De grote uitblinker van speeldag 7 was Oleg Iachtchouk. Na zijn knieoperatie eind juni deed de Oekraïense Belg voor het eerst sinds de bekerfinale op 13 mei weer mee bij Cercle Brugge. Tegen STVV viel hij op het halfuur in voor de geblesseerde Frederik Boi en scoorde meteen drie keer: bij zijn eerste doelpunt kopt hij na een slimme loopactie een voorzet van Lukas Van Eenoo binnen; bij het tweede ontfutselt hij op zijn linkerflank de bal van Denis Odoi en vloert hij Sven Van der Jeugt in de korte hoek; en bij het derde neemt hij centraal voorin, randje buitenspel, een center van weer Van Eenoo aan en trapt de bal in een vloeiende beweging overhoeks binnen. Zo ging het in Cercle-STVV van 1-2 naar 4-2. “Iachtchouk is voor Cercle wat Boussoufa voor Anderlecht betekent”, sprak Cercletrainer Bob Peeters na de wedstrijd. “Met hem er van bij de competitiestart bij staan we nu in de top zes.”

Glen De Boeck wou hem graag meenemen naar Germinal Beerschot. “En hij wou graag met Glen meekomen naar hier”, zegt assistent-trainer Stan Van den Buijs. “Uiteindelijk was Glen het die hem meebracht naar Cercle. Iachtchouk werkt graag met Glen.”

Waarom kwam het dan niet tot een transfer? “We twijfelden: wanneer zal hij inzetbaar zijn?”, zegt Germinal Beerschotvoorzitter Herman Kesters. “Zijn rentree zaterdag was prachtig, maar ons was gezegd dat hij misschien tot midden oktober onbeschikbaar zou zijn. Dat baarde ons een beetje zorgen. Tenslotte heeft Iachtchouk ook al een bepaalde leeftijd ( bijna 33, nvdr) en weet je niet met zekerheid of hij nog voor de volle honderd procent terug zal komen. In verhouding tot die onzekerheid lag zijn transferprijs redelijk hoog. Daarom haakten we af.”

“Een overgang naar Germinal Beerschot was een mogelijkheid, maar ik besliste zelf om het niet te doen”, zegt Iach-tchouk. “De omstandigheden waren verre van ideaal: ik was niet transfervrij én ik was niet fit. Stel dat ik getransfereerd word en dat mijn herstel langer duurt en ik niet meteen presteer, dan zouden de mensen van Germinal Beerschot dat Glen De Boeck verweten hebben. Ik wou hem niet in een moeilijke positie brengen. Uiteindelijk was de club Germinal Beerschot niet in mij geïnteresseerd, het was alleen de trainer die mij wou.”

Honderd procent in orde is hij trouwens nog altijd niet. “Verre van”, zegt hij. “Om de drie dagen een wedstrijd spelen, zoals nu met de midweekmatchen, daar is het nog veel te vroeg voor. Zo krijg ik na een inspanning nog steeds last van vocht in mijn knie. We moeten stap per stap gaan.”

KRISTOF DE RYCK & CHRISTIAN VANDENABEELE & BREGT VERMEULEN

‘Iachtchouk wou heel graag met Glen meekomen.’

Stan Van den Buijs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier