Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Maar in deze Afrika Special krijgt Pierre Migisha (RTL-TVi) als gast het woord.
PierreMigisha werkt sinds 1990 voor RTL-TVi, met een onderbreking tussen 1998 en 2000 toen hij perschef was voor het Euro 2000. Hij is geboren en getogen in België, maar heeft Kongolese roots. “Sinds mijn zestiende ben ik Belg en ik ben nog maar twee keer naar Kongo geweest, maar ik voel me er wel mee verbonden.”
Standard kreeg het parket over de vloer dat mogelijke witwaspraktijken onderzoekt met 5,2 miljoen euro die vanuit het buitenland in de club werd geïnvesteerd.
PierreMigisha : “In eerste instantie denk je terug aan het zwart geld in de affaire- Bellemans en de zaak-Waterschei, maar hier gaat het om bedrijven gelieerd aan Standard. Hoewel we nog niet alle details kennen, vrees ik dat veel clubs links en rechts nog altijd gesteund worden met zwart geld. Bij UR Namur bijvoorbeeld zitten bestuurslui in de gevangenis omdat een van hen zwart geld van zijn casino in de club stak. En dan hebben we het nog maar over derde klasse. Vaak wordt bij Standard gewezen naar de rol van LucianoD’Onofrio, die officieel niet in het organigram van de club zit. Maar dat hebben we in het verleden ook al gekend met André Lesman, daar maak ik niet zozeer problemen over. Iedereen weet dat hij de touwtjes in handen heeft, speciaal, dat wel, maar hij steekt zich ook niet weg.”
Standard voelt zich gezocht.
“Dat is snel gezegd. Om te beginnen zijn het Luikse onderzoekers zelf die Standard tegen het licht houden. Bovendien is het een n.v., dus, sorry, dan moet je niet gaan zeggen dat je gezocht wordt als je eens gecontroleerd wordt. Soms krijg ik de indruk dat het eigen is aan het voetbal om zich buiten schot van de wet te bevinden. Niet alle regels zijn even duidelijk en men denkt te doen wat men wil. Waarom de mensen niet gewoon duidelijk zeggen dat je gaat meewerken aan het onderzoek omdat je toch niets te verbergen hebt ? Als ze zichzelf niks te verwijten hebben, moeten ze toch niet beweren dat ze zich gezocht voelen. Ik vind dat te gemakkelijk. Je ziet het wel meer in het voetbal, dat men zich snel een martelaar voelt.”
Emile Mpenza gaat naar Hamburg.
“Ik vind dat een goede stap. De pers heeft, vind ik, toen hij bij Standard kwam te veel aandacht besteed aan zijn uitlatingen dat de Duitse competitie te zwaar was voor hem. Bij Schalke ging het niet meer omdat het niet meer klikte met de manager en de trainer, niet omdat het Duitse voetbal hem niet lag. Ik vind dat hij goed past in het Duitse voetbal. Ik vergelijk hem een beetje met de Brazilianen die daar spelen. Hij is explosief en krijgt straks met Topmöller een goeie en ervaren trainer. Alleen had ik hem liever in Engeland zien spelen. Hij is, daar blijf ik van overtuigd, gemaakt voor het Engels voetbal. Maar Hamburg is geen slechte keuze, ook al hebben ze al een paar jaar niet meer zo van zich doen spreken als vroeger. Het kan de wederopstanding van die club worden.”
Georges Leekens tekende voor AA Gent.
“Ik heb Gent altijd een grote, serieuze club gevonden in een niet te verwaarlozen stad. Bovendien wordt het de laatste jaren gezond geleid en ze gaan geen zottigheden doen omdat ze binnenkort een nieuw stadion krijgen. Leekens is ook een man van uitdagingen en Gent past daarin : in het verleden hebben ze bewezen dat ze Europees voetbal kunnen halen. Volgens mij moeten ze in de topvijf meekunnen zoals Moes- kroen onder Leekens. Hij is een van de beste trainers als het op de mentaliteit van een groep en het rendement van de spelers aankomt. Hij kan van een gemiddelde voetballer een goede voetballer maken. In Gent krijgt hij een echt project, wat er in Moeskroen niet meer was doordat hij niet met RolandLouf, de nieuwe manager, overeenkwam. Sommigen zeggen wel dat Leekens niet voor de lange termijn is. Tja, en dan ? Op een uitzondering na zijn alle clubs blij over het succes dat hij bij hen haalde. Beter efficiënt op de korte termijn dan middelmatig op lange termijn, zou ik zeggen.”
Emilio Ferrera gaat bij FC Brussels aan de slag.
“Hij zal het zelf niet toegeven, maar misschien was dat niet helemaal het carrièreplan dat hij voor ogen had. ’t Is niet helemaal hetzelfde, maar net als Leekens is Ferrera ook iemand qui aime bouger en die van uitdagingen op korte termijn houdt. Bij Brussels heeft hij meer te winnen dan te verliezen. Alle verhoudingen in acht genomen doet hij mij wel denken aan José Mourinho van Porto : geen groot verleden als speler, maar bezeten en goed analyserend. Ik heb al veel spelers hun lof horen uitspreken over hem, wat voor iemand die nog geen 40 is wel opmerkelijk is. Brussels is een goeie keuze : het kan volgend seizoen een van de verrassingen worden en Brussel is zijn stad. Brussels zal bovendien veel jongeren de kans geven door te groeien. Vergeet niet dat WesleySonck dankzij Molenbeek is doorgebroken. Omdat het bij Anderlecht heel moeilijk is om door te breken – tenzij je van het niveau Vincent Kompany of Anthony Vanden Borre bent – zullen bij Brussels veel jongeren de kans krijgen. Wat een goede zaak is.”
Philippe Saint-Jean tekende bij Moeskroen.
” Saint-Jean – en dat is geen kritiek op Leekens – zal het hele project van Moeskroen, met zijn jeugdafdeling op Futurosport, belichamen. Doordat wel een paar sterkhouders zullen vertrekken, zal hij het moeten doen met de middelen die er zijn. Ook voor hemzelf zal het een grote verandering zijn. Hij heeft het op lager niveau bewezen, nu zal hij het met een groep profs moeten doen. Ik ken hem al langer en ik ben altijd gecharmeerd geweest van zijn kijk op voetbal. Een beetje zoals AriëlJacobs bewijst hij stilaan dat je behalve theoretisch ook in de praktijk heel goed kan zijn.”
Valencia won de Uefacup, mede door een penaltyfout en een rode kaart voor Barthez.
“Zijn kamikazetussenkomst is een technische fout, maar laten we serieus blijven : tussen de eerste in de Spaanse competitie en de zoveelste in de Franse ligt toch een wereld van verschil. Valencia was favoriet voor de wedstrijd en ik ben er niet van overtuigd dat met Barthez nog in doel en 0-0 aan de rust Marseille had kunnen winnen. Ik denk dat met Valencia als winnaar de logica gerespecteerd is.”
Club Brugge won met 4-2 de bekerfinale tegen Beveren.
“Het was geen hele grote wedstrijd, maar de logica werd, vind ik, gerespecteerd met een overwinning van Brugge. Beveren speelde bij momenten snel en destabiliseerde Brugge, maar defensief zag je toch nog lacunes en ook offensief, vind ik, komen ze in de afwerking toch nog wat tekort om een ploeg als Brugge te verontrusten. Ik was wel een beetje teleurgesteld in sommige spelers van Beveren en niet de eerste keer dit seizoen. Ze moeten hen, vind ik, leren om te verliezen ook. Te beginnen met de keeper. De geste die hij naar Gaëtan Englebert maakte, komt je Europees op een serieuze schorsing te staan. Maar Club Brugge won verdiend, met mooie goals. Vooral de eerste en de laatste waren mooi in de opbouw. RuneLange was er bijna altijd bij betrokken. Voor Brugge is dit een mooie beloning voor een goed seizoen.”
door Raoul De Groote
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier