Genks laatste thuiswedstrijd van het seizoen, tegen Charleroi, vatte nog eens samen waarom het geen wild enthousiasme is waarmee in de wandelgangen van het Fenixstadion over René Vandereycken wordt gesproken. Nadat Nenad Stojanovic, de steeds meer tot publieklieveling uitgroeiende Serviër, in de vijfenzestigste minuut de 1-0 had ge-scoord, wisselde Vandereycken hem prompt voor de meer controlerende Seyfo Soley. Met gejoel van het publiek tot gevolg. Het geduld waarmee de trainer zijn ploeg naar een doelpunt laat voetballen om vervolgens voor zekerheid te kiezen – en waarmee de ploeg overigens nu al acht punten meer haalde dan vorig seizoen – strookt niet met het swingende spel dat de club voor ogen heeft. “We hebben te weinig goede wedstrijden gespeeld”, vindt Jos Vaessen. “Daar is één grote uitzondering op : de bekerwedstrijd thuis tegen Anderlecht. Daar komen supporters voor naar het stadion. Ik weet wel dat je er zo geen zeventien in een seizoen kan spelen, maar het hadden er meer mogen zijn.”

Indien Standad op de laatste speeldag gelijkspeelt op Oostende en Genk wint op Cercle Brugge komt er een testwedstrijd voor een Uefaticket. Maar het al dan niet halen van dat Europees voetbal heeft, verduidelijkt Vaessen, voor het aanblijven van Vandereycken “wat ons betreft” geen gevolgen. Maar de opmerking dat Vandereycken dus ook volgend seizoen trainer is van Genk, lokt geen volmondig ja uit. “Dat is een andere vraag, daarvoor moet je met twee partijen aan tafel zitten.” Meer duidelijkheid daaromtrent volgt na de laatste speeldag, klinkt het in Genk. Dan zal ook een uitgebreider balans van het seizoen kunnen worden opgemaakt.

Wel is nu al duidelijk dat door het nieuwe tv-contract en de bijhorende drie miljoen euro extra die Genk kan opstrijken financieel de druk van de ketel is. Want Europees voetballen of niet, de potentiële één à twee miljoen euro uit een Uefacupdeelname hingen samen met de 500.000 euro van de gemiste bekerfinale tot voor een paar speeldagen als een zwaard van Damocles boven het seizoen. “Het grootste gedeelte van die tv-rechten zullen we in het sportieve investeren. Dus met het standpunt van Roger Lambrecht, om dat geld te gebruiken om clubs financieel gezond te maken, kan ik nooit akkoord gaan. Dat is absoluut verkeerd. Als de tv meer geld geeft, ga ik ervan uit dat ze ook een beter product verwachten.”

Van desinvesteren en spelers van de hand moeten doen, zoals de voorzitter een paar weken geleden nog dreigde, is geen sprake meer. “De basis is zeker om te proberen de huidige kern samen te houden, met nadruk op de sterkhouders. Dus de lat ligt hoog als er voor een van hen belangstelling komt. Maar bij waardevolle jongens die weinig gebruikt worden, is het in het belang van club en speler als ze vertrekken.” Belangstelling voor sommige spelers, zoals bijvoorbeeld Paul Kpaka, is er concreet al “een heel klein beetje” geweest, zegt Vaessen. “Eigenlijk is er veel belangstelling, maar van ploegen – Belgische – die geen geld hebben. Ik denk dat het moeilijk wordt voor Belgische clubs. Daarnaast zullen we ons ook op een of twee posities versterken.” Een uitvoetballende linksachter is waar Genk nood aan lijkt te hebben. Een creatieve middenvelder wordt niet gezocht. “Ik vul niet in voor welke posities we zoeken, maar in elk geval niet díe.”

(RDG)

RDG

‘De lat ligt hoog als er belangstelling komt voor een van onze sterkhouders.’ (Jos Vaessen)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content