De transfercarrousel is nog voor de winterstop in gang gezet. Een opmerkelijke overgang is die van laatbloeier Stef Wils naar AA Gent. ‘Ik wil voor Westerlo eindigen.’

Samen met Nico Van Kerckhoven vormt Stef Wils (26) dit seizoen het slot op de deur bij seizoensrevelatie Westerlo. Ooit ging het hem een stuk minder voor de wind: begin februari 2006 barst de omkopingsbom in het Belgische voetbal. Wils speelde op dat moment bij Lierse. In tegenstelling tot een aantal van zijn ploegmaats heeft hij niets met de affaire rond ZheyunYe te maken. Maar het blijft uiteraard een onaangename episode, zeker voor een jonge voetballer. Enkele maanden later versiert hij een transfer naar Westerlo. Daar, in de luwte van de immer rustige club, breekt Stef Wils volledig door als voetballer. Hij ontpopt zich in zijn derde seizoen tot een van de belangrijkste bouwstenen van het Kempische elftal. Lof op alle banken en stilaan krijgt een aantal andere clubs Wils in het vizier. AA Gent trekt uiteindelijk aan het langste eind: Michel Louwagie rook naar eigen zeggen een ‘opportuniteit’ en overtuigde Wils om een contract van 3,5 jaar te ondertekenen bij de Buffalo’s.

Met welk gevoel verlaat je Westerlo?

Stef Wils: “Ik heb er mooie tijden beleefd, vooral het voorbije halfjaar was zeer leuk. Als je bovenin meedraait, en het gaat goed met de ploeg en het gaat ook nog eens persoonlijk goed, dan is dat plezant. In de kleedkamer van Westerlo is het altijd grappig, het gaat er gemoedelijk aan toe. De ploegmaats reageren allemaal positief op mijn transfer, ik heb het gevoel dat iedereen me die stap gunt. Ik vind dat je de mooie herinneringen moet onthouden en de mindere zo snel mogelijk moet vergeten. En dit seizoen heb ik vooral mooie momenten beleefd.”

Hoe sta je tegenover de reactie van Westerlomanager Herman Wijnants op jouw transfer. Hij zegt dat je voor het geld koos en Westerlo voor Stef Wils “te min is”?

“Die zaken heb ik ook in de krant gelezen, maar ik wil daar eigenlijk niet zo veel over kwijt. ( twijfelt) Herman Wijnants zegt dat het hem niet echt veel doet dat ik vertrek. Dan vraag ik me af waarom je dan zulke interviews moet geven, als het je toch niets doet? Laat het mij zo stellen: ik had meer tact van hem verwacht.”

Germinal Beerschot

Wat heeft je ertoe bewogen om naar AA Gent over te stappen? Je toekomstige ploeg staat op dit moment lager gerangschikt dan je huidige ploeg, Westerlo.

“Ik ben zeer tevreden met mijn overgang naar Gent. Ik ben ervan overtuigd dat ik wel degelijk een stap voorwaarts zet. Gent is een ambitieuze club en met Michel Preud’homme werken ze aan een nieuw project. Dit seizoen kenden ze in de heenronde vooral ups en downs, maar toch is Gent voor mij sowieso een stap vooruit. Westerlo is een mooie ploeg en speelt elk seizoen linkerkolom, met af en toe eens een uitschieter en een vierde of een vijfde plaats in de rangschikking. Gent, daarentegen, gaat elk jaar voor de prijzen. Ze ambiëren niet alleen top vijf, maar spelen meestal ook lang mee in de beker.”

Jouw loopbaan gaat voorlopig gestaag vooruit. Via Tielen (toen in de tweede klasse, nvdr) naar de jeugdwerking van Lierse en nu vertrek je als certitude bij Westerlo naar AA Gent. Waar eindigt het voor Stef Wils?

“In mijn carrière wil ik stap voor stap gaan, zeker niet met rasse schreden. In eerste instantie hoop ik om te presteren in Gent en dan zien we wel. Het is niet eenvoudig om je carrière te plannen in het voetbal. Enerzijds weet ik wat ik graag zou willen bereiken, maar anderzijds moet je ook goed beseffen wat je mogelijkheden zijn. Ik weet wat ik kan en wat ik niet kan, en ik zal er alles aan doen om mijn doel te bereiken.”

Een topclub? Stel dat je een bod had gekregen van een van de drie grote clubs in België?

“Ik had niet nee gezegd tegen een topclub. Maar het is voor mij ook belangrijk dat ik de mogelijkheid heb om te spelen. Als je bij een topclub 20 van de 34 wedstrijden op de bank zit, dan komt dat je ontwikkeling als speler niet ten goede.”

Standard zou naar jou geïnformeerd hebben …

“Dat heb ik ook gelezen in de krant. Persoonlijk heb ik geen contact gehad met Standard. Naast Gent waren er nog twee ploegen met concrete interesse: Roda JC en Germinal Beerschot. Nu denk ik wel dat Germinal Beerschot zich zal redden, maar ik vond het toch iets te riskant.”

Verdediger of middenvelder

Hoe zou je jezelf typeren als speler?

“Ik ben iemand die zich altijd meer dan honderd procent inzet, op karakter. Ook mijn passing, vista en kopbalspel zijn sterke punten. Op het vlak van snelheid en wendbaarheid ben ik misschien net iets minder sterk, maar dat is de voorbije jaren al veel verbeterd. Door ervaring kan je zulke zaken voor een deel camoufleren: ik kies bijvoorbeeld veel beter positie dan vroeger. En ook op het vlak van aanvallend koppen, kan ik nog iets scherper uit de hoek komen.”

Analisten roemen je inderdaad vaak om je loopvermogen en inzet, maar sommigen omschrijven je ook als “technisch eerder beperkt”. Stak je er al boven uit in de jeugd?

“Om in de eerste klasse te komen, moet je sowieso van alles iets hebben. Uiteraard ben ik technisch niet even onderlegd als Boussoufa. Maar het is nu ook niet dat ik niet tegen een bal kan trappen. Wellicht ben ik veeleer een laatbloeier. Sommige jongens zitten vanaf hun dertiende bij de nationale jeugdploegen, bij mij was dat pas op mijn achttiende. Ik heb me op latere leeftijd ontplooid, maar nu voel ik me goed. En ik heb zeker nog progressiemarge.”

Doorheen je carrière speelde je afwisselend op het middenveld en in de verdediging. Wat denk je dat jouw rol zal zijn bij Gent?

“Geen flauw idee, ik heb nog niet gesproken met Preud’homme. Ik denk dat ze me vooral nodig zullen hebben in de verdediging. Ik kan zowel als controlerende middenvelder als centraal in de verdediging spelen. Jan Ceulemans zei onlangs nog dat mijn toekomst waarschijnlijk meer in de verdediging ligt. Maar toen ik bij Lierse als defensieve middenvelder speelde, voelde ik me ook zeer goed.”

Hoe reageerde Ceulemans op jouw vertrek?

“Hij heeft me proficiat gewenst. Een paar weken geleden had ik een persoonlijk gesprek met de trainer. Ceulemans zei toen dat hij besefte dat ik voor een belangrijke keuze stond. Westerlo wou mij houden, vertelde hij, en de bedoeling was om de resultaten van dit seizoen te evenaren. Maar ik wilde een nieuwe uitdaging.”

Je komt voor de winterstop waarschijnlijk niet meer aan spelen toe. Vind je dat jammer?

“Meneer Wijnants zegt van niet, maar ik hoop dat ik nog een wedstrijd kan spelen voor Westerlo. Als Wijnants of de trainer dat liever niet heeft, dan is dat hun keuze. Ik zou dat heel spijtig vinden, maar ik ga me er niet meer druk in maken.”

Waar denk je dat Westerlo dit seizoen zal eindigen? En AA Gent?

“( lacht) Ik hoop met Gent voor Westerlo te eindigen, dat is logisch. Ik zet mij nog een week volledig in voor Westerlo, maar daarna ben ik een speler van Gent. Ik wil zo hoog mogelijk eindigen in de competitie en ver raken in de beker.” S

door bregt vermeulen beeld: reporters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier