Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Tenzij Sinan Bolat snel tot inkeer komt, begint Davino Verhulst als eerste doelman aan het seizoen bij RC Genk. Bolat verklaarde zich drie weken geleden mondeling akkoord over een contractverlenging met vier jaar, maar kwam daar nadien op terug. Hij voelde zich gekwetst door berichten in de media dat de aanslepende onderhandelingen te wijten waren aan zijn dure autovoorkeur. Volgens hem had de club met dat lek zijn imago geschaad. Bolat, die in september twintig wordt en zijn laatste contractjaar ingaat, is nu door de club een plaats achteruit gezet in de hiërarchie, “omdat hij niet honderd procent met KRC bezig is”. Door de afwezigheid van Logan Bailly (op de Olympische Spelen) is Verhulst zo plots de Genkse nummer één.

“Ik denk dat ik er klaar voor ben. En ik denk dat ook de trainers positief over mij denken”, aldus de twintigjarige doelman, die anderhalf jaar geleden door Genk als derde keeper bij Beveren werd weggehaald. Zowel Ronny Van Geneugden als keeperstrainer Guy Martens zijn inderdaad lovend over hem. “Na zijn eerste half jaar hebben we nog overwogen om hem te laten gaan”, aldus Martens. “Hij oogde plomp en had geen uitstraling. Niet alleen worstelde hij met een serieus overgewicht, er zaten ook grote hiaten in zijn technische scholing. Maar sindsdien maakte hij de meeste progressie van de drie. In die mate zelfs dat de rangorde die tot dan altijd duidelijk was geweest – Bailly één, Bolat twee, Verhulst drie – begon te vervagen. Wij hebben het volste vertrouwen in Davino, net als de spelers trouwens. Die zien hem ook bezig.”

Verhulst debuteerde bij Beveren als zeventienjarige in de UEFA Cup tegen Benfica, toen hij de uitgesloten Copa verving. Bij Genk startte hij nog niet in de basis. Twee keer viel hij in, telkens na een rode kaart voor Bailly (vorig seizoen tegen Lokeren, 2-3-verlies) en Bolat (twee seizoenen geleden voor de beker op Anderlecht, 6-0-verlies). “Van Beveren naar Genk was een grote stap”, bekent hij. “Ik heb hier veel bijgeleerd. Mijn gewichtsprobleem werd aangepakt en ik kreeg een veel atletischer lichaam. Guy Martens werkt heel veel op techniek. Dat moet ook in Genk: een keeper moet hier kunnen meevoetballen. Op dit moment werken we hard aan de hoge ballen. En op de lijn ben ik het best, zeker voor iemand met mijn lengte ( 1,91 m, nvdr). Buffon is mijn voorbeeld. Een beest in de goal, ik hou niet zo van chichi-keeperkes.”

En wat als straks Bailly terug is uit China? “Ik zal het hem extreem moeilijk maken, maar ook de trainers. Zodat ze zich zullen afvragen: oei, wat moeten we nu doen? Een keeper die het veld opstapt, moet niet denken: en straks ben ik weer gewoon tweede doelman. Dus dat doe ik niet.”

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier