Gourcuff zit bij Bordeaux weer op het goede spoor.

Voor een talentrijke voetballer van 22 is spelen het allerbelangrijkste. YoannGourcuff (1,85m; 79kg) was het beu te horen dat hij als offensieve middenvelder heel erg getalenteerd was, terwijl hij afgelopen seizoen slechts vier keer in de basis mocht starten bij AC Milan. De nieuwe Zinédine Zidane leek eerder in het voetspoor te treden van ThierryHenry.

Gourc kreeg immers nooit het vertrouwen van CarloAncelotti, zodat er een verhaal dreigde als dat van de wegkwijnende Titi bij Juventus, waarna die laatste bij Arsenal onder ArsèneWenger wel kon ontploffen. Gourcuff, die vorig seizoen nog een transfer naar Lens weigerde, had al een tijdje terug laten weten dat hij zich bij Milan niet zo best voelde. Dat is ook logisch, want in een team met wereldvedetten leek hij als jonge en polyvalente speler met een heel groot potentieel zijn tijd te verliezen op de bank.

Bij Bordeaux vond Gourcuff de ruimte terug die hij nodig heeft om zich in de kijker te spelen. Hij was al erg overtuigend voor de supercup en lijkt goed vertrokken om te bewijzen dat hij de nodige continuïteit in zijn spel kan leggen. Met Frankrijk speelde hij in augustus tegen Zweden slechts 42 seconden mee, en op 6 september mocht hij tegen Oostenrijk twintig minuten aan de bak. Vorige woensdag stond hij tegen Servië voor het eerst in de basis en maakte meteen indruk. Afgelopen weekend kwam Gourcuff tegen Marseille minder uit de verf, maar toch kon iedereen vaststellen dat hij opnieuw met veel vertrouwen speelt en risico’s in zijn spel durft leggen.

Het zijn precies die eigenschappen die Gourcuff, die ook niet gespeend was van enig tennistalent, op zijn dertiende deden besluiten om voor het voetbal te kiezen. De middenvelder werd op 11 juli 1986 geboren in Ploemeur, op acht kilometer van Lorient en tekende daar een aansluitingskaart. Na zijn knalprestaties bij de Franse nationale ploeg voor spelers onder zestien kreeg Lorient heel wat aanbiedingen voor hem. In de zomer van 2003 liet het hem vertrekken naar Rennes. Hij was nog maar zeventien toen LaszloBölöni hem liet debuteren in een bekerwedstrijd.

Frédéric Thiriez werd herverkozen tot voorzitter van de Profliga.

David Sommeil (34) ontwaakte na twee weken uit zijn coma. De speler van Valenciennes was op training getroffen door een hartaanval, en moet nu nog een pak bijkomende onderzoeken ondergaan.

Hatem Ben Arfa, de middenvelder van Marseille, heeft geen geluk. Nadat hij als gevolg van een probleem met de adductoren forfait moest geven voor de competitiewedstrijd tegen Sochaux en voor het WK-kwalificatieduel van Frankrijk tegen Oostenrijk, diende hij na een zwaar contact met teamgenoot Rudy Riou de training vroegtijdig verlaten. Hij liep een spierblessure op in de linkerknie en kon daardoor vorige zaterdag pas in de 68ste minuut invallen.

Op 23 en 24 september – Lyon en Bordeaux zijn vrijgesteld – staan in de zestiende finales van de Ligabeker verschillende duels tussen eersteklassers op het programma: Rennes – Le Mans, Grenoble – Nancy, Sochaux – Marseille, Le Havre – Caen, Auxerre – Toulouse en de onvervalste topper Monaco – PSG.

FC Nantes werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 880.000 euro aan oud-trainer Georges Eoomwille van diens onrechtmatig ontslag. De in februari 2007 ontslagen coach had een bedrag geëist van liefst 3,3 miljoen euro.

Een fan van Lyon kreeg vijf jaar stadionverbod nadat hij tijdens de wedstrijd tegen Saint-Etienne (1-0) een spandoek had ontrold met racistische teksten die aansporen tot vreemdelingenhaat.

Luigi Pieroni, de spits van Valenciennes, stond niet op het wedstrijdblad tegen Grenoble. Grégory Pujol, de andere ex-spits van Anderlecht, lag met een penalty in de 86ste minuut aan de basis van het 1-1-gelijkspel.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier