Rubén De La Red verovert basisplaats bij Real.

RubénDeLaRed is voor de Europese voetballiefhebbers wellicht de minst bekende speler uit de kern van Real Madrid. Toen de ‘Koninklijke’ hem eind vorig seizoen terughaalde van Getafe, de club waaraan hij was uitgeleend, vroeg iedereen zich af of het de bedoeling was hem als ‘wisselgeld’ te kunnen betrekken bij een mogelijke overgang van een speler van Valencia of Sevilla. Maar uiteindelijk veroverde hij een basisplaats als verdedigende middenvelder, een rol die hem als gegoten past. “Ik zou ook hoger kunnen spelen,” zegt hij, “maar voor de verdediging voel ik me in mijn sas.” Indertijd vond de toenmalige coach FabioCapello hem nochtans wat te licht uitvallen voor die positie. “Toen was dat misschien inderdaad zo. Ik was nog jong en hij verweet me dat ik niet genoeg karakter toonde. Maar uitgeleend worden aan Getafe heeft me enorm deugd gedaan. Ik ben er gerijpt en heb er geleerd om veel agressiever te spelen. Het kostte me trouwens 14 gele kaarten, waarvan 9 in de competitie. Tegelijk ben ik ervan overtuigd dat een verdedigende middenvelder meer moet doen dan ballen recupereren: ook goed inspelen en gepast bijspringen in het hart van de verdediging en de offensieve impulsen van de flankspelers van de tegenpartij afstoppen, zijn op die positie belangrijke opdrachten.”

Het jaar bij Getafe was voor De La Red eigenlijk een stap achteruit zetten om er vervolgens twee vooruit te zetten. “Ik kreeg er de kans om uit te groeien tot vaste titularis. Wie bij een topclub vertrekt, weet nooit op voorhand of hij nog een kans zal krijgen om er terug te keren, maar in mijn geval bleek het echt de juiste keuze. Hoewel een aantal trainers openlijk aangaven niet echt in mij te geloven, heb ik nooit aan mezelf getwijfeld. Dat ik aanbiedingen kreeg van Tottenham, Valencia, Se-villa en Villarreal bewijst dat ook andere mensen ervan overtuigd zijn dat ik iets kan bijbrengen. Daarom wilde ik deze keer wel doorbreken bij Real Madrid. Het seizoen is uitstekend begonnen voor mij, maar ik blijf met de voeten op de grond: ik weet dat ik nog veel moet leren. Uiteindelijk is het nog maar mijn tweede seizoen in de Liga en iedereen weet dat het moeilijker is om aan de top te blijven dan om er te raken.”

Samuel Eto’o (27), die in het tussenseizoen nog te horen kreeg dat hij mocht uitkijken naar een andere club, voert de Spaanse topschutterslijst aan met negen doelpunten. Vorige zaterdag scoorde hij tegen Almería in 20 minuten een heuse hattrick.

José Antonio Camacho, de vroegere topspeler van Real die er ook kort aan de slag was als coach en zijn grootste successen boekte als Spaanse bondscoach, is bij Osasuna in dienst getreden als opvolger van Cuco Zuganda. Toch slaagde hij er niet meteen in om de ploeg weer op de rails te krijgen. Na de nederlaag van vorige zaterdag tegen Betis Sevilla staat Osasuna nog altijd op een degradatieplaats.

Pep Guardiola, die als coach van Barcelona allesbehalve denderend aan het seizoen was begonnen, lijkt nu het juiste recept te hebben gevonden. Dat vertaalde zich vorige week in ruime zeges tegen Basel en Almería, nadat de blaugrana eerder ook al Gijón en Atlético Madrid met 6-1 oppeuzelden.

Pablo Piatti, een 19-jarige Argentijnse spits, is de duurste transfer uit de geschiedenis van Almería. Hij wilde zich vorige zaterdag dolgraag meten met zijn beroemde landgenoot Lionel Messi, maar moet toegeven dat hij lang nog niet hetzelfde niveau haalt.

Lautaro Acosta (20), linkervleugelspeler van FC Sevilla, blesseerde zich aan de linkerknie en zal drie weken onbeschikbaar zijn. Ook de wedstrijd van morgen donderdag op Sclessin moet hij dus missen.

Atlético Madrid ontsloeg een van zijn kinesisten omdat hij het na de derby tegen Real van tien dagen geleden had aangedurfd om het truitje van Iker Casillas te vragen.

Vicente Del Bosque zette de deur op een kier voor een mogelijke terugkeer van Raúl naar de nationale ploeg. “Soms moet je wel naar de vox populi luisteren”, stelde hij.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier