“Ik ben blij dat ik de ploeg nog eens zelf heb kunnen opstellen.” Pierre Denier reageerde vrijdagavond met een kwinkslag op de bewering in Sport/Voetbalmagazine dat het Genkse elftal tegen Cercle – de eerste wedstrijd na het ontslag van Emilio Ferrera – door technisch directeur Gunter Jacob was gezet. Volgens de interim-hoofdcoach na het doelpuntloze gelijkspel van RC Genk tegen Lokeren waren het wel degelijk hij en Hans Visser die dat hadden gedaan. In dat geval had het tijdelijke trainersduo een nieuwe verrassing in petto vrijdag. Hervé Kage en Sergej Milinkovic-Savic, die tegen Cercle allebei nog invielen, zaten tegen Lokeren niet eens nog op de bank. Niet fit, heette het, wat nog meer vragen opriep bij het snelle competitiedebuut van beide nieuwkomers een week eerder. “Er was niemand anders”, verdedigde Denier die beslissing, wat dan weer vragen oproept bij de kwaliteit van de nochtans erg ruime Genkse selectie. Daarvan had eerst Ferrera en nadien ook Jacob gezegd dat hij te groot was en aan afslanking toe. Die afslanking beperkt zich voorlopig tot de terugzetting van Jeroen Simaeys naar de B-kern. Zijn verwijdering uit de ploeg na de nederlaag tegen KV Mechelen was wél een beslissing van Jacob. Tijdens dezelfde bijeenkomst met de technische staf besliste Jacob ook dat beloftecoach Domenico Olivieri niet langer deel uitmaakt van de omkadering van de A-ploeg. De voorbije twee wedstrijden zat Dimitri De Condé al op de bank. De Condé maakt hiermee in korte tijd een blitzpromotie van de U17 over de U19 naar de A-ploeg. Clubicoon Olivieri reageerde ontgoocheld op zijn degradatie. Toelichting bij de beslissing kreeg hij niet.

Denier sprak vrijdag opnieuw de wens uit om zo snel mogelijk uit het hoofdtrainerschap te worden ontheven. De kans dat Frank Vercauteren het snel van hem overneemt, zag er na het weekend echter een stuk kleiner uit. Vercauteren leidde Krylja Sovetov zondag naar een 0-2 zege tegen FC Sibir, waardoor het na zes speeldagen met dertien punten op een gedeelde eerste plaats staat in de Russische tweede klasse. Op de persconferentie na afloop kreeg hij geen enkele vraag over zijn contacten met RC Genk. Meegereisde journalisten uit Samara was door de club gevraagd het onderwerp niet aan te snijden. Na een vlucht van drie uur vanuit Novosibirsk landde Vercauteren opnieuw in Samara, waar op maandag geen training op het programma stond. “Er zal niks gebeuren”, klonk het ’s ochtends vanuit de Russische club. Dat zei ook de regionale minister van Sport, die ook voorzitter is van de raad van bestuur van Krylja, vóór het weekend op basis van een gesprek met de Belgische coach. Toch behoudt Genk een sprankel hoop: Vercauteren zou nog niet de kans hebben gehad om met de CEO van Krylja te praten.

Overigens weigert Genk te bevestigen dat het überhaupt in contact staat met Vercauteren en al een mondeling principeakkoord met hem bereikte. Zeker is alleen dat er vorige week geen handtekeningen werden gezet. Op het Genkse wenslijstje staan verder ook de namen van Huub Stevens en Peter Maes. Herbert Houben leidt het transferdossier. De voorzitter woonde de wedstrijd tegen Lokeren niet bij, maar is deze week terug in het land. Ondertussen lijkt de kans weer iets groter dat Pierre Denier zaterdag in Kortrijk opnieuw als T1 op de bank zit. Genk gaat dan op zoek naar zijn eerste zege. “Twee op negen is te weinig,” zei de T1-tegen-wil-en-dank nog vrijdag, “zeker met al twee thuiswedstrijden achter de rug.”

DOOR JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier