In het lijstje ‘Top Travel 2011-Top 10 Cities’ prees de reisgids Lonely Planet de reiziger die op zoek was naar iets nieuws onder meer Gent aan als een ware ontdekking, samen met de Marokkaanse stad Tanger en het herboren New York.

Sindsdien is Gent, de laatste twintig jaar een voorbeeld voor stadsvernieuwing in België, helemaal hot geworden. Bewoners klagen er zelfs al dat de toevloed van toeristen Brugse proporties aanneemt: wie in het centrum zijn deur openlaat, riskeert een paar nieuwsgierige toeristen in zijn living aan te treffen.

Sinds een maand heeft Gent er naast de drie historische stadstorens, zijn Gentse Feesten, en de terrassen aan de Gras- en Korenlei een attractie bij.

Het is, op het Kuipje van Westerlo na, van 1974 geleden dat nog eens een nieuw eersteklassestadion werd neergepoot. Toen werd in Brugge het toenmalige Olympiastadion opgetrokken, het huidige Jan Breydel, dat vandaag niet meer voldoet aan de hedendaagse normen van het topvoetbal.

De Ghelamco Arena is dé trots van de stad anno 2013. Al om zes uur (twee uur voor de aftrap) wandelen en fietsen zaterdagavond bezoekers over de brug van de E17. De toegangswegen zijn nog niet af, wie in het stadion een verkeerde deur opent, stoot wel eens op een halve bouwwerf. De rijen hongerigen zijn nog te lang, en het restaurant waar commercieel directeur Patrick Lips de mensen Gentse stoverij wil voorschotelen, is er nog niet, maar dat nemen de bezoekers erbij. Zij zien qua voorzieningen en afwerking al een wezenlijk verschil met een maand geleden, toen de openingswedstrijd tegen Stuttgart op miraculeuze wijze kon doorgaan.

De sfeer is uitgelaten. Mensen nemen foto’s buiten en binnen, vooraf en tot anderhalf uur na de wedstrijd, wanneer de moderne voetbaltempel mooi in blauw en wit verlicht tot op de autosnelwegen E40 en E17 aangeeft dat AA Gent met 2-1 gewonnen heeft van Lierse.

Voor en na de wedstrijd is het gezellig toeven op de Promenade, waar de fans op de tweede verdieping bijna rond het hele stadion kunnen wandelen, op de bezoekershoek na. Een ontmoetingsplaats voor alle lagen van de supporterscurve zoals je er nergens in de hoogste klasse een hebt.

De kwaliteit op de grasmat staat nog niet in verhouding met wat in zo’n voetbaltempel mag verwacht worden, maar de anders zo kritische Gentenaars nemen dat er nog even met de glimlach bij, trots als ze vandaag zijn op hun nieuw stadion.

Al 13.500 abonnees heeft Gent. Zelf schoof algemeen manager Michel Louwagie een half jaar geleden het streefcijfer van 11.500 naar voor, al geeft hij nu toe dat hij stiekem op 12.000 had gehoopt. Vorig jaar verkocht Gent 8700 seizoenskaarten.

Tegen KV Mechelen was er 18.700 man, tegen Lierse 17.000: min 560 bezoekers betekent dat 16.440 Gentenaars in de Ghelamco Arena. Vorig jaar bedroeg het gemiddelde 10.040 toeschouwers, een jaar eerder haalde Gent met 10.900 man het hoogste gemiddelde van de laatste twintig jaar. De nieuwe Buffalo Experience bewijst dat bij de opening van een nieuw stadion het aantal toeschouwers al in het eerste jaar met 58 procent stijgt. Ook in het buitenland wordt dat vastgesteld. Gent zit daar nu zelfs al flink boven.

Wanneer iemand aanhaalt dat voor de pers de Wi-Fi wél werkt, maar de gewone internetverbindingen nog niet, merkt de manager kort op: “Dat is dan toch al vooruitgang. Rome is ook niet op één dag gebouwd.” De manager heeft een goed geheugen. Toen AS Roma een jaar of vijf geleden Europees speelde tegen Gent, schreef de Gazzetta dello Sport schande van het stadion, een Europees voetballende club onwaardig. Het restaurantbezoek van het Romeinse bestuur aan de zomerse boorden van de Leie, moest toen veel goedmaken. Vandaag mag AS Roma nog eens terugkomen. Ze zullen hun ogen niet geloven. Ook de voorzitters van andere eersteklassers en de burgemeesters van die steden zullen hun ogen opentrekken en zien dat, waar een club, de overheid en de ondernemer geen ruzie maken maar samen doorduwen, véél mogelijk is.

Nog een paar maanden blijft het stadion dé vedette van Gent. Begin november doet Víctor Fernández er goed aan ook een ploeg op het veld te hebben dat zo’n stadion waardig is. Tegen dan ontwaken de Gentenaars uit hun droom en worden ze weer hun kritische zelf. ?

DOOR GEERT FOUTRÉ

17.000 man tegen Lierse: dat zijn 16.440 Gentenaren in de Ghelamco Arena.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier