Fernandez leidde Auxerre naar koppositie.

Auxerre blijft in de rangschikking in het zog van koplopers Bordeaux en Montpellier, maar volgens een peiling van TF1 denkt slechts één procent van de respondenten dat het team van Jean Fernandez kansen heeft op de titel. Bordeaux (33 procent), Marseille (30 procent) en Lyon (26 procent) zijn volgens de peiling de grootse kanshebbers, Montpellier (6 procent) en Lille (4 procent) de outsiders.

De blauw-witten zijn te sterk afhankelijk van de blessuregevoelige Poolse spits Ireneusz Jelen en Benoît Pedretti, de duivel-doet-al en aanjager op het middenveld. Toch levert Fernandez bij het vroegere team van Guy Roux al drie jaar uitstekend werk met zeer consistente goede prestaties.

De 55-jarige Fernandez is met 482 wedstrijden op de teller momenteel wel de meest ervaren trainer van eerste klasse. “Ervaring is erg belangrijk om teams als Auxerre te coachen”, vertelt Elie Baup. “Fernandez is echter ook heel gepassioneerd met zijn vak bezig.” De naamgenoot van de veel meer mediatieke Luis Fernandez lijkt in het wereldje trouwens geen vijanden te hebben. Vooral zijn puike scoutingwerk dat hem in staat stelt de zwakke punten van de tegenstander bloot te leggen, oogst bewondering. Hij gaat altijd uit van een stevige organisatie en focust op een zeer snelle omschakeling. Hij praat ook veel met de spelers en heeft oog voor hun persoonlijke problemen. De belangrijke rol die hij speelde bij de ontbolstering van Zinédine Zidane bij AS Cannes en Franck Ribéry en Emmanuel Adebayor bij FC Metz, geeft aan dat hij ook jong talent kan begeleiden.

In het opleidingscentrum van AS Cannes volgde hij Arsène Wenger op. Fernandez trainde achtereenvolgens AS Cannes (1985-1990), OGC Nice (1990) en Ol. Marseille (1991), waar hij ook in het seizoen 2005/06 aan de slag was. Voordien had hij zes jaar in Saudi-Arabië en Tunesië gewerkt, waarna hij in 1999 terugkeerde naar FC Sochaux, een team dat hij in drie jaar weer naar de hoogste klasse bracht. Ook met FC Metz (2002-2005) realiseerde hij een promotie.

Sidney Govou (30), de spits van Lyon, nam in een interview met L’Equipe geen blad voor de mond over het reilen en zeilen bij zijn team. “Binnen een club zou iedereen elkaar in bescherming moeten nemen, maar ik heb niet het gevoel dat dit bij ons gebeurt”, verklaarde de international. “Met Claude Puel heb ik absoluut geen contact. Ik doe gewoon wat hij vraagt. Bij sommigen werkt dat misschien, maar ik zou toch liever wat meer in dialoog gaan. Maar goed, ik schik me naar zijn wensen. Vroeger was er veel meer betrokkenheid van iedereen. Dat vond ik veel leuker dan nu.” Bernard Lacombe, de adviseur van voorzitter Jean-MichelAulas, kon er alvast niet mee lachen. “Met die uitspraken schaadde hij het imago van de club, hoewel wij veel meer inspanningen voor hem deden dan voor anderen. Zijn verklaringen zijn echt misplaatst.”

Ol. Lyon-Bordeaux, het honderd procent Franse duel dat in de kwartfinales van de CL op het programma staat, zorgt voor heel wat animo in Frankrijk. Het is immers voor het eerst dat twee Franse clubs tegenover elkaar staan op het kampioenenbal. En het is ook al van 2004 geleden dat nog eens een Franse club de halve finales bereikte.

Stéphane Mbia (23), de middenvelder van Ol. Marseille die sinds enkele weken centraal in de verdediging speelt, verklaarde dat hij zijn nieuwe positie niet leuk vindt. Ploegmakker Hatem Ben Arfa (23) werd uitgeroepen tot speler van de maand februari.

Philippe Billy (28, ex-RAEC Bergen), de verdediger die sinds januari 2010 uitkomt voor de Canadese tweedeklasser Montréal Impact, kwam nog eens terug op zijn periode in België: “De grootste vergissing van mijn carrière. Het niveau was zo slecht dat ik al na de eerste training opnieuw zo snel mogelijk weg wilde.”

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier