Dankzij de overwinning die KRC Genk donderdag boekte tegen Dinamo Kiev, in de vijfde wedstrijd van de poulefase van de Europa League, is alvast één vooropgestelde doelstelling van de Limburgers in de praktijk omgezet: ze overwinteren in Europa. Voorzitter Herbert Houben ging er vooraf van uit dat dat zou moeten gebeuren door tweede te worden in groep G, omdat Kiev een maatje te groot leek, maar het team van Mario Been zette zowel op verplaatsing (0-1) als in eigen huis (3-1) de Oekraïners aan de kant. Daarnaast verloor Genk in de poulefase ook geen van zijn andere drie matchen tot nog toe. Met nog één speeldag in de groepsfase op het programma heeft Genk elf punten, vier meer dan Kiev en vijf meer dan Rapid Wien. Het is al het tweede jaar op rij dat Genk zich in de Europa League bij de laatste 32 schaart door de poulefase af te sluiten als groepswinnaar.

Met een andere ambitieuze doelstelling die Houben uitsprak, heeft Genk het moeilijker. De preses liet zich ontvallen dat zijn club het hele seizoen in de top drie wou meedraaien. Door nederlagen tegen Standard (0-2) en Lokeren (3-1) donderden de Limburgers al gauw uit die top drie, en zelfs even uit de top zes. Maar vervolgens verloor Genk tien competitiematchen op rij niet. Het duurde evenwel tot eind oktober vooraleer de Limburgers zich in de stand weer binnen de vooropgestelde doelstelling konden parkeren. Lang duurde dat niet: door het 0-1-verlies tegen Anderlecht op speeldag 15 en de wanprestatie in Oostende op speeldag 16 zakten de Limburgers weer naar de vierde plaats. De overtuigende 3-0-zege tegen OHL van afgelopen weekend zorgde er wel voor dat de kloof met de derde inmiddels weer werd teruggebracht tot één punt.

Een ander voornemen was om minder punten te morsen tegen ‘de kleintjes’. Door de 4-0-blamage aan zee wees de teller plots zeven ‘gemorste’ punten aan, na de eerdere 1-1 in Charleroi en de 0-0 in Beveren. Maar met die zeven gemorste punten zit Genk nog altijd op schema om beter te doen dan vorig seizoen, toen in de reguliere competitie twintig punten verloren gingen tegen ploegen die uiteindelijk play-off 1 niet zouden halen.

Opvallend is dat Genk zijn succesvolle parcours tot nog toe grotendeels aflegde zonder zijn topaankoop, spits Pelé Mboyo. Toen die op 19 september in Kiev naar zijn hamstrings greep en geblesseerd uitviel, werd dat aanvankelijk niet voorgesteld als iets ernstigs. Inmiddels staat hij wel al liefst elf weken aan de kant. Afgelopen weekend vroeg dit blad specifieke uitleg over het hoe en waarom van die lange afwezigheid, maar persverantwoordelijke Jordy Hex liet weten dat de club daarover geen vragen wil beantwoorden.

Wel duidelijk is dat Mboyo in de lappenmand vorige week heel wat gezelschap kreeg. Naast flankspeler Steeven Joseph-Monrose, die al ongeveer even lang out is als Mboyo, miste Been afgelopen weekend ook doelman László Köteles en middenvelder Fabien Camus, die beiden uitvielen tijdens en na de match tegen Kiev. Ook flankspeler Thomas Buffel haakte zondag in extremis af. Bovendien liep aanvaller Benjamin De Ceulaer tijdens de match tegen OHL een zware blessure op. Been, die in de eerste maanden van deze competitie liefst niet te veel sleutelde aan zijn veeleer ervaren basiself, zal stilaan moeten blootgeven hoe sterk zijn kern in de breedte is.

DOOR KRISTOF DE RYCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier