Gert Verheyen

© BELGAIMAGE

Een trainer die zelf opstapt, omdat hij zichzelf en zijn spelers niet meer wil voorliegen. Heel uitzonderlijk in deze voetbaljungle, maar niet verrassend als het om Gert Verheyen gaat. Als je de reacties op de sociale media bekijkt, heeft Verheyen zeker nog geen krediet verloren. Van de supporters mag hij zo aan de slag bij Anderlecht, Club Brugge of Gent. Maar is dit een terechte conclusie? Ik vrees van niet. Als voormalig coach van de nationale U19, kon hij bepaalde jonge spelers verleiden om te tekenen bij KV Oostende. Maar met wisselend succes. Wout Faes was de enige jongere die echt een versterking bleek.

Een goede trainer moet ook spelers beter maken. Dit is niet gelukt, integendeel zelfs. Hij wist vooraf dat, na de hoogdagen met Coucke, het budget een pak beperkter ging zijn. Maar samen met vriend/sportief manager Hugo Broos heeft hij zijn kern zelf wel kunnen samenstellen. Beiden maakten kapitale fouten: matige Kameroense doelman, nog te frêle jeugdspelers, een Albanees die het niveau van de Belgische competitie niet aankan en een aantal Belgische afdankers. Een voorspelde achtste plaats was duidelijk te hoog gegrepen.

Zijn voetbalvisie komt misschien beter tot zijn recht bij grotere clubs, maar dan zal hij weer moeten afrekenen met grotere ego’s. En dat is hem in zijn korte trainerscarrière ook nog niet echt gelukt. Je kan respect opbrengen voor de kordate manier waarop hij Svilar (bij de U19) en Bjelica uit de kern heeft verbannen, maar de kunst is natuurlijk om met moeilijke karakters samen te kunnen werken.

Ik vind het vooral spijtig voor Adnan Custovic, die ondanks een heel verdienstelijk jaar, moest opstappen, omdat de voorzitter en de nieuwe staf een ander voetbal wou – lees: meer sprankelend voetbal. Beter voetbal hebben wij slechts éénmaal gezien: in de terugmatch van de halve finale voor de beker tegen KAA Gent.

Hoe uniek de persoon van Gert Verheyen ook is in het Belgisch voetbal; je kan niet anders concluderen dan dat zijn missie bij KVO mislukt is.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier