Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Newcastle haalt Keegan uit zijn voetbalpensioen.

Alleen bomen komen elkaar nooit tegen, wees dus altijd voorzichtig met wat je zegt. In zijn autobiografie noemt Michael Owen zijn periode als international onder bondscoach Kevin Keegan “de zwartste uit zijn loopbaan. Voor de eerste keer ging ik twijfelen aan mijn capaciteiten, want hij had het niet voor mij.” En zie, wie is nu de nieuwe manager van Newcastle? Juist, Kevin Keegan. Zaterdag debuteerde hij met een schrale 0-0 tegen Bolton, en komend weekend moet hij voor de FA Cup naar Arsenal.

Owen moet ongeveer de enige geweest zijn die niet stond te juichen toen het nieuws bekendraakte. De fans deden dat wel, ook al was de boodschap van Keegan er een van geduld. Zelfs Alan Shearer toonde zich bereid om te praten over een rol in het management, als Keegan dat wilde. Een gesprek tussen de twee komt er snel.

Vanwaar die liefde? Die dateert nog uit zijn periode als speler. In de nadagen van zijn carrière speelde Keegan – groot geworden met Liverpool – nog twee jaar voor de Magpies. In totaal speelde hij er 78 wedstrijden, waarin hij 48 keer scoorde en de ploeg aan promotie naar eerste klasse hielp. Opmerkelijk: na affluiten van zijn laatste wedstrijd verliet hij in spelersplunje met een helikopter het stadion, nagewuifd door uitzinnige fans.

Na een (kort) Australisch avontuur ging Keegan op pensioen, in Spanje. Na acht jaar haalde Newcastle hem er weg. Als coach werd hij in het seizoen 1992/93 in de First Division meteen kampioen en zou er vijf jaar blijven. Het hoogtepunt was er in het seizoen 1995/96, toen zijn ploeg een voorsprong van twaalf punten op Manchester United verzamelde. De titel leek binnen handbereik, maar uiteindelijk gaf Newcastle het nog uit handen. Het begin van het einde, want in januari 1997 gaf Keegan zijn ontslag.

Later slaagde Keegan er ook met Fulham en Manchester City in in zijn eerste seizoen te promoveren. Maar ook bij die twee ploegen gaf Keegan na verloop van tijd zelf zijn ontslag. Dat deed hij ook bij de nationale ploeg, na een nederlaag tegen Duitsland, de laatste wedstrijd op het oude Wembley. Hij was toen wel eerlijk, zijn passage was “niet goed genoeg”. Keegan heeft nog wat tijd om Newcastle te versterken. Wellicht worden het bekende namen, want de vraag is of Keegan, na alweer een pensioen van drie jaar – officieel deed hij nog wel wat bij Soccer Circus-voetbalschool in Glasgow – nog mee is.

Lassana Diarra (22) ruilt Arsenal voor Portsmouth, waar hij voor drie jaar tekende. De Franse middenvelder die op een EK-selectie hoopt, is daarmee al aan zijn derde Engelse club toe, want vorig seizoen voetbalde hij nog voor Chelsea. Bij geen van de twee Londense clubs speelde hij veel. De plannen van Portsmouth om net buiten de stad een groot trainingscomplex met elf buitenvelden te bouwen, werden door de stad verworpen. Het gaat om een groene zone en die moet voor de natuur behouden blijven.

Het sprookje van Havant and Waterloo-ville blijft duren. De amateurploeg uit de Conference South (zesde klasse, zo u wil) schakelde in de FA Cup Swansea uit en mag zaterdag naar … Liverpool. De trip is voor de ploeg iets speciaals: het mag van de FA als beloning de bus van de Engelse nationale ploeg gebruiken.

Branislav Ivanovic, een 23-jarige polyvalente Servische verdediger, ruilt Lokomotiv Moskou voor Chelsea. Van de FA kreeg de club een boete van 60.000 euro vanwege wangedrag van de spelers tegen Derby County. Michael Essien vloog toen van het veld en er waren wat relletjes. Vorig seizoen kreeg de club voor gelijkaardige feiten na de wedstrijd tegen Manchester United al 45.000 euro boete.

James McFadden (24), een Schotse spits, trekt voor 7,5 miljoen euro van Everton naar Birmingham. McFadden is een oude bekende van coach Alex McLeish.

Geen Emile Mpenza in de selectie van Manchester City tegen West Ham, hij heeft nog steeds last van de hamstrings.

Martin Laursen (30) verlengde zijn contract bij Aston Villa met twee jaar.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier