Vrijdagavond 21 mei. Over een uur vertrekt hij met vakantie, maar Georges Leekens heeft gerust nog wat tijd om vragen te beantwoorden, een paar dagen na de eerste interland van zijn tweede regeerperiode, door België moeizaam met 2-1 gewonnen van Bulgarije.

Wat heb je afgelopen woensdag geleerd?

Georges Leekens: “Ik zag een enthousiast publiek, dat inpikte op het enthousiasme dat het elftal probeerde te tonen. Lang geleden dat ik op de Heizel nog zo’n gezellige sfeer voelde. Het is ooit wel eens anders geweest wanneer de Rode Duivels 0-1 achter stonden. Het toonde dat het publiek voelde dat de spelers wilden reageren. Speltechnisch moeten we voorin en achterin efficiënter worden, maar de geestdrift compenseerde de fouten. Als je er zelf niet in gelooft dat je kan terugkomen, gebeurt dat ook niet. Daar heb ik in de rust op gehamerd.”

Wie of wat verraste je in positieve of negatieve zin?

“Ik zag hoe Kompany als kapitein zijn verantwoordelijkheid opnam. Vincent zou nonchalant zijn, maar ik vond hem heel gedreven.”

De kritiek op de nationale ploeg is: het oogt mooi, maar ze bijten niet.

“Niet akkoord. Tegen Bulgarije gingen ze ervoor. Met zo’n zege ga je ook met zelfvertrouwen de vakantie in.”

Wat worden de werkpunten? Een rechtsback zoeken?

“Hoe meer je over een probleem praat, hoe groter het wordt. Alderweireld debuteerde moeilijk, maar ik ken nog spelers die na een moeilijk debuut bij de Duivels een mooie carrière maakten. Erik Gerets bijvoorbeeld, die debuteerde met een 5-0-nederlaag tegen Nederland.”

Ga je straks met de keepers voor een wisselbeurt?

“Ik ga bij de keepers voor een vaste hiërarchie: kandidaten genoeg voor die post.”

Ga jij spelers opbellen die afgehaakt hebben, à la Stijnen?

“Ik ga niet met spelers aan de telefoon hangen.”

Vergelijk eens deze selectie met je selectie van tien jaar geleden.

“Technisch is deze groep beter, maar veel jonger en met minder ervaring. Marc Wilmots was op technisch vlak geen echte nummer tien maar had wel veel slimheid en mentale power, Van der Elst las het spel goed. Vergelijk Hazard alstublieft niet met Messi. Kwaliteit is in voetbal niet alleen techniek, maar ook intelligentie, het spel aanvoelen en vooral: mekaar aanvoelen. En je afvragen: wat doe ik in die 3 minuten aan de bal, maar ook in de 87 minuten dat ik niet aan de bal ben? Dat hebben ze opgepikt, met iets te veel enthousiasme bij momenten. Als de intentie goed is, mogen ze fouten maken. Pas als ze laks zijn, grijp ik in. Nu vond ik het leuk werken met de jongens, ik ga hen de komende maanden missen.” S

GEERT FOUTRÉ

‘Ik ga niet met spelers aan de telefoon hangen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier