Samen met Prime stelde Sport/Voetbalmagazine een top 50 op van de beste voetballers in Europa dit seizoen.

Zowel Prime als S/VM had vier journalisten afgevaardigd om aan het panelgesprek deel te nemen. Voor Prime waren dat Wim Heidbüchel (WH), Tim Wieland (TW), Bram Lambert (BL) en hoofdredacteur Frank Van Laeken (FVL). Voor S/VM Frédéric Vanheule (FV), SteveVan Herpe (SVH), Peter Mangelschots (PM) en hoofdredacteur Jacques Sys (JS). Na het afbakenen van de criteria (zie kaderstuk op volgende pagina) kon aan het grote werk begonnen worden. Tot geanimeerde discussies leidde dat, die wel met een grote eensgezindheid van start gingen.

De top vier

JS: “Over nummer één is weinig discussie mogelijk, zeker?”

WH: “Dat lijkt me ook.”

PM: “Zal ik die alvast invullen?”

JS: ” Lionel Messi!”

WH: “Daar kan niemand wat op tegen hebben.”

JS: “Fantastische statistieken kan die voorleggen. Qua gemaakte goals, qua assists …”

WH: “Iets meer dan een jaar geleden vroeg hij aan Pep Guardiola om meer centraal te mogen spelen. Dat is ook de neergang van Zlatan geweest. Messi is vanaf dan enorm beginnen te scoren. Wie had dat ooit gedacht: Messi als diepe spits … Toch is hij in die rol nog beter geworden. En wat ook zo mooi is: het is een toffe mens, hij heeft een positieve uitstraling. In tegenstelling tot wie waarschijnlijk nummer twee wordt, Cristiano Ronaldo. Daar hangt wat te veel kak aan, zoals ze zeggen. Messi daarentegen, met zijn kalotje, zijn T-shirt nonchalant los …”

BL: “Dat is persoonlijk.”

TW: “Er zijn er anderen die zeggen dat Messi een bleiter is, die altijd op de grond ligt.”

FVL: “Messi maakt de spelers rond hem wel beter.”

SVH: “Maar Ronaldo speelt niet in die geoliede machine die Barcelona is.”

WH: “Ronaldo staat uiteraard verdiend op twee.”

JS: “Voor Xavi?”

TW: “Ronaldo heeft wel al tegen de dertig goals gemaakt.”

FV: “Het moet bij Real allemaal van hem komen.”

TW: “Ja, vorig jaar al. Als hij scoort, wint Real. Zo niet, dan zitten ze bij de Madrilenen met een probleem.”

WH: “Denk Barcelona weg en Real staat los op kop. Dat zou in alle competities zo zijn. Hun cijfers zijn net als die van Barça outstanding. Elke speeldag in Spanje is verworden tot een Barça-Real, wat de andere ploegen doen is onbelangrijk geworden. Ik vind plaats drie al wel iets moeilijker.”

BL: ” Iniesta is de laatste maanden minder opvallend geweest dan Xavi.”

WH: “Xavi is opvallend in zijn onopvallendheid. We zijn het gewend dat hij niet opvalt, terwijl Iniesta het meer van zijn acties moet hebben. Het klopt dat dat wat minder was dit jaar.”

SVH: “Xavi was regelmatiger.”

PM: “Sommigen zullen zeggen dat Wayne Rooney thuishoort in een top drie.”

WH: “Dan komen we bij de vraag: gaat het om de intrinsieke kwaliteit of de prestaties van dit seizoen? Rooney zegt zelf dat dit zijn slechtste seizoen ooit is, en hij heeft gelijk. Het is natuurlijk nog niet gedaan en hij komt er weer door, maar ik vind niet dat hij in de top drie hoort.”

FVL: “Zelfs Nani was dit seizoen beter bij Manchester United”

BL: “Toch is het de laatste weken opvallend: het seizoen nadert de ontknoping en daar is Rooney.”

WH: “Ja, dat zijn de maanden van United, hé. Dat is altijd zo bij Ferguson… Maar Xavi staat goed op drie. Hij vertelde eens hoe men werkt op La Masía, de jeugdopleiding van Barcelona. ‘Van klein af wordt ons geleerd om rond te kijken voor de bal bij ons komt. Wanneer hij dan komt, weten we al waar hij naartoe moet’, zei hij. Vandaar dat combinatievoetbal van Barça.”

JS: “Iniesta dan op vier?”

BL: “Ik vind niet dat hij dat verdient. Niet als we spreken over ná het WK.”

FV: “Aan wie ik dacht, gezien zijn statistieken in Italië, is Samuel Eto’o.”

BL: “Wel, dat vind ik ook. Vorig jaar was hij niet zo productief, maar nu wel weer.”

JS: “Hij is doelgericht, maakt beslissende goals, alles samen al in de dertig. Maar is hij beter dan Wesley Sneijder?”

WH: “Dit seizoen wel, ja. Hij krijgt nu ook de voorkeur op zijn geliefkoosde positie, terwijl vorig jaar Milito daar stond.”

TW: “En hij is de beste voetballer van Afrika, voor de vierde keer al.”

De moeilijke vijfde

PM: Als er geen favoriet is voor de vijfde plaats, kunnen we misschien een aantal namen opwerpen.”

BL: “Tijd voor de Iniesta’s en de Sneijders.”

JS: “En Mesut Özil, een speler die zich enorm ontwikkeld heeft. Echt een heel moderne voetballer: hard werkend in dienst van de ploeg, kan een doelpunt maken, is fysiek sterker geworden door de harde duels in Spanje. Of is vijf wat hoog voor hem?”

WH: “Er komen nog wel namen in aanmerking.”

FV: “Puur op basis van de statistieken: Berbatov.”

WH: “Wel, die statistieken wil ik toch eens analyseren. Hij zit aan twintig doelpunten, maar daarvan zijn er bijvoorbeeld vijf tegen Bolton. Berbatov maakt vaak ‘overbodige’ goals. Tegen de top zes scoorde hij niet. Dan is Chicharito eigenlijk belangrijker. Berbatov is ook niet de beste speler in Engeland. Samir Nasri was op weg om dat te worden. In de herfst zorgde hij ervoor dat Arsenal tegen de verwachtingen in bleef meestrijden voor de titel. Maar na zijn blessure is hij wat stilgevallen.”

JS: “En Carlos Tévez? Dat Manchester City voorin meedraait, is mede dankzij hem.”

TW: “Als je nu spreekt van een apart karakter … Op een bepaald moment zeggen: ‘Mannekens, kust allemaal mijn … Ik ben weg.’ En dan twee weken later met een verbeterd contract zeggen: ‘Hallo, ik ben hier terug!’…”

WH: “Tévez is goed. Ik zou bijna zeggen: ‘ondanks’ coach Mancini. Hij moet werken tot op het middenveld en is vermoeid als hij voor doel komt. Zet eens een goede speler náást hem.”

BL: “Maar hij staat te graag in de belangstelling, hij wil al die ballen zélf hebben.”

TW: “Haal Tévez weg en heel de aan-valslinie stuikt ineen. Zoals tegen Chelsea, toen hij er niet bij was.”

WH: “Wie komt nog in aanmerking? Fàbregas heeft een minder seizoen. Piqué misschien? Dat is wel een verdediger, we zoeken het meestal vooraan.”

FV: “Van Barcelona kunnen we het hele team wel opsommen voor de top 20.”

TW: “Vraag aan 100 mensen welke ploeg ze het liefst zien spelen en 95 zullen er zeggen: Barcelona. Dus belachelijk is dat zeker niet.”

WH: “Barcelona heeft het WK gewonnen, bij manier van spreken.”

FV: “Nog een naam: Zlatan Ibrahimovic.”

FVL: “De sleutel van het succes van Milan. Hun missing link vorig jaar.”

WH: “Hij maakt ook weinig lelijke goals …”

SVH: “Wel een raar karakter, hij doet soms smerige dingen op het veld.”

WH: “Ja, het is een beetje een dommerik, hé.”

BL: “Maar sinds 2004 al élk jaar kampioen geworden. Oké, dat zal niet alleen aan hem liggen, maar toch. Zou het hem nu ook met Milan lukken, dan zou dat heel straf zijn, want die zijn sinds 2004 géén kampioen meer geweest.”

WH: “We hebben ook nog Arjen Robben, maar die heeft heel weinig gespeeld. Anders had Dortmund nooit de titel kunnen pakken.”

FV: “De opflakkering die Bayern nu heeft, komt wel door Robben.”

WH: “Een andere naam die ik zou willen droppen, is Gareth Bale. Die is ook weleens anderhalve maand out geweest, maar heeft fameuze prestaties geleverd. Ik vond hem beter dan Rooney.”

BL: “Maar misschien toch wat weinig voor de top tien.”

JS “Ik denk dat we zo niet eens aan een top tien gaan raken! ( gelach) Ik vind dat we Bale voor Rooney moeten durven zetten.”

FVL: “Maar vijf is wat hoog. Of gaan we erover stemmen?” ( gelach)

PM: “Vóór Rooney wil nog niet zeggen top vijf.”

TW: “Ik zou op vijf David Villa zetten.”

BL: “Hij past in het plaatje van Barcelona, maakt veel doelpunten …”

SVH: “Een echte ploegspeler, typisch voor Barça.”

WH: “Dat is ook de reden waarom Eto’o en Ibrahimovic er moesten vertrekken. Ik herinner me nog een beeld waarop je kon zien dat het bye bye Eto’o was. Eto’o stond gewisseld langs de kant, er werd gescoord, Eto’o geeft uitgelaten een duw aan Guardiola en die bekijkt hem met een blik van … onnozelaar, blijf van mijn lijf! In die blik zag je: het is over voor Eto’o.”

FVL: “Ik herinner me ook die match van Inter tegen Bayern. Pandev scoort de beslissende treffer en de enige die niet juicht, is Eto’o.”

JS: ” Jan Sørensen van Club Brugge zei ooit: ‘Met 3-4 verliezen en ik maak de drie goals, daar teken ik met beide handen voor.’ Maar goed, we hebben een mooie top vijf, vind ik.”

Van zes tot tien

TW: “Ik vind dat Özil wel op zes mag.”

JS: “Akkoord. Ik heb het wel voor het Duitse voetbal, dus Mats Hummels en Nuri Sahin moeten er ook nog in. Ergens tussen veertig en vijftig, hé …” ( gelach)

WH: “Ik vroeg aan onze Duitslandspe-cialisten om een top 20 van het Duitse voetbal op te maken. Neuer staat op één, Hummels op twee, Sahin op drie.”

JS: “En Schweinsteiger?”

WH: “Staat niet in de top 20.”

JS: “Ten onrechte, vind ik. Op de Duitse tv geven ze wekelijks het aantal balcontacten. Dat is ongelooflijk, er was een match waarin hij 175 keer aan de bal geweest is. Misschien hoort hij toch nog ergens op 49 of zo … ( lacht) Maar ik deel de mening van Tim om Özil op zes te zetten.”

BL: “Ik vind dat te hoog. Iniesta is achteruit aan het schuiven. Eerst kwam hij in aanmerking voor de top drie, nu al geen top zes meer.”

TW: “Dit seizoen niet. Misschien op zeven.”

JS: “Dan zijn zes van de topzevenspelers van Barcelona of Real Madrid.”

FV: “Op acht Tévez, als beste speler in de Premier League?”

FVL: “Dan vind ik Nani bepalender dit seizoen. Na het terugvallen van Nasri is die op weg om Player of the Year te worden.”

PM: “Nani op acht. Volgens het schema moet dan weer iemand van Barcelona komen. ( gelach) Die hebben tot nu toe alle oneven nummers.”

JS: “De naam Dani Alves mag stilaan weleens vallen.”

TW: “Dan toch eerder Piqué.”

WH: “Vind ik ook. Als je ziet hoe weinig fouten die maakt. Het is ook opvallend hoe weinig overtredingen ze bij Barcelona nodig hebben. Nu, dat komt ook wel doordat de tegenstander nooit de bal heeft.” ( lacht)

BL: “Ibrahimovic moet toch in de top tien.”

PM: “Dan valt Tévez eruit. Die was in beeld voor een hoge plaats …”

WH: “Het hangt ook af van wat je prestaties opleveren en City is toch nog altijd: net niet.”

Van tien naar twintig

PM: “Dan hebben we onze top tien. Niemand over het hoofd gezien?”

SVH: “Verdient Pedro niet voor Piqué te staan?”

WH: “Die indruk heb je volgens mij omdat aanvallers altijd een streepje voor hebben.”

BL: “Je gaat er dan wel van uit dat Piqué de beste verdediger ter wereld is. Waar zit Vidic dan?”

WH: “Vidic kan zich minder staande houden zonder Rio Ferdinand naast zich dan Piqué zonder Puyol.”

TW: “De vier beste verdedigers ter wereld zijn volgens mij Piqué, Vidic, Kompany en Puyol, die nu wel een hele tijd out is.”

JS: “Ja, Kompany moet er zeker in.”

WH: “Je hebt ook David Luiz, een coming man, maar eerder tussen veertig en vijftig.”

JS: “Dan mogen we die straks niet vergeten! Wie komt nu op elf?”

PM: “Volgens het schema weer iemand van Barcelona …” ( gelach)

JS: “Dani Alves? Of is dat te veel eer? Ik vind het een heel goeie.”

WH: “Beter dan Maicon dit seizoen. Vorig jaar vond ik dat de beste rechtsachter.”

BL: “Ik vind dat zo dubbel. Doe mij kiezen tussen Piqué en Alves en ik ga voor Alves. Die kan goed verdedigen en goed aanvallen. Vaak wordt zo’n speler afgestraft op wat hij minder goed kan, maar niet Dani Alves.”

JS: “Moet Rooney toch niet stilaan komen?”

PM: “Dan moet wel eerst Bale, dat hadden we al min of meer beslist.”

JS: “En Pedro misschien op dertien?”

WH: “Ja, dat vind ik terecht.”

JS: “Wie hebben we nu nog niet? Robben, Sneijder, Rooney, Tévez, Van der Vaart … Onze Italiëkenner wierp Di Natale op.”

WH: “De onze ook.”

TW: ” Cavani is ook bijzonder op dreef. En Napoli doet het goed.”

WH: “Maar om hen in de top twintig te zetten? Niemand verwacht hen daar, hoor.”

JS: “Wie dan op veertien?”

BL: “Vidic. Dit seizoen zeker.”

PM: “Misschien wordt het eens stilaan tijd voor een doelman.”

WH: “Goed idee. Hun aandeel in wedstrijden is toch niet gering. Wie vinden wij de beste doelman?”

PM: “Neuer dan misschien? Er steekt er dit jaar geen enkele boven uit.”

TW: ” Edwin van der Sar.” ( lacht)

FVL: “Ik vind dat die zeker in de top 50 moet.”

TW: “Misschien symbolisch op 40, zijn leeftijd.”

JS: “Ja, dat is wel mooi. Die leggen we dan al vast.”

WH: “En Lehmann op 41 dan? ( gelach) Enfin, Casillas op vijftien?”

TW: “Hij maakt de minste fouten, hé.”

BL: “Een goede opmerking. Ik kan me inderdaad dit seizoen geen fout van Casillas herinneren. Van Neuer een of twee misschien.”

JS: “Uit Nederland hebben we nog niemand.”

BL: ” Stekelenburg komt in aanmerking. Zeker top vijf van de wereld.”

JS: “Iemand voor tussen 40 en 50. Misschien net onder Van der Sar, op 41.”

TW: “De logische opvolger, dat is ook mooi als verhaal, dan zit er een idee achter.”

JS: “Misschien is het tijd voor Rooney.”

WH: “Tévez en Nasri moeten ook stilaan komen.”

TW: “Tévez zeker. Nasri misschien ook, buiten het feit dat het toch wel ongelofelijke losers zijn, Arsenal. Het moment van de waarheid komt eraan en het is weer afgelopen.”

FV: “En dan misschien een van de Italianen? Cavani?”

TW: “Cavani moet er zeker in. Die maakt tachtig procent uit van het succes van Napoli.”

PM: “En om de top 20 vol te maken?”

WH: “We hebben nog niemand uit Duitsland.”

JS: “Dan toch maar Schweinsteiger? ( lacht) Ik vind Sahin ook heel goed. Kunnen we die op twintig zetten?”

WH: “Waarom niet? Dortmund staat toch op kop.”

JS: “Een opmerkelijk verhaal ook: Dortmund had zware financiële problemen, was daardoor verplicht om in de eigen jeugd te gaan kijken en vond zo Sahin.”

Van twintig naar dertig

WH: “Hebben we nu al een Nederlander? We hebben ook nog geen Belg.”

TW: “Wie gaat er eerst komen, de eerste Nederlander of de eerste Belg?”

FVL: “Ik denk dat we voor het eerst in jaren een situatie hebben waarin een Belg beter is dan de beste Nederlander.”

JS: “Kompany op 21 en Van der Vaart op 22?”

TW: “Of Robben?”

FV: “Die is lang out geweest, net als Van Persie. Maar ik vind Xabi Alonso een onderschatte voetballer.”

WH: “Wat we over Piqué gezegd hebben, kunnen we ook over Xabi Alonso zeggen: niet spectaculair, geen doelpuntenmaker, maar erg belangrijk voor het evenwicht bij Real.”

JS: “Ik denk dat we nu toch met Wesley Sneijder moeten komen.”

WH: “Dat denk ik ook. Of we gaan zijn vrouw op ons dak krijgen. ( gelach) Allee vooruit, Cabauter Wesley op 24.

PM: “En dan Wilshere?”

JS: “Een jonge gast, negentien jaar, dat is wel mooi zo net op de helft.”

TW: “Of Hazard?”

WH: “Ik vind Wilshere beter.”

TW: “Echt? Ik niet.”

WH: “Wilshere speelt in een andere rol, maar is wel beter. En slimmer ook. En de Franse competitie is minder dan de Engelse.”

PM: “Wel opvallend: we hebben nog niemand van Chelsea.”

JS: ” John Terry, geen voorbeeld maar wel een constante.”

WH: ” Lampard en Drogba zijn beiden lang niet goed geweest en dat waren net de uitblinkers van vorig jaar.”

JS: “Is het geen tijd voor Berbatov? Of vinden jullie van niet?”

WH: “Ik heb Man U dit seizoen zes keer gedaan en ik vind Chicharito beter. We mogen ook wel wat nieuwe namen brengen. Misschien Chicharito zelfs voor Hazard.”

TW: “Dat vind ik niet. Elke keer als Hazard aan de bal komt, denk je: er gaat iets gebeuren. Oké, het is ‘maar’ Frankrijk, maar wel misschien de kampioen van Frankrijk.”

PM: “We hebben op 15 een keeper gehad, dus misschien op 30 toch nog één? Neuer bijvoorbeeld.”

JS: “Neuer heeft wel wat zijn stijl tegen en is niet zo extravert als Oliver Kahn, maar hij is erg compleet. Ook een goede voetballer naar het schijnt, hij zou in tweede klasse meekunnen als veldspeler. Echt een moderne keeper.”

Van dertig naar vijftig

FVL: “Zijn er competities die we vergeten? Turkije, Griekenland, Portugal?”

FV: “In Portugal heb je Radamel Falcao en Hulk. Porto kent een heel goed jaar, zijn zelfs al even kampioen.”

TW: “Ik ben wel een fan van Hulk.”

JS: “Is 31 niet te hoog?”

WH: “Neen, Portugal is toch altijd een land dat net onder de top zit.”

JS: “Dan Berbatov en Robben?”

BL: “Sommigen gaan met de ogen knipperen dat die niet hoger staan.”

PM: “Dat is te verdedigen door de criteria die we onszelf opgelegd hebben.”

JS: “Ik had ook Thomas Müller nog opgeschreven.”

WH: “Ja, maar zijn probleem is dat die er serieus op achteruitgegaan is tegenover vorig jaar. Het verschil was wel héél groot.”

SVH: ” Angel di María heeft heel het seizoen gespeeld bij Real …”

JS: “Ja, en dan misschien Van Persie.”

FV: “Ik had nog Mario Gómez.”

WH: “Absoluut. Dat is iemand die erop vooruitgegaan is bij Bayern!”

JS: “En Schweinsteiger, moeten we daar toch niet eens over nadenken …” ( lacht)

WH: “Op plaats vijftig of zo.”

PM: “Op vijftig misschien een belofte?”

FV: “David Luiz?”

TW: “We hebben ook Luis Suárez nog niet.”

WH: “Die moet onder Busquets staan, de controlerende middenvelder van de wereldkampioen. Xavi zegt dat Busquets de enige in zijn rug is die een pass kan geven.”

TW: “We missen Gervinho nog, en Hernanes.

PM: “Het wordt dringen voor de laatste plaatsjes. Hernanes als coming man op 49?”

BL: “Waar zit Fàbregas? Tenslotte heeft die toch nog zestig, zeventig procent gespeeld.”

JS: “Dan moeten we die er ergens tussen schuiven. En Schweinsteiger op 48?”

FVL: “Ik wil niks zeggen, maar bij onze Duitslandkenner staat die er helemaal niet in …”

JS: “Allee, laat hem er dan maar uit!” ( gelach)

FVL: “Hebben we er genoeg uit de Ligue 1 met alleen Hazard en Gervinho? Je hebt ook nog Lisandro, Valbuena, Sow …”

TW: “Als je voor de rest niemand uit Frankrijk neemt, daar gaat geen enkele lezer zijn abonnement voor opzeggen.”

WH: “Dan zijn we rond. Als Steven Gerrard en Fernando Torres dit lijstje zien, zullen ze zeggen: amai bedankt!”

PM: “Ja, die gaan ongetwijfeld wél hun abonnement opzeggen …” ( gelach)

DOOR PETER MANGELSCHOTS

“Van Barcelona kunnen we het hele team wel opsommen voor de top 20.” Frédéric Vanheule

“Ibrahimovic is sinds 2004 al elk jaar kampioen geworden. Oké, dat zal niet alleen aan hem liggen, maar toch.” Bram Lambert

“Manuel Neuer zou als veldspeler in tweede klasse meekunnen.” Jacques Sys

“Ik denk dat we voor het eerst in jaren een situatie hebben waarin een Belg beter is dan de beste Nederlander.”

Frank Van Laeken

“Plaatsen één en twee zijn makkelijk, drie is al iets moeilijker.” Wim Heidbüchel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier