Gerechtigheid is geschied

© BELGAIMAGE

Club Brugge heeft zich terecht gekroond tot kampioen van seizoen 2017/18. Nadat het quasi heel het seizoen op kop van de rangschikking heeft gestaan, had het aan een gelijkspel op Standard genoeg om de titel mee naar Brugge te nemen. Elke voetbalbobo kan opgelucht adem halen. Oef, gerechtigheid geschiedt. Want wat als Club de titel niet gewonnen had? Had de VAR (Video Assistent Referee) dan (on)bewust invloed op het resultaat van de competitie?

Het had zomaar gekund. De VAR was vaak het onderwerp van discussie, meer dan de bond lief was. Zelfs ondervoorzitter Bart Verhaeghe spaarde zijn kritiek niet na de match tegen Anderlecht waarbij een strafschop op Hans Vanaken niet als een ‘clear error’ werd aanschouwd en de goal van Lukasz Teodorczyk werd goedgekeurd, ondanks mogelijks buitenspel. In de heenmatch werd de goal van Abdoulay Diaby nochtans afgekeurd vanwege ongeveer evenveel buitenspel.

Ook in de match tegen Standard werd de hulp van de VAR ingeroepen. Filip Joos, de arme man, dacht dat het over een duwfout ging, maar ik had meteen door dat het ging om mogelijk handspel van Gouden Schoen Ruud Vormer. Dat het handspel was, staat buiten kijf. Of Vormer er voordeel uit haalde, dat is een andere vraag. Ik was er nochtans van overtuigd dat, van zodra de videobeelden werden bekeken door de scheids, het doelpunt alsnog zou worden afgekeurd. Niets was minder waar. De scheidsrechter bleef, al dan niet correct, bij zijn beslissing en keurde de goal van Vossen goed. 1-1, dit zou ook de eindstand worden.

To VAR or not to VAR, that is the question. Werd het systeem niet te snel geïmplementeerd in de competitie? Dit seizoen werden er pijnlijk veel (kinder)ziekten blootgelegd. De ene keer werkte de VAR niet omdat het te warm was, de week erop omdat het te koud was. Dan werkte de communicatie niet, daarna had de VAR zijn bril niet op. Kortom, het systeem was alles behalve feilloos. Een ‘clear error’ voor de ene bleek dit niet voor de andere. Het systeem was dus voor interpretatie vatbaar. Maar zijn de spelregels dit niet altijd? Interpreteert de scheidsrechter de spelregels ook niet om te oordelen of iets al dan niet een gele kaart oplevert?

Het mag duidelijk zijn dat er nog veel werk aan de winkel is voor de VAR. Los daarvan is Club Brugge meer dan een terechte kampioen. Steeds dominant en aanvallend voetbal. Petje af voor Ivan Leko. De erfenis van Michel Preud’homme was zwaar om te dragen, maar Leko deed het op zijn eigen manier en doet MPH meteen vergeten. Op voorhand werd Leko gezien als een gok, maar hij bewees het vertrouwen waard te zijn. Ze gaan aan hem in Brugge nog veel plezier beleven.

Hopelijk blijven sterkhouders als Anthony Limbombe, Hans Vanaken en anderen om volgend seizoen te schitteren in de Champions League. Een nieuwe 0 op 18 mag hen zeker niet overkomen. En zoals Marc Coucke het zelf al vroeg aan Ruud Vormer op de uitreiking van ‘Profvoetballer van het jaar’: ‘Mag ik het jullie volgend jaar wat moeilijker maken?’ Tuurlijk Marc, dat mag. Want niets is zo mooi als een titel veroveren op het veld van eeuwige rivaal Anderlecht.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier