Bondscoach Roger Lemerre betaalt met ontslag het gelag voor de vroege uitschakeling van de Franse nationale ploeg op het WK.

Het nieuws vorige vrijdag dat bondscoach Roger Lemerre door de Franse voetbalbond aan de kant was geschoven, kwam niet echt onverwacht. Zijn positie was na de uitschakeling van les Bleus in de eerste ronde immers onhoudbaar geworden.

Hoewel de druk groot was, wilde de 61-jarige Lemerre lange tijd van geen wijken weten. De man, die Frankrijk twee jaar geleden naar de Europese titel leidde, voelde zich niet hoofdverantwoordelijk voor de vroege uitschakeling op het WK. Claude Simonet, de Franse bondsvoorzitter, kwam tot een andere conclusie. “Roger Lemerre werd ontheven uit zijn functie van bondscoach”, was het korte bericht dat werd meegegeven aan de buitenwereld.

Simonet had eerder al laten doorschemeren dat onder andere Jean-François Domergue een geschikte opvolger zou zijn. Maar kort voor de bekendmaking van het ontslag ontkende hij in alle toonaarden dat er al werd gesproken met kandidaat-bondscoaches. Vooral Alain Giresse, Jacques Santini, Guy Roux, beloftetrainer Raymond Domenech en Philippe Troussier worden in verband gebracht met de vacante functie. De beslissing moet snel vallen, want op 21 augustus volgt al een vriendschappelijk duel tegen Tunesië.

Het vertrouwen in Lemerre, die na het WK van 1998 in eigen land bondscoach werd als opvolger van Aimé Jacquet, was in een maand tijd volledig omgeslagen. Kort voor de trip naar Japan en Zuid-Korea had hij zijn verbintenis nog verlengd tot 2004. Die nieuwe overeenkomst vormde een belangrijke reden waarom Lemerre de eer niet aan zichzelf hield. Door zijn ontslag heeft hij nu recht op een riante afkoopsom. Lemerre blijft waarschijnlijk wel actief voor de Franse bond. Het contract van bondscoach werd afgekocht, maar als lid van het technisch kader bleef hij aan. In die functie heeft hij een contract tot zijn 65ste, naar verluidt met een riant salaris van 19.083 euro bruto per maand.

De bondscoach werd dus het slachtoffer van de slechte resultaten. Maar het zou te gemakkelijk zijn alleen de schuld bij hem te leggen. Vooral het gedrag van sommige vedetten, zoals aanvoerder Marcel Desailly die een zwaar uitgebluste indruk liet, slecht speelde en zijn ongenoegen duidelijk kenbaar maakte in de pers, werkte zijn doorsturen mede in de hand. Niet voor het eerst werd verwezen naar de omstandigheden waarin de duurbetaalde internationals werden opgevangen. “Hij acteerde als een echte generaal”, verwees de Chelseaspeler naar het verleden van Lemerre als bondscoach van de militairen. “Hij geeft zijn orders en eist dat we die respecteren. Van openheid was geen sprake”, verwoordde Desailly zijn gevoelens. Ook het feit dat Lemerre weinig tactische vernieuwingen invoerde na het geblesseerd uitvallen van draaischijf Zinédine Zidane, blijft tot op vandaag een gevoelig punt. (PB)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content