanderen. Daar kwam de Tour opnieuw ter sprake. En wat verklaarde Boonen? “In juli ga ik voor een tweede groene trui.”

Wilfried Peeters, gouwgenoot van Boonen en ploegleider bij Quick-Step, legt uit waarom de Balenaar van gedacht veranderde. “Eerst en vooral bewees Tom dat hij nog altijd massasprints kan winnen. Bovendien kon iedereen vaststellen dat Cavendish zich deze winter allesbehalve optimaal voorbereidde. Ook daar putte Tom motivatie uit.”

Als spurter valt Cavendish hoger in te schatten dan Boonen, daar laat Peeters geen twijfel over bestaan. “Maar we moeten de Brit op zijn zwakke plek pakken: zijn conditie. Hij is niet onklopbaar. Zeker na een lastige rit is Tom in het voordeel. Cavendish raakt moeilijker de beklimmingen over. In de laatste Tourweek ligt onze kans. Op die manier wonnen ook Laurent Jalabert, Erik Zabel en vorig jaar nog Thor Hushovd de groene trui. Dat betekent echter niet dat we zoals de vorige jaren onze volledige Tourploeg met het oog op de sprints zullen bouwen. Ik denk dat Tom straks moet trachten te profiteren van het treintje dat HTC-Columbia opzet voor Cavendish.”

Vanaf zondag zullen Boonen en Cavendish voor het eerst in deze aanloop naar de Tour de degens kruisen. Dan begint de Ronde van Californië, de belangrijkste rittenwedstrijd in de Verenigde Staten. Boonen zal vijf weken zonder competitie achter de rug hebben. Het was in de periode na de klassiekers dat hij vorig jaar de teugels vierde in het uitgaansleven en vervolgens op cocaïne betrapt werd.

Hoe overbrugde de Kempenaar deze keer de break na de klassiekers? “Hij zette maar een weekje de fiets aan de kant en nam bewust niet lang rust”, weet Peeters. “In de Ronde van Californië moeten de renners tot boven de tweeduizend meter klimmen. Dan is een stevige basis belangrijk. Die enkele dagen rust waren voor Tom vooral belangrijk om zich mentaal weer op te laden na de zware klassiekers.”

Boonen heeft dan wel geen grote voorjaarswedstrijd gewonnen, zijn belangrijkste overwinning is volgens Peeters dat hij met Lore in Monaco een stabiele thuis vond. De ploegleider had er naar eigen zeggen een goed gevoel bij toen zijn kopman zijn verdere programma bij hem thuis kwam bespreken. “Tom kwam tot de jaren van verstand. Hij is gemotiveerd en ambitieus voor de Tour.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier