Een zege zondagavond tegen Westerlo volstond om opnieuw een schuchtere Mexican wave door de Cristal Arena te laten golven. Behalve dan in het zogenaamde sfeervak, waar de harde supporterskern van RC Genk ostentatief verstek liet gaan. Dat verstek was aangekondigd vrijdagavond tijdens de confrontatie van voorzitter Herbert Houben en algemeen directeur Patrick Janssens met een 500-tal fans. Een confrontatie die helemaal uit de hand liep en uitdraaide op een gemiste kans voor Janssens om de ontevreden fans aan zijn kant te krijgen.

Houben hield zijn inleiding nog kort, maar toen vervolgens Janssens aan een lange monoloog begonnen leek te zijn, werd hem brutaal de mond gesnoerd door heetgebakerde fans die vonden dat dit hún avond was: zij zouden de vragen stellen en het was aan Janssens en Houben om erop te antwoorden. De naam van Gunter Jacob viel, waarna het nog een eeuwigheid duurde voor de Genktop duidelijkheid verschafte over zijn technisch directeur. De sfeer werd agressief, kreten als ‘schijt aan het beleid’ en ‘Jacob buiten’ weerklonken, ook ‘Kielse rat’ Janssens werd niet ontzien en Houben incasseerde een tik tegen het hoofd toen hij en Janssens omsingeld raakten door tientallen hardekernleden die het niet langer uithielden op hun stoeltjes – tot afgrijzen overigens van de even talrijke beschaafde fans.

Met overslaande stem deed Janssens vervolgens de enige concrete mededeling waarmee hij de gemoederen aan het begin van de avond nog had kunnen bedaren: Dimitri De Condé en Koen Daerden worden aan de sportieve cel toegevoegd. Twee Limburgse ex-spelers die nu al als trainer voltijds in dienst zijn van RC Genk. Ook hoofdscout Roland Janssen komt erbij én trainer Alex McLeish. Dat laatste was een breekpunt voor Janssens, waarmee hij ingaat tegen de overtuiging van Jacob, voor wie de hoofdcoach een voorbijganger is. De promotie van De Condé en Daerden werd gematigd positief onthaald: iemand plaatste meteen de bedenking welke adelbrieven zij in hun nieuwe functie kunnen voorleggen. Ook weerklonk de vraag waarom Domenico Olivieri niet werd toegevoegd. Olivieri dwingt vertrouwen af bij de achterban, net als Pierre Denier (voor wie een oorverdovend applaus opsteeg toen hij de microfoon ter hand nam): iets waarin Janssens met zijn academische toon en de onderkoelde Houben voorlopig niet slagen.

Over het spelersbeleid van de voorbije jaren zei Janssens nog: “We moeten bij het scouten veel meer naar de achtergrond van een speler kijken. Niet alleen naar zijn voetbaltechnische kwaliteiten. Van Okriasjvili hebben we allemaal gezien dat hij die heeft, maar hij gedraagt zich niet als een prof. Daarom is hij naar de B-kern teruggezet. Als we spelers halen, zullen ze aan dezelfde mentaliteitsvoorwaarden moeten voldoen als een speler die uit onze opleiding komt.” Op de opmerking dat Genk tekortschiet in de begeleiding van zijn buitenlanders, zei Janssens: “Daar ben ik het volmondig mee eens. Op 3 november zullen we met de hele ploeg afdalen in de mijn. De spelers moeten weten waar deze club vandaan komt.”

DOOR JAN HAUSPIE

“We gaan weldra met de ploeg afdalen in de mijn.” Patrick Janssens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier