Het was bijna ontroerend om de Gentse manager Michel Louwagie de dag voor de wedstrijd op Club Brugge te horen verklaren dat hij hoopte dat zijn ploeg zonder stress aan de match zou beginnen. Om zo een stap dichter bij de zo beoogde derde plaats te komen. Met een mogelijke titel hield Louwagie geen rekening en ook voorzitter Ivan De Witte zei dat je aan een kampioensploeg moet bouwen en dat AA Gent nog midden in een bouwfase zit.

Het waren nieuwe afleidingsmaneuvers om de druk te verlichten. Want een club die een titel kan pakken, zal die uiteraard niet laten liggen. AA Gent leek tot dusver als underdog beter te voetballen dan als koploper; maar afgelopen zondag op Club Brugge konden de Buffalo’s ook met de nieuwe status overweg. Club werd meteen bij de keel gegrepen en in de beginfase bij momenten weggetikt.

AA Gent zette in het Jan Breydelstadion een grote stap in zijn ontwikkelingsproces. In afwachting van een titel grijpt het alvast de macht in Vlaanderen. Met volwassen voetbal en met een ploeg die door trainer Hein Vanhaezebrouck uitmuntend is neergezet op het tactische schaakbord. Eén overwinning nog en de club komt helemaal in een delirium terecht. Voor bescheiden taal is er nu echt geen plaats meer.

Club Brugge bleef zondag verweesd achter. Het moet minimaal nog een jaar wachten op de titel. Club verloor in play-off 1 al meer wedstrijden dan in de reguliere competitie. Acht keer op acht matchen kwam het op achterstand. Dat is uiteraard voor een deel het gevolg van een overladen kalender. Blauw-zwart speelde dit seizoen zestien wedstrijden meer dan AA Gent. Dan mag je nog over veel fysieke présence beschikken, het is meer dan een heen- of terugronde. Dat play-off 1 ook nog eens samenvalt met de laatste fase in de Europacup leidt tot belasting en blessures.

Maar er is meer dan alleen vermoeidheid. Michel Preud’homme werkt bij voorkeur vanuit de organisatie en leek juist in deze ultieme fase van de competitie te gemakkelijk zijn veldbezetting aan die van de tegenstander aan te passen. Afgelopen zondag liep het aanvankelijk niet op het middenveld. Timmy Simons stond rechts te verdedigen op Moses Simon, Víctor Vázquez functioneert amper bij balverlies en de overbelaste Ruud Vormer wist niet waar eerst gelopen.

Club heeft nood aan een kwalitatieve injectie. Met alleen karakter en mentaliteit kom je er niet als de spelbepalende figuren uit vorm of geblesseerd zijn. Dat er bovendien zo vaak verwezen werd naar de afwezigheid van Thomas Meunier is veelzeggend. Een ploeg mag, met alle respect, niet afhankelijk zijn van zijn rechtsachter.

Met een eerste landstitel hijst AA Gent zich qua budgettaire slagkracht op gelijke hoogte van blauw-zwart. En de infrastructuur om commercieel nog sterker te worden staat er, terwijl Club Brugge door het aanslepende stadiondossier geremd wordt in zijn expansie. AA Gent is de nieuwe heerser in België. Tenzij deze competitie nog een onverwachte kronkel krijgt, moet ook Anderlecht daarmee leren leven. Te veel punten werden door paars-wit te grabbel gegooid door een gebrek aan concentratie.

Hoogst ongelukkig was het tijdstip waarop Yves Vanderhaeghe vorige week zijn overgang naar KV Oostende aankondigde. Dat je dat doet drie weken nadat je je contract bij KV Kortrijk verlengde, is zeer ongepast, dat dit gebeurt in volle play-off maakt het allemaal nog pijnlijker. Helemaal onbegrijpelijk is het dat niemand van alle partijen vooraf over dat soort zaken nadenkt.

Om geld draait het in het voetbal en dan zijn er geen normen van fatsoen meer. Vanderhaeghe verrichtte goed werk in Kortrijk, bleef bescheiden, maar dreigt nu veel sympathie te verliezen. Zijn vertrek naar Oostende houdt een risico in. Veel krediet zal hij verliezen als hij in deze plots zeer ambitieuze omgeving mislukt.

Intussen overweegt KV Kortrijk om drie basisspelers voor de laatste twee wedstrijden te laten rusten omdat ze anders in geval van een gele kaart twee matchen missen volgend seizoen. Het is alsof je duidelijk wilt maken geen interesse te hebben in Europees voetbal.

DOOR JACQUES SYS

Bij Club is er meer dan alleen vermoeidheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier