Heel anders ziet de kern van AA Gent er straks uit in vergelijking met een jaar geleden. Bewust streeft voorzitter Ivan De Witte een grondige vernieuwing na in de kern. Beter grote kuis dan een paar spelers van de vroegere garde die misnoegd achterblijven. Spelers die zich alleen maar kunnen opladen voor topwedstrijden en niet voor de gewone, kleinere wedstrijden, mogen nu elders bewijzen dat ze de top waard zijn. Dat is de conclusie die ze bij Gent trekken na een tegenvallend seizoen. Niet dat de deur voor iedereen definitief dicht is : Gunther Schepens wordt na zijn spelersloopbaan in de technische staf opgenomen, belooft de voorzitter.

De meest verrassende transfer die Gent deed, was het terughalen van middenvelder Matthieu Verschuere. Ondanks de onverwachte Rode-Duivelsselectie van Gaby Mudingayi liep het vorig jaar van geen meter centraal op het middenveld. Trainer Jan Olde Riekerink probeerde alle mogelijke combinaties uit zonder dat één ervan zich langdurig als dé oplossing presenteerde. Daarom werd halfweg vorig jaar al gedacht aan Verschuere, toen geen basisspeler bij Sedan. Maar die was veel te duur en niet betaalbaar voor Gent, aldus De Witte toen. Waarom Verschuere dan nu wel komt ? “Omdat hij nu wél betaalbaar is”, aldus de Gentse preses. Dat komt omdat bij degradatie Franse teams het recht hebben om de spelerssalarissen met veertig procent omlaag te halen. Door de degradatie van Sedan kan Gent Verschuere dus nu wel betalen.

Naast de investeringen in nieuw talent werkt Gent verder aan de schuldafbouw. De centen die het voor Kaklamanos van Standard vangt, worden daarvoor aangewend. De Witte blijft verder snoeien met het oog op de nakende verhuizing naar het nieuwe stadion. Hij vreest niet dat de supporters misnoegd gaan morren omdat hun sterspelers vertrekken. “Als ik naar de training ga kijken, hoor ik de gewone supporter zeggen : Voorzitter, doe maar voort. Die mannen verdienen veel te veel. Onderschat de gemiddelde supporter niet, hé.” Niet dat hij ervan uitgaat dat AA Gent straks anoniem in de middenmoot speelt. “We gaan straks een stevig ploegske hebben.” Lees : béter dan vorig jaar, méér en jonger dan vorig jaar.

Maar pochen dat Gent komend seizoen veel eigen jong talent zal presenteren, gebeurt dit jaar niet : vorig jaar waren die jonge spelers na alle vroege lof al na een maand uitgeblust. De Witte geeft toe dat de doorstroming van eigen volk in Gent de laatste jaren niet zo goed lukt. “Eén keer hebben we het geprobeerd, met Boskamp. Toen gebeurde het goed, maar het was veel te duur. Wil je dat doen, dan moet je het goed doen, niet half. Wel de beste trainers halen, investeren in opvang. Dat goed doen is niet betaalbaar voor een club die nog schulden moet afbetalen. Het moment was verkeerd gekozen. We gaan het straks opnieuw doen. Eens de schulden afbetaald zijn, komt er vanzelf extra geld vrij om te investeren in de jeugd. Over een paar jaar, dus. Nu nog niet.”

door Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier