De KBVB zit met een groot probleem. Het aantal interne voetbalrechtszaken in het kader van Propere Handen stijgt met de dag, een kluwen zoals terecht opgemerkt door Peter Vandenbempt.

Als de bondsprocureur denkt dat hij hier als snelrechter kan oordelen, is dit te kort door de bocht. In de vervolging van personen zal altijd de normale burgerlijke rechtbank de snelheid bepalen. Vermits deze snelheid aan de lage kant ligt, mede door de vertragingswet (lees: foute procedurewet) komen we er nooit uit in functie van een normale voetbalkalender voor volgend seizoen. Maar heeft de KBVB al gedacht aan dé oplossing:

We gaan de wiskundige hypothese niet herhalen in de zin van: als KV Mechelen veroordeeld wordt dan…, dan…, dan… Dat kan altijd worden vertaald in willekeur. Dus leg de bal bij de UEFA. Hier gaat het toch om: een plaatsje in de Champions League, de Europa League? Geef de plaats (de zogenoemde coëfficiënt) grootmoedig aan een buitenlandse bond, aan de volgende in de rij, waar geen gesjoemel is vastgesteld, waar eerlijk gespeeld is, waar men die vrijgekomen plaats verdient. De UEFA (lees Europa) zal dan voor de eerste keer zeggen dat België niet de slechtste leerling (actuele politieke dooddoener) van de klas is.

Met andere woorden: internationaal recht boven nationaal recht. Burgerlijk recht boven privaat recht. Normaal recht boven snelrecht.

Leve België.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier