Luis Fernandez is de nieuwe trainer van Espanyol.

De slechte resultaten noopten het bestuur ertoe afscheid te nemen van coach JavierClemente. Het rapport van de vroegere bondscoach oogde met zeven nederlagen, twee gelijke spelen en slechts een overwinnning inderdaad bijzonder mager. Omdat de ploeg laatste stond in de rangschikking kon de Baskische coach niet langer aanblijven. Hoewel voorzitter DanielSanchezLlibre de trainer nog de hand boven het hoofd wilde houden, bezweek hij uiteindelijk toch onder de druk van supporters en bestuurders.

Om hem op te volgen doet de tweede Catalaanse club een beroep op de Fransman LuisFernandez, afkomstig uit het Zuid-Spaanse Tarifa. Fernandez werkte als coach al van 1996 tot 2000 bij het Baskische Athletic Bilbao. In 156 partijen aan het hoofd van die club haalde hij 62 overwinningen, 53 gelijke spelen en 41 nederlagen. Vooral het seizoen 1997/98 was heel sterk, want daarin eindigde Bilbao als vice-kampioen. Zijn laatste jaar bij de rood-wit-blauwen was met een elfde plaats het slechtste. Hij nam op 19 mei 2000 afscheid van de Liga met een 1-0-zege tegen Alavés. Daarna ging hij aan de slag bij PSG. Maar sinds hij daar eind vorig seizoen opstapte, zat de voormalige international zonder baan. Hij verheugt zich alvast enorm op zijn terugkeer. “Ik zou desnoods te voet gekomen zijn”, lacht hij bij zijn aanstelling. “Ik had zeker geen sterke onderhandelingspositie. Want de resultaten die ik met PSG boekte, waren behoorlijk teleurstellend. Ik had de aanbiedingen dus zeker niet voor het uitkiezen. Het voorstel van Espanyol was echt een geschenk uit de hemel. De toestand is niet hopeloos. Er rest ons voldoende tijd om het tij te keren. Daar zullen we met zijn allen keihard voor werken”, klonk hij positief. Fernandez mocht op San Mamés debuteren tegen Athletic Bilbao. Maar het zo verhoopte pscyhologische schokeffect bleef uit : na een in alle opzichten zwakke wedstrijd verloor Espanyol met 1-0. (DDv)

INAKI SAEZ riep Cesar (Deportivo), RaúlBravo en Guti (Real Madrid) op voor het barrageduel tegen Noorwegen. ROBERTO AYALA zal tijdens de wintertransferperiode Valencia ruilen voor Chelsea. De twee clubs bereikten een akkoord over een transfersom van 12 miljoen euro. ROBERTOCARLOS moet door een spierblessure drie weken langs de kant blijven. GUTI en Michel Salgado verlengden in het kielzog van Raúl hun contract bij Real Madrid tot 2009. CARLOS GURPEGUI, die positief werd bevonden op het gebruik van nandrolon, kreeg twee jaar schorsing. (DDv)

TOPSCHUTTERS : 1. Ronaldo (Real Madrid) 9 goals ; 2. F. Torres (Atlético), Pandiani (Dep. La Coruña), 7 goals ; 4. Mista (Valencia) 6 goals ; 4. Milosevic (Celta), Raúl (Real Madrid), Oliveira (Valencia), Maculula (Valladolid) 5 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier