Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Dat zondag plots Dimitri de Condé voor de camera stond na de zege tegen KV Oostende, zegt veel over de onrust bij KRC Genk.

Technisch directeur Dimitri de Condé bedacht de technische staf van KRC Genk met een pluim omdat er met zo veel jonge gasten was gespeeld. Dat was vreemd, want in vergelijking met de laatste vier maanden van vorig seizoen stond er maar één nieuwkomer in de Genkse basis: Dries Wouters, een jonge gast. Ook vreemd was het daarom dat Peter Maes vooraf voor diezelfde camera nog niet van een type-elftal wilde spreken. Alleen Christian Kabasele vertrok immers. Maes echter beschouwt Wouters en Bennard Kumordzi als noodoplossingen in een – eerlijk is eerlijk – dun bezet defensief compartiment. Verder bleef alles bij het oude in een van offensieve weelde bulkende selectie. Met Leandro Trossard kwam er zelfs nog een parel bij.

De uitspraken van De Condé en Maes hebben alles te maken met het ongeduld van Maes over het uitblijven van een nieuwe centrumverdediger. Dát heeft dan weer te maken met de nieuwe financiële realiteit bij Genk sinds het opstappen van algemeen directeur Dirk Degraen twee jaar geleden. De club saneerde het loonbudget, waardoor de taart die onder de spelers kan worden verdeeld, kleiner werd. Wie het voorgestelde stuk te klein vindt, haakt af. Genk zette lang in op de Angolees Bastos, maar dat ging uiteindelijk niet door. Een vervanger voor Kabasele komt er sowieso, maar voor Maes gaat het niet snel genoeg. Over één van de twee overblijvende kandidaten zitten hij en De Condé ook niet op dezelfde golflengte.

Ook dát speelde mee in hun uitspraken van zondag. Maes en De Condé spreken niet altijd elkaars taal, Maes en algemeen directeur Patrick Janssens al helemaal niet. In hun driehoeksrelatie wringt het langs alle kanten. Janssens probeert inmiddels weg te blijven van het sportieve terrein, maar leidt wel bij elke transfer de onderhandelingen. Daarin telt de nieuwe financiële realiteit. Genk incasseerde zo’n 8 miljoen euro voor Kabasele, maar ook na elke grote uitgaande transfer de voorbije twee jaar (Koulibaly en Milinkovic-Savic) boekte het maar rond de 2 miljoen euro winst. Dat betekent twee dingen: dat het de looneisen van spelers niet zomaar kan inwilligen, en dat het niet zonder zijn jaarlijkse grote uitgaande transfer kan.

Met het vertrek van Kabasele heeft Genk zijn schaapjes financieel weer voor een jaar op het droge. Dirk Degraen, opnieuw voetbalmakelaar, was donderdag in de Luminus Arena voor Wilfred Ndidi, maar Genk moet noch zijn Nigeriaanse revelatie van vorig seizoen noch Leon Bailey verkopen. Ook niet als de ploeg zich morgen niet zou plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. Maes en zijn spelers verdedigen in Ierland tegen Cork City een krappe 1-0-voorsprong.

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier