Vijftien jaar geleden vlogen de kogels hem om de oren. Hij vluchtte voor de oorlog in zijn land en kwam vorig jaar na heel wat omzwervingen bij Moeskroen terecht. Adnan ‘Adi’ Custovic : een goeie spits en een getekend man.

Hoewel hij niet echt een killer is op het veld, scoorde hij in zijn eerste drie matchen dit seizoen vijf keer. Zijn kanon liep daarna wat vast, maar tegen Beveren deed hij er plots een hattrick bij. Met dertien doelpunten op zijn teller zal je de Bosnische spits niet horen klagen. Vorig seizoen bewees hij met acht doelpunten en zeven assists al dat ze bij Moeskroen geen kat in een zak gekocht hadden. Een van die acht doelpunten maakte hij in de bekerfinale tegen Zulte Waregem, maar zijn goal mocht niet baten : Moeskroen verloor met 2-1. Voor hij op Le Cannonier terechtkwam, legde Adnan Custovic echter een lange weg af.

De hel

Adnan Custovic wordt in 1978 geboren in Mostar, een stad met zo’n honderdduizend inwoners in het zuidwesten van Bosnië-Herzegovina, op tachtig kilometer van de hoofdstad Sarajevo. Bij het plaatselijke Velez Mostar zet de dertienjarige ‘Adi’ zijn eerste voetbalpasjes. Maar lang kan hij niet bij Velez blijven, want in 1992 schrijft de Bosnische regering een referendum uit met de vraag of Bosnië-Herzegovina onafhankelijk moet worden. De Bosnische Kroaten en Bosnische moslims vinden van wel, de Bosnische Serviërs, gesteund door het sterk communistisch getinte Joegoslavische volksleger, zijn tegen onafhankelijkheid. Kortom, daar komt heibel van. In april 1992 breekt een oorlog uit die al snel de stad Mostar bereikt. De oorlog zou drie jaar aanslepen en pas beëindigd worden onder internationale druk in 1995 met het Verdrag van Dayton.

Samen met zijn moeder en zijn jongere broer Semir ontvlucht Adnan zijn geboortestad. Via een humanitair konvooi komen de drie in Slovenië terecht, waar ze een onderkomen vinden in een kazerne die als vluchtelingenkamp dienstdoet. Er is elektriciteit noch verwarming. Ze moeten een kamer delen met tientallen anderen. In een later interview verwijst hij naar deze periode als ‘de hel’. De gruwelbeelden van de oorlog en de zware beproevingen achteraf hebben van hem een man gemaakt die in het ‘nu’ leeft en geniet van elk moment dat hem gegeven wordt. Hij weet immers als geen ander dat alles van de ene dag op de andere kan omslaan. Ook in het voetbal.

In Slovenië begint hij te voetballen in de zesde klasse, en werkt zich langzaam op tot in de eerste afdeling. Ondertussen heeft hij ook studies voor ingenieur aangevat. Maar dan stelt een makelaar hem voor om te gaan testen bij Le Havre. Daar lusten ze het Bosnische talent wel en stellen ze hem een contract van vierenhalf seizoen voor. Adi is dolgelukkig, geeft zijn studies op en verhuist naar Frankrijk. Zijn leven als profvoetballer kan beginnen. In zijn eerste seizoen (1998/99) bij de Franse eersteklasser speelt hij tien wedstrijden, maar scoort niet. Mede daardoor belandt hij in de B-kern. Bovendien moet hij een zware operatie aan de rug ondergaan, waardoor hij een jaar op inactief staat.

Daarna komt hij bij Le Havre niet echt meer aan de bak. Scoren lukt hem nog wel naast het veld, want in Normandië leert hij zijn vrouw Aurélie kennen, met wie hij in oktober vorig jaar een zoontje Allen heeft. Na afloop van zijn contract bij Le Havre, gaat Custovic zijn heil zoeken in de Franse tweede klasse bij clubs als Laval en Amiens. Ook daar vindt hij zijn draai niet.

In 2005 loopt zijn contract bij Amiens af en staat de Bosniër op straat. Moeskroen sluit de werkloze voetballer, die ook een aanbieding van STVV krijgt, echter in de armen. Met Gil Vandenbrouck vindt Custovic eindelijk een trainer die hem vertrouwen geeft. En dat is voor Adi belangrijk. Hij verlengde dan ook onlangs zijn contract bij Moeskroen tot 2009. Ondertussen is Vandenbrouck technisch directeur geworden en werd zijn plaats op de bank ingenomen door Ariël Jacobs. In de eerste wedstrijd onder de nieuwe coach scoort Adi meteen drie keer.

In september 2006 waren de exploten van Custovic bij Moeskroen ook Blaz Siskovic, de Bosnische nationale coach, ter ore gekomen. Maar na de mindere prestaties van de Bosnische nationale ploeg is die in december aan de kant gezet en vervangen door Fuad Muzurovic. De vraag is of zijn scouts de weg naar Le Cannonier zullen vinden.

Gouden bal

Bij Moeskroen wordt Custovic meestal opgesteld achter de spitsen of op de rechterflank. De Bosniër is geen typische goalgetter die in de rechthoek op de juiste plaats opduikt. De meeste van zijn doelpunten maakt hij van buiten de zestien via een vrije trap of een afstandsschot. Naar eigen zeggen heeft hij dat harde afstandsschot geërfd van zijn vader.

DOOR STEVE VAN HERPE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content