Met veel overgave knokte Lokeren OV zich een weg naar play-off 1, naar het beeld van de passie die trainer Peter Maes al een heel seizoen predikt bij de Waaslanders. ‘De inhaalbeweging die we hebben ingezet, ziet er goed uit.’

Geconfronteerd worden met negatieve cijfers, het blijft een heikele kwestie in de zienswijze van Peter Maes. De 46-jarige Limburger is een onvoorwaardelijke aanhanger van het positivisme en probeert dat ook sinds zijn eerste werkdag op Daknam vorige zomer over te brengen naar de spelersgroep. Probeer dus als journalist niet te vaak af te komen met een verwijzing naar een mindere reeks van resultaten, genre de magere dertien op dertig tot net voor het beslissende duel op STVV, of je krijgt de volle lading van de altijd heel energiek coachende oud-doelman. “Omdat ik alles probeer te kaderen in een totaalpakket”, verdedigt hij zich. “We trokken de afgelopen maanden duidelijke lijnen maar dit alles vraagt constant om bevestiging. Je moet altijd verder denken om te kunnen overleven. Daarom moeten we nu ook heel rustig blijven.”

Veertig punten was de opzet voor aanvang van het seizoen. Na dertig speeldagen realiseerde Maes met 50 eenheden een onverhoopt resultaat. Plaatsing voor play-off 1, na de 0-2-zege op Stayen, is de kers op de taart. “We mogen nu niet te veel boven onze stand gaan leven”, oordeelt Maes echter al enige tijd. “De publiciteit die ik krijg, die verdient eigenlijk mijn hele groep. Wat ik voor de spelers beteken, dat staat voor mij voorop. Zoiets schat ik veel meer naar waarde dan een vijfde plaats. De inhaalbeweging die we hebben ingezet, ziet er goed uit.”

Hongerige spelersgroep

Ze zijn het opjagen ondertussen wel gewend bij Lokeren OV en malen er niet langer om. Het is immers de verdienste van Maes en technisch directeur Willy Reynders dat de afgelopen maanden een nagenoeg perfect parcours werd afgelegd, ondanks de groeipijnen en leerfouten van een jonge hongerige spelersgroep. De superlatieven liegen er niet om in de catacomben. De Limburger, die tussen 2006 en 2010 al YR KV Mechelen boven zichzelf deed uitstijgen en er een prima basis legde voor opvolger Marc Brys, wordt immers geprezen voor zijn correctheid. Hij blijkt ook niet de trainer die constant aan de oren van voorzitter Roger Lambrecht gaat zagen om versterking.

Vedetten passen niet bij de eerste club uit het Waasland, dat begrijpen zowel Maes als Reynders. Liever op zoek gaan naar voetballers die de Belgische competitie kennen en om uiteenlopende redenen belust zijn op revanche of zich willen tonen, dan een echte grote naam te halen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de afgelopen maanden talentvolle spelers als Denis Odoi (een 22-jarige polyvalente verdediger/middenvelder van STVV) en Sven Kums (een 23-jarige controlerende of offensieve middenvelder van KV Kortrijk) aan Lokeren werden gelinkt. Want het doel is om de komende twee seizoenen definitief door te stoten naar de subtop van het Belgisch voetbal. De trainer is een principieel persoon, dat weet ondertussen ook Lambrecht. In het verleden diende Maes altijd zijn contracten uit en ook nu liet hij geen opstapclausule opnemen in zijn driejarige overeenkomst (met een seizoen optie).

Combinatievoetbal

Door de afgesprongen onderhandelingen met investeerders via de Noorse spelersmakelaar Harald Suain is het echter wel de vraag wie financieel zal inspringen om de hogere ambities van Lokeren OV in te vullen. De inmiddels 79-jarige voorzitter Lam-brecht, die het volste vertrouwen heeft in de koopmanskunst van Reynders en Maes, dreigt het allemaal weer alleen te moeten runnen. In het verleden durfde hij echter in een euforische opwelling weleens vaker zijn portefeuille boven te halen. Daarom wordt er ook gekeken naar de IJslandse markt, zeker na de positieve ontwikkeling de laatste weken van international Alfred Finnbogason (22).

Veel nieuw spelersmateriaal is er niet nodig. Er wordt wel gezocht naar een specifieke nummer tien, zoals Runar Kristinsson er een was, want de jaartjes beginnen te wegen op Ivan Leko (33). Hij is immers een van de belangrijkste schakels in het combinatievoetbal met veel beweging waar Maes naar streeft. Dat het samenspel sinds januari minder vlotte voorin, door een gebrek aan overzicht bij jonge talenten als Nill De Pauw (21), Donovan Deekman (22) en Benjamin Mokulu (21), ondanks hun werklust, ontging ook de technische staf niet. Toch wil Lokeren de eigen jeugd speelkansen blijven geven, want lefgozers als de jeugdinternationals Laurens De Bock (18) en Jore Trompet (18) toonden al dat ze iets in hun mars hebben.

Om voetbal met passie te brengen, heb je echter ook de juiste regelaars nodig. Daarvoor doet Maes een beroep op Koen Persoons. Persoons is een slimme controlerende middenvelder, die aanvoerder Killian Overmeire stuurt en zorgt voor de juiste balans tussen aanvallen en verdedigen. Voeg daar nog de leepheid in offensief opzicht van Benjamin De Ceulaer aan toe, en de hogere regelmaat bij de Ivoriaanse doelman Barry Boubacar Copa, en je kent meteen de namen en posities van de steunpilaren bij Lokeren OV.

Heel voorzichtig wordt er gekeken naar een plaatsje bij de eerste vijf straks, want het besef is er dat de sportieve kloof met Anderlecht, RC Genk, AA Gent, Club Brugge en zelfs Standard veel te groot blijft. Vooral de concentratie en collectieve blokvorming zullen in de toppers beter moeten, want bij de competitieduels op SV Zulte Waregem (een penalty in de toegevoegde tijd) en Cercle Brugge (een doelpunt van Reynaldo in de slotminuut) kwam dat euvel bovendrijven. Of zoals Maes het eerder al correct omschreef: “Wij streven naar het maximale rendement.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE – BEELDEN:IMAGEGLOBE

Lokeren wil de eigen jeugd speelkansen blijven geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier