Javier Aguirre werd ontslagen bij Atlético.

Het zwaard van Damocles hing al een tijdje boven zijn hoofd, maar JavierAguirre kon aanvankelijk nog zijn vel redden door de kwalificatie af te dwingen voor de achtste finales van de CL. In de Primera División bleef het echter ook in 2009 lelijk tegenzitten. Na een nieuwe nederlaag thuis tegen Real Valladolid kreeg de trainer, die in 2001/02 naam maakte als Mexicaanse bondscoach en daarna vier succesvolle jaren beleefde bij Osasuna – met als orgelpunt een vierde plaats in het seizoen 2005/06 – doorgestuurd.

Atlético loodste hij in het seizoen 2006/07 naar een zevende plaats, vorig jaar eindigden ze zelfs vierde. Ook nu stond hij zevende, maar het bestuur verwachtte blijkbaar beter. “Ik vertrek met een gerust geweten”, verklaarde de coach na zijn ontslag.

Als opvolger voor Aguirre koos Atlético voor AbelResino (49), die dit seizoen aan de slag was bij tweedeklasser Castellón. Hij is een man die het huis kent, aangezien hij als doelman in 1991 en 1992 twee keer de Spaanse beker won met Atlético. In het seizoen 1990/91 vestigde Resino bovendien een opgemerkt record door zijn netten 1275 minuten ongeschonden te houden. Na zijn spelerscarrière vatte hij ook bij Atlético een nieuwe loopbaan aan, eerst als doelmannentrainer, vervolgens als adjunct van de sportief directeur en als assistent-coach onder CésarFerrando in 2004/05.

Daarna probeerde hij het als hoofdtrainer van tweedeklasser Murcia. Resino streed met die ploeg tot op de laatste dag mee voor de promotie, maar strandde uiteindelijk op de vierde plaats. In het seizoen 2006/07 ging hij als opvolger van Juan Ramón LópezCaro aan de slag bij Levante en slaagde erin met die club het behoud te verzekeren in de Liga. Vorig jaar kon hij met dezelfde club, die gebukt ging onder heel zware financiële problemen, de laatste plaats niet vermijden.

Resino heeft de naam een offensief ingestelde trainer te zijn. Hij krijgt nu tot het einde van het seizoen de kans om zich te bewijzen. “Ik zal alles geven wat ik in me heb en zelfs nog meer.”

Thierry Henry (31) zou volgens sportkrant AS door Barcelona te koop worden aangeboden. De club zou graag van de huidige vorm van de Franse spits gebruik willen maken om een gedeelte te recupereren van de 27 miljoen euro die ze destijds aan Arsenal betaalden voor zijn transfer. Als opvolger wordt gedacht aan Franck Ribéry (Bayern München).

Eric Abidal (29) verklaarde dat hij mogelijk een punt achter zijn carrière zal zetten in 2011. De Franse linksachter van Barcelona choqueerde de fans echter vooral door Karim Benzema (Lyon) af te raden voor Barça te opteren.

Arjen Robben (25) is bezig aan een heel sterke periode bij Real Madrid. Sommigen nemen er al het woord ‘Robbenafhankelijkheid’ in de mond. “We hangen even sterk af van de prestaties van Arjen als Barcelona van die van Lionel Messi“, verklaarde Iker Casillas. Vorige zaterdag werd de Nederlander na een uur spel nochtans vervangen door Julien Faubert, de Fransman die recent overkwam van West Ham.

Gerard Picqué (22) en Sergio Busquets (20) zijn de twee nieuwkomers in de selectie van bondscoach Vicente Del Bosque die vandaag met zijn jongens Engeland partij geeft.

In het duel tegen Betis liep FC Sevilla verrassend een blauwtje op. Ricardo Oliveira wettigde zijn terugkeer met een mooie goal.

Valencia kampt met ernstige financiële moeilijkheden. De club ondervindt problemen om de lonen van januari te betalen en zou dringend 16 miljoen euro moeten vinden. Los daarvan kampt Valencia ook nog met 300 miljoen euro schulden die het hoopt te kunnen aflossen door grond rond het Mestellastadion te verkopen. De economische crisis kan daarbij echter roet in het eten gooien. Momenteel reageren de spelers op alles heel kalm.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier