Barry van Galen krijgt bij AZ eindelijk waardering.

Eigenlijk, zo gaf Barry van Galen (33) precies een jaar geleden te kennen, wordt het lopende seizoen zijn laatste. “Want het is niet meer zoals vroeger”, verklaarde de linkspoot van AZ. In principe veranderde zijn visie niet : in de zomer van 2004 is het mooi geweest. Tenzij hij met de Alkmaarse ploeg Europees voetbal haalt. “Want zoals het nu gaat, wil ik nog wel een jaartje verder.”

Succes heeft vele vaders. Maar de rol die Van Galen momenteel vertolkt, is opmerkelijk. Dat hij geniale ingevingen heeft, was al bekend. Maar zijn talenten liet de spits vaak gepaard gaan met ongecontroleerde overtredingen en een karrenvracht aan (gele en rode) kaarten. Het leverde hem in het verleden meer dan eens de kwalificatie op van geniale gek. In de lopende competitie grossiert Van Galen echter vooral in magistrale passes, assists en is zijn strafblad nog blanco.

Van Galen groeide op in het Haarlemse Schalkwijk. Thuis was hij zelden, zoals hij het ook later, tijdens zijn eerste baantje in een drukkerij, al na drie weken voor gezien houdt omdat hij het binnen niet kan uithouden. Buiten, op de steiger als huisschilder, vergaat het hem beter. In 1993 belandde hij bij Roda JC. Daar onderhield hij een haat-liefde-verhouding met Huub Stevens. In 1996 wordt hij door Guus Hiddink zelfs uitgenodigd bij Oranje, maar tot speelminuten komt hij in de ArenA tegen Brazilië niet. En dus ligt zijn (enige) shirt ergens in een kast. Ophangen en inlijsten ? “Dat kan in mijn ogen niet, want het heeft niet naar zweet geroken”, oordeelt hij.

“Barry is een echte winnaar”, weet Co Adriaanse. Zelf vindt hij dat het net-niet is met zijn carrière. “Ik heb overal aan geroken, maar niet geproefd. Daarom heb ik niet echt voldoening uit mijn loopbaan gehaald.” Wellicht komt dat nog dit seizoen, of misschien zelf een volgende. “Ach, je kunt in elk geval niet zeggen dat ik een anonieme speler ben.” (FV)

AMSTEL CUP. Hoek is de enige overgebleven amateurclub bij de laatste zestien. Daarin mogen ze het opnemen tegen Heracles, terwijl Jong Ajax de bus pakt naar FC Twente. De andere duels, die op 16 en 17 december worden afgewerkt, zijn Ajax-NAC, PSV-Willem II, Feyenoord-Vitesse, FC Utrecht-RKC, Heerenveen-NEC en Sparta-RBC. RAFAEL VAN DER VAART (Ajax) aanvaardde het schikkingsvoorstel voor drie speeldagen. MARK VAN BOMMEL (PSV) werd geopereerd voor zijn liesbreuk. Bovendien werd er een vooronderzoek ingesteld na zijn armbeweging in het duel tegen Ajax. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kezman (PSV) 9 goals ; 2. Elkhattabi (AZ) 7 goals ; 3. Redan (RKC), John (FC Twente), Ibrahimovic (Ajax) 6 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier