Georgios Giakoumakis – club: VVV-Venlo

Georgios Giakoumakis. © BELGAIMAGE

De 25-jarige Griekse rechtsvoetige spits lag met drie treffers aan de basis van de 3-5-zege op FC Emmen.

Het was al midden augustus toen Stan Valckx, technisch manager bij VVV-Venlo, aankondigde dat hij een zesde versterking had binnengehaald. Na eerder Arjan Swinkels (YR KV Mechelen), Guus Hupperts (ex-SC Lokeren OV), Jafar Arias, Lukas Schmitz en Roy Gelmi had ene Georgios Giakoumakis een tweejarige overeenkomst met optie voor nog een seizoen getekend.

Giakoumakis is de zevende speler ooit in Nederland die een hattrick maakte in zijn eerste wedstrijd.

Veel informatie was er niet over de voormalige Griekse jeugdinternational uit Heraklion die overkwam van topclub AEK Athene, waar hij onder contract lag sinds 2017. Maar een echte basisspeler was hij in de Griekse hoofdstad al lang niet meer. Giakoumakis werd in januari 2019 al eens zes maanden verhuurd aan OFI Kreta en speelde van maart tot juli dit jaar op uitleenbasis bij het Poolse Górnik Zabrze. De balans daar was mager: drie doelpunten in twaalf optredens.

Nu koos hij voor de offensieve speelstijl in de Nederlandse eredivisie. Valckx zei dat Giakoumakis moest zorgen voor lengte en snelheid: ‘Hij is iemand die uit de voeten kan met veel ruimte achter de laatste linie.’ Giakoumakis miste zijn entree alvast niet. Niet alleen omdat de Griek in Emmen een constante gesel vormde voor de thuisdefensie, maar ook omdat de 25-jarige zich met drie doelpunten – waaronder een penalty – mocht uitroepen tot man van de match én wedstrijdbeslisser.

Een gedenkwaardig debuut, zeker omdat zijn treffers vielen tussen de 50e en 72e minuut. Logischerwijze eiste hij de wedstrijdbal nadien op, als aandenken. Giakoumakis is de zevende speler ooit in Nederland die een hattrick maakte in zijn eerste wedstrijd. Ook voor hem zelf was het een primeur, want nog nooit scoorde hij drie keer in één partij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier