Germinal Beerschot is uit de top zes getuimeld. Om er opnieuw in te klimmen hebben de Ratten nog vier matchen: thuis tegen Zulte Waregem (vierde), AA Gent (derde) en Club Brugge (tweede) en op verplaatsing tegen STVV (vijfde).

Dankzij een 32 op 42 begon trainer Jos Daerden zijn tweede doortocht op het Kiel met 76,2 procent op zijn rapport. De 2-1-thuiszege tegen Lokeren op speeldag 6 was, direct na de wissel Aimé Anthuenis – Daerden, het startpunt van de goede reeks. Tegen Lokeren begon op speeldag 21 ook de terugval, met 2-0-verlies. Die wedstrijd was de eerste competitiematch waarin Daerden een ploeg trof die hij ook eerder in het seizoen al eens bekampt had. “De tegenstanders hebben ons spel steeds beter door”, stelde spits Sherjill MacDonald.

In de volgende match (speeldag 22) verkocht Cercle Brugge de Ratten een rammeling: 1-4. Tomislav Mikulic beging na een kwartier een fout die hem rood opleverde, Tome Pachovski flaterde. Gefronste wenkbrauwen, de Macedoniër hoorde tot dan bij de vijf minst gepasseerde keepers van de eerste klasse.

De ploeg die, met hetzelfde geraamte, vóór Kerstmis goede resultaten boekte, bleef achter met nul op zes. Er was één verzachtende omstandigheid: de afwezigheid van Faris Haroun (8 goals, 4 assists). Hij had zich geblesseerd tegen Standard (speeldag 17). Vóór de nederlagen tegen Lokeren en Cercle haalde het team zonder hem een punt op Sclessin (2-2), een punt tegen Charleroi (0-0) en drie punten tegen Genk (1-0).

Bij zijn rentree, in Kortrijk (speeldag 23), kon Haroun niet beletten dat Germinal Beerschot wéér onderuitging: 3-0. Sterkhouder Bart Goor (5 goals, 5 assists) liep er een blessure op die hem de rest van het seizoen aan de kant houdt.

Terwijl de Ratten de nederlagen aan elkaar breiden, liep de wintertransferperiode. Standard en Germinal Beerschot bereikten een akkoord over een overgang van MacDonald, maar de spits zag zo’n transfer niet zitten. Later was er sprake van een vertrek van Dosunmu naar Lokeren, hoewel ook de Nigeriaan niet weg wou. “Als er interesse is voor een speler, luisteren wij”, is de door sportief directeur Gunther Hofmans geponeerde basishouding op het Kiel. Mac Donald repliceerde in een krant: “Ik begrijp dat voetballers producten zijn, maar als je als bestuur je sterkhouders wilt verkopen, waar liggen je ambities dan?”

Tegen Anderlecht (speeldag 24) stapte Daerden van zijn 4-4-2 over naar een 4-3-3. Hij zette een defensieve driehoek op het middenveld, met Justice Wamfor, Wim De Decker en vóór hen Faris Haroun. In de aanval posteerde hij aanwinst Dawid Janczyk tussen MacDonald en Tosin Dosunmu. Tegen de oppermachtige Brusselaars kreeg Germinal Beerschot een 0-5 om de oren.

De Ratten slikten 14 goals in 4 wedstrijden. Vóór de nederlaag in Lokeren had Germinal Beerschot met 1,1 tegendoelpunt per match de op drie na minst gepasseerde defensie. Zowel vóór als na de match op Daknam bestond de verdediging doorgaans uit: Martijn Monteyne, Clement, Mikulic en Pieterjan Monteyne.

Zaterdag, met de transferperiode achter de rug, draaide Daerden in Westerlo (speeldag 25) zijn driehoek op het middenveld om. De Decker speelde met de nog altijd naar zijn goede vorm zoekende Haroun rechts voor hem en Victor Wanyama links voor hem. Guillaume François stond naast MacDonald en Janczyk. Wanyama, François en Janczyk stonden nooit eerder samen in de basis. De Ratten bleven steken op een 1-1 en struikelden naar de achtste stek.

Eind januari zei Jos Verhaegen, sterke man achter de schermen: “We staan al maanden bij de eerste zes. Ik zou dat liefst zo houden. Maar als dat niet zo is, is het ook geen ramp.” Daerden verklapte intussen: “Als we de top zes halen, wordt mijn contract verlengd. Vallen we erbuiten, dan kan er eventueel nog gepraat worden.” S

KRISTOF DE RYCK

‘Als je als bestuur je sterkhouders wilt verkopen, waar liggen je ambities dan?’ Sherjill MacDonald