Pierre Bilic

Jean-Pierre Papin vindt een nieuwe uitdaging.

Vorig seizoen leidde Jean-Pierre Papin (43) Straatsburg nog naar de promotie, maar toch kon de oud-spits van Club Brugge daar niet aan de slag blijven. De ex-international was echter verstandig genoeg om niet in te gaan op de kritiek aan zijn adres vanwege enkele spelers én de voorzitter, omdat het geleverde spel van matige kwaliteit zou zijn geweest. De resultaten spraken immers voor zich. Papin was er dan ook van overtuigd dat hij goed had gewerkt en er wel nieuwe kansen zouden komen. Dat moment kwam er uiteindelijk veel vlugger dan verwacht. Toen Guy Roux besliste om na amper vier speeldagen te stoppen, nam de voorzitter van Lens, Gervais Martel, contact op met JPP. Die nam de uitdaging meteen aan. Voor de club gaat het wel om een drastische koerswissel : Roux stond maar liefst bij 894 duels in de eerste klasse aan de zijlijn, terwijl Papin als trainer debuteert op het hoogste niveau. In 2006 was hij nog trainer bij vierdeklasser Arcachon.

“Voor mij is de druk niet groter dan vorig seizoen”, liet Papin in France Football optekenen. “Nu ben ik bij Lens, de club uit mijn geboortestreek, in de eerste klasse. Dat is voor mij een nieuwe challenge. Maar eigenlijk is dat voor iedereen het geval. In vergelijking met mijn spelerstijd veranderde er in het profvoetbal veel. Ik tekende hier voor twee jaar en voelde meteen aan dat er enorm veel respect is voor Guy Roux. Terecht, want hij heeft een uitzonderlijke carrière achter de rug. Het is mijn droom én wens om dat voorbeeld te kunnen volgen. De slechte competitiestart van mijn ploeg is zeker niet catastrofaal. Lens is ook niet het enige team dat niet goed uit de startblokken schoot. Als we nu gepast reageren is er geen man overboord.”

Vorige week donderdag maakte Papin zijn eerste opwachting, tijdens de terugwedstrijd van de tweede voorronde van de UEFA Cup. Dat verliep meteen erg goed, want zijn ploeg plaatste zich na een partij fraai voetbal en een mooie 5-2-uitslag voor de volgende ronde, waarin de tegenstander het Deense FC Kopenhagen wordt. Doorstoten naar de poulewedstrijden moet voor Aruna Dindane en zijn ploeggenoten dan ook een haalbare kaart zijn.

Ndri Romaric (ex-Beveren) promoveerde bij Le Mans tot aanvoerder. Dat vertaalt zich ook in zijn gedrag : hij is minder opvliegend, verzamelt geen boetes voor snelheidsovertredingen meer en maakt er een punt van altijd als eerste aan te komen op de trainingen.

Rijsel haalde met de Nederlandse oud-international Patrick Kluivert (31) een klepper in huis. De spits speelde vorig seizoen bij PSV, kreeg daar geen nieuw contract en onderhield zijn conditie tussentijds bij Ajax.

Pauleta legde uit waarom hij tot het einde van het seizoen bij PSG blijft. “Ik wil hier mijn contract uitdoen, zoals voorzien.”

FC Metz toont almaar meer belangstelling voor de Luxemburgse voetbalmarkt. Vorig seizoen ontdekten ze daar Miralem Pjanic. Nu werd ook een jonge centrale verdediger van veertien jaar aangeworven, die zich in het nationale opleidingscentrum Mondercange – onder de hoede van Guy Hellers (ex-Standard) – al een aantal keer in positieve zin liet opmerken.

Sylvain Wiltord zal bij Rennes 150.000 euro verdienen.

Grégory Thil, die bij derdeklasser Boulonge-sur-Mer de pannen van het dak speelde en 31 keer scoorde, bevestigt nu ook die status een reeks hoger. Hoewel Lens, Nantes en enkele Belgische clubs interesse betoonden, bleef de spits liever waar hij was.

Zoltan Szelesi, de rechtsachter van de Hongaarse nationale ploeg, verruilde het Duitse Energie Cottbus voor drie jaar Straatsburg.

Nene (26), de Braziliaanse linkermiddenvelder van Celta Vigo, stapt over naar Monaco, dat voor zijn transfer 6 miljoen euro betaalde.

PIERRE BILIC