Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

P eter Van Petegem moet weg bij Davitamon-Lotto. Het Belgische team kiest dus voluit de kaart van de jeugd. Maar blijven de jongeren wel ? Het contract van de 25-jarige sprinter Gert Steegmans, dit seizoen helemaal doorgebroken, raakt maar niet getekend. “De onderhandelingen zijn tijdelijk afgesprongen”, bevestigt de Limburger. “Tijdens de Ronde van België zat ik aan tafel met (hoofdsponsor, nvdr.) Marc Coucke. Maar daar is niks uit de bus gekomen, waar beide partijen zich in konden vinden.”

Je contract was toch in kannen en kruiken ?

Gert Steegmans : “Op het laatste moment dook er nog een obstakel op. Daarom heb ik, samen met mijn manager Paul De Geyter, beslist om ook eens te kijken wat de andere ploegen te bieden hebben.”

Wat voor obstakel dan ?

“Een financieel.”

De hamvraag is : wil je weg bij Davitamon-Lotto ?

“Da’s een moeilijke. Ik voel me heel goed bij deze ploeg, heb er veel vrienden. Maar is het zo onlogisch dat ik ook eens rond luister bij andere teams ?”

Naar verluidt staat het Spaanse Caisse d’Epargne op de eerste rij.

“Daar zou ik je niet op kunnen antwoorden, want dat wéét ik zelfs niet. De afspraak is dat alle geïnteresseerde teams eerst via mijn manager passeren. Paul maakt daarna een overzicht waaruit ik kan kiezen.”

Wanneer wil je het weten ?

“Liefst zo vlug mogelijk. Maar het ligt niet aan mij alleen. Ik moet afwachten wanneer het die teams past om te praten. Momenteel lig ik er echt nog niet van wakker, maar voor het BK had ik toch graag duidelijkheid gehad.”

De omloop in Antwerpen is geknipt voor sprinters. Jij bent de laatste weken in bloedvorm …

“Dat wordt mijn volgende grote doel, ja. Altijd een onvoorspelbare wedstrijd, zo’n BK. Veel zal afhangen van het tactische plan dat de twee grote teams, Davitamon-Lotto en Quick-Step-Innergetic, gaan ontvouwen. Op papier zou je zeggen : dat wordt een sprint. Maar voor hetzelfde geld zitten Boonen en ik nog voor half koers in een verloren positie. Wat je zei over die bloedvorm, wil ik trouwens wat nuanceren. De overwinningen van de laatste weken waren eigenlijk helemaal niet ingecalculeerd. Volgens mijn planning moet de topvorm later komen. Da’s het voordeel van een sprinter. Je moet niet top zijn om te winnen. Als ik de kans krijg om een zege mee te pakken, laat ik het natuurlijk niet liggen.”

Ga je naar de Tour ?

“Ik zit al van het begin van het jaar te zeuren bij de ploegleiding. Maar voorlopig konden ze me nog niets definitiefs bevestigen. Ik denk dat Robbie McEwen daar het laatste woord in heeft. Leon Van Bon vertelde me dat McEwen in de Ronde van Zwitserland zijn sprinterstreintje gaat samenstellen. Hopelijk pas ik in dat geheel. Maar als het niet zo is, zal ik niet boos zijn. Ik begrijp dat McEwen maar een paar mannetjes meekrijgt ; de Tourselecties zijn erg duur bij Davitamon-Lotto.”

Je bent dit jaar echt wel doorgebroken. Beste bewijs : je hebt sinds dit seizoen je eigen supportersclub.

“Ja ! Het Steggels Support Team is een klein project van een paar vrienden en van mijn broer Piet. Ze sturen iedere week een nieuwsbrief rond. En als ik win wordt er een vat gegeven in café De Wijzen in Hasselt. Ze hebben er al meer gegeven dan op voorhand voorzien was ( lacht).”

jef van baelen