Dramatisch tout court

De sportieve ellende van Germinal Beerschot begon al twee weken vóór het seizoen op gang gefloten werd. In de op het Kiel eindeloos vervloekte oefenmatch tegen tweedeklasser Antwerp FC, de ‘aartsrivaal’, gingen de Ratten roemloos ten onder met 1-0. Hun prestatie was zo lamlendig dat de spelers en technische staf zich in een open brief meteen verontschuldigden bij de fans.

Nadat trainer Glen De Boeck het Kiel was binnengeslopen op een troebele manier, en zeker niet met de steun van heel het bestuur, was het voor hem nochtans belangrijk om met goede resultaten snel een sterk draagvlak voor zichzelf te creëren. Bij Cercle Brugge, zijn vorige werkgever, vonden zijn woorden gemakkelijk gehoor, op het Kiel werden ze met veel meer argwaan beluisterd. Terwijl op de achtergrond in de bestuurskamer geruzied werd over alles en nog wat, kreeg De Boeck een spelersgroep voor zich waarin de figuren met draagkracht een futloze indruk lieten. De kern werd ook niet versterkt zoals hij het hoopte en De Boeck slaagde er niet in om schwung in zijn team te pompen. Integendeel, hij joeg met zijn rechttoe-rechtaanstijl verscheidene mensen tegen zich in het harnas.

De motor bleef gênant luid sputteren, een 2 op 15 onthoofdde al snel de hooggespannen verwachtingen. De mot zat erin en kwam er niet meer uit. Illustrerend was speeldag 8, waarop Germinal Beerschot tegen Zulte Waregem bij de rust met een 1-3-voorsprong naar binnen mocht, maar uiteindelijk nog met een 4-3-nederlaag naar huis werd gestuurd. Vier speeldagen later incasseerde Germinal Beerschot in Mechelen een 5-1-pandoering. De Ratten verzeilden in het drijfzand van de degradatiezone.

Op 27 november 2010 publiceerde de Gazet van Antwerpen een interview met De Boeck waarin die Jos Verhaegen, toen de sterke man van de club, een leugenaar noemde. De wegen van De Boeck en Germinal Beerschot scheidden en Jacky Mathijssen werd aangezocht om de club in de eerste klasse te houden. De trainerswissel bracht op het veld geen echte metamorfose. Pas na de voorlaatste speeldag was Germinal Beerschot, dankzij een 1-1-gelijkspel tegen KV Mechelen, zeker van het behoud. Play-off 2 werd, zoals verwacht, een troosteloze maat voor niks.

Het Kiel stelt nu zijn hoop in vastgoedmakelaar Pat-rick Vanoppen, die in de bestuurskamer het roer overnam en de club via een tabula rasa komend seizoen weer in de linkerkolom wil loodsen.

RESULTATEN PLAY-OFF 2B

Germinal Beerschot – Zulte Waregem 2-0

KV Kortrijk – Germinal Beerschot 1-1

Germinal Beerschot – Westerlo 3-3

Westerlo – Germinal Beerschot 1-0

Zulte Waregem – Germinal Beerschot 1-0

Germinal Beerschot – KV Kortrijk 0-0

DOOR KRISTOF DE RYCK

De mot zat erin en kwam er niet meer uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier