Bevordering B – 11 KRC Gent-Zeehaven

Het stamnummer 11 verraadt dat deze club een van ’s lands oudste is. Hij werd op 1 april 1899 opgericht onder de naam Racing Club de Gand. Dat maakt de club overigens ouder dan AA Gent. Die vereniging werd weliswaar in 1864 opgestart, maar de voetbalsectie kwam er pas in 1900. Een reeks fusies (in 1987 met FC Heirnis, in 2000 met KVV Standaard Meulestede en in 2002 met KFC Oostakker) zorgde daarna voor naamsveranderingen met Koninklijke Racing Club Gent-Zeehaven (om meer sponsors aan te trekken) als huidig eindpunt. De Ratjes, zoals ze worden genoemd, speelden in 1953 voor het laatst in de hoogste afdeling een derby tegen AA Gent. De 15.000 toeschouwers van toen vormen nog altijd een clubrecord. Na negentien seizoenen in de eerste klasse blijft het sportieve hoogtepunt de allereerste bekerfinale die Racing in 1912 speelde tegen Racing Brussel. Het verloor met 1-0, mede omdat het de dag voordien nog een replay van de halve finale had moeten afwerken.

Bart Mauroo (ex-Waregem) is er trainer.

Tweede provinciale A – 3851 KVE Drongen

Koninklijke Voetbalvereniging Eendracht Drongen is het resultaat van de samensmelting tussen Baarle en Luchteren (in 1997) en KVV Drongen (in 2003). De drie velden raakten steeds nauwer ingesloten door natuur-gebieden. De nieuwe club zocht neutrale kleuren om afstand te nemen. Het werden zilvergrijs en marineblauw. In april wordt de tweede fase van de nieuwe accommodatie ingezet. Dat moet in drie velden, een kunstgrasveld, een parkeerplaats en een Finse looppiste uitmonden. De stad betaalt daarvoor, inclusief de aankoop van de gronden, vier miljoen euro. “We zitten op rozen in Drongen.”

Kurt Mertens (ex-Antwerp en ex-STVV) en Nico Boone (ex-KV Kortrijk) zijn oud-spelers.

Tweede provinciale C – 8713 SKV Oostakker

Onder wijlen Albert Vanboven, voormalig bestuurslid van AA Gent, kende Oostakker tot voor een paar jaar zijn glorieperiode. Na Vanbovens ontslag gaapte wel een financiële put en spelers bedreigden de voormalige voorzitter tot aan zijn deur omdat ze hun geld niet zagen. “Hij had er zo veel geld ingepompt, denk ik,” zegt bestuurslid Kathleen De Decker, “dat hij op den duur niet durfde zeggen: ‘Ik heb niets meer.’ Het probleem is dat spelers nu nog denken: SKV is geld.” Er kwam druk om te fusioneren met Gent- Zeehaven, maar daar verzette het nieuwe bestuur zich tegen omdat de jeugdwerking met 130 spelers goed draait. Wel zullen Oostakker en Zeehaven in augustus met hun eerste ploeg hetzelfde terrein van de stad Gent delen.

Hans Christiaens (ex-Waregem en ex-Club) was er trainer.

Derde provinciale A – 5154 KSC Exc. Mariakerke

De club ontstond onder patronage van onderpastoor Boeckaert en er werd op zondag tijdens de mis geld opgehaald. Veel spelers moesten hun schoenen voor de eerste wedstrijd namelijk op afbetaling kopen. “Tot voor enkele jaren trok de club vooral vreemde spelers aan,” zegt bestuurslid Dirk De Backer, “omdat de eigen jeugd die hogere studies deed het voetbal links liet liggen. Nu is het de bedoeling die jeugd meer aan bod te laten komen.” Op 17 mei wordt het 70-jarig bestaan – een jaar te laat – officieel gevierd.

Daniël Termont (burgemeester van Gent) is oud-speler.

9350 Standaard Muide

De Muide (de Mouie in het Gents) is een echte volks- én havenbuurt: onder zijn supporters en spelers telt Standaard veel havenarbeiders. Hoewel het terrein onder andere tegenover havenbedrijf Stukwerkers ligt, levert de aanwezigheid van de industrie sponsormatig weinig op. Het stadion waarin Standaard Muide sinds 2005 speelt, was oorspronkelijk bedoeld voor Racing Gent, maar die spelen er niet omdat ze één speelveld onvoldoende vonden. Door een compromis met de stad kwam Muide zo als derdeprovincialer in een stadion van een vierdenationaler terecht.

4938 KFC Olympia Gent

Hoofdsponsor van de ploeg en tevens voorzitter is een begrafenisondernemer, maar KFC Olympia Gent weet als geen ander te overleven. KFCO is hét voorbeeld van de fusiegolf in het Gentse voetbal. De club is het (voorlopige) eindproduct van de samenvoeging van Sparta en Ganda, die als Gandasparta met Racing Muide, Sport Gent en

Thor Destelbergen opgingen in FC Gent, wat op zijn beurt met Olympia Gent samensmolt tot het huidige KFCO. Begin augustus wordt door de jeugd de nieuwe accommodatie in Wondelgem in gebruik genomen.

Benny de Kneef (ex-AA Gent en ex-Waregem) is oud-speler en -trainer.

Derde provinciale B – 9079 VSV Gent

Onder impuls van een paar vaste klanten van het Vlaams Huis Roeland en tevens toeschouwers van La Gantoise werd in 1955 VC Roeland – sterk Vlaamsgezind en dus in geel en zwart – opgericht. Een breuk in het bestuur leidde in 1966 tot de oprichting van VSV Gent, de Vlaamse Sportvereniging Gent. In het seizoen 1967/68 was VSV provinciaal kampioen én de beste liefhebbersploeg van België. Pas in 1987 stapte de vereniging over van het liefhebbersverbond naar de Belgische Voetbalbond. De club herleefde, kreeg meer publieke belangstelling en ruimere financiële middelen.

4816 VC Zwijnaarde

De terreinen van VC Zwijnaarde zijn eigendom van café- spelen De Langhe en liggen naast de E17 naar Kortrijk. Drieëntwintig jaar geleden werden er twee aangelegd en het meest recente is gedraineerd. Omdat de club een paar jaar geleden in financiële moeilijkheden kwam, werden er meer evenementen georganiseerd om inkomsten te genereren.

Chris Van Geem (ex-Genk) en Ricky Desloover (ex-Eendracht Aalst) zijn oud-spelers.

4889 FC Azalea Sport St-Amandsberg

Zijn naam dankt Azalea aan het terrein dat destijds te midden van de bloemisterijen lag. In de bovenhoek van het truitje staan als embleem daarom nog altijd een bal en een azalea. De club werd in 1948 onder de naam VV Oude Bareel bij de voetbalbond aangesloten en speelt op een eigen terrein, waarvoor zij, dixit de club, ‘niet weinig huur betalen’. Na de opslorping van White Star zal Azalea volgend seizoen op zijn eigen veld blijven spelen, maar de jeugd verhuist naar de terreinen van White Star. Op termijn wordt daar een derde veld aangelegd en zal Azalea naar ginder verhuizen.

2533 KVV St.-Denijssport

Bij Sint-Denijssport zit vaak het publiek dat ook terug te vinden is bij voorstellingen van toneelvereniging de Loofblomme en omgekeerd. De Loofblomme, de bibliotheek en de voetbalclub van Sint-Denijs vormden vroeger onder de noemer Jongelingenbond één vereniging. Daaruit trok de voetbalploeg zich in 1922 los. De familiale sfeer van toen probeert de club nu nog altijd te bewaren. Sinds 1997 wordt gevoetbald op het Kouterke. Dankzij oud-speler Thierry Eeckman kwam vorig jaar FC Fossombrone van Dirk Bikkembergs tijdens een toernee trainen op de club en werd er een oefenwedstrijd gespeeld.

Dirk Van der Beken (ex-AA Gent) is oud-speler.

Vierde provinciale A – 9492 FC Union Mariakerke

Union Mariakerke is ook een beetje Union Niclaus. Michael Niclaus richtte in 2006 met een paar medespelers van FC Latem, waaronder broer Christophe, de ploeg op. Daarmee ging een 25 jaar oude droom van vader Arnold in vervulling. Die had al 30 jaar geleden minivoetbalclub Union’60 opgestart en kreeg nu ook de sponsors bijeen voor het veldvoetbal. De clubkleur is groen ‘omdat bijna niemand daarin speelt en we zo in het begin reservetruitjes konden uitsparen’, zegt Michael. Opmerkelijk is dat Union zijn spelers niets betaalt en alleen spelers tussen 18 en 24 een kans geeft.

Laurent Dauwe (ex-AA Gent en ex-Moeskroen) is ex-speler.

6926 RC Gentbrugge

Op 500 meter in vogelvlucht, schat voorzitter Etienne Van Der Sypt, moet RC Gentbrugge concurrentie dulden van grotere ploegen als AA Gent, Gent-Zeehaven en VSV. Voor sponsors komt het daardoor altijd pas op de tweede of derde plaats. Bovendien speelt het terrein de club parten omdat het in de Gentbrugse Meersen, een natuurgebied, is gelegen en de club er vroeg of laat weg moet. De voorzitter voelt zich door de stad benadeeld: “Het is eigenlijk schandalig dat twintig duiveltjes – de ouders komen er dan nog bij – zich moeten omkleden op 12 m2 en daar dus ook ’s winters voor buiten moeten staan.”

Vierde provinciale B – 4084 SC WS St.-Amandsberg

White Star Sint-Amandsberg is sinds zijn oprichting in 1933 van fusies gespaard gebleven, maar niet van problemen. Oorspronkelijk behoorden ook een volleybal- en een basketbalploeg tot de sportvereniging White Star. Nu leiden die evenwel een afzonderlijk bestaan. In zijn topjaren, de jaren 80, speelde White Star twee jaar in eerste provinciale, maar onvrede met de buren en een weggewaaide kantine noopten de club te verhuizen naar een ander terrein. Door financiële problemen zal White Star volgend seizoen overgenomen worden door Azalea.

Peter Hallaert (ex-AA Gent) is oud-speler.

9074 KVV Hou ende Trou Zwijnaarde

Omdat op zijn oorspronkelijke terrein een rusthuis annex parkje neergeplant werd, verhuisde Zwijnaarde naar het Henri Storyplein. Dat resulteerde in een verlies van twee derde van het ledenaantal. De accommodatie werd verder uitgebouwd, maar het terrein bleef achter: dit seizoen moesten enkele wedstrijden worden afgelast omdat het onder water stond. Maar voor volgend seizoen werd de club door de Stad Gent kunstgras beloofd. Toch blijft de stille hoop om weer naar Zwijnaarde te kunnen verhuizen, want de Zwijnaardse jeugd schrijft zich nu in bij VC Zwijnaarde.

Ricky Desloover (ex-Eendracht Aalst) is oud-speler.

9346 FC Avrasya

Avrasya – als naam de Turkse samentrekking van Europa en Azië – telt op dit moment behalve Turken ook één Belg en twee Marokkanen en wil de integratie van Turkse allochtonen bevorderen. Om die reden koos de club ook niet rood-wit, de kleuren van de Turkse vlag, maar geel-zwart als clubkleuren. De weinig fraaie anekdote dat jaren geleden een wedstrijd moest worden stopgezet omdat de scheidsrechter zich bedreigd voelde, achtervolgt de ploeg nog altijd. Dergelijke problemen zijn er niet meer. Wel staat de club bij de stad op een zwarte lijst omdat de voorbije jaren de tweede schijf van de 50.000 euro subsidies van het federaal impulsfonds werd gebruikt voor het organiseren van andere activiteiten dan voor de ploeg.

Senol Senguler (ex-Genk) is oud-speler.

9345 VK Sparta Gent

Na vier jaar activiteit in het liefhebbersvoetbal zocht de club een nieuwe uitdaging. Zo kwamen ze negen jaar geleden onder de vleugels van de Belgische voetbalbond terecht. VK Sparta Gent is een van de (weinige) clubs die nog niet in een fusie betrokken is geweest, in tegenstelling tot zijn bijna naam-genoot Sparta Gent, dat later met Ganda fusioneerde tot Gandasparta. VK Sparta Gent maakt zich sterk er geen andere filosofie of ideologie op na te houden dan: gewoon voetballen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier