Montpellier promoveert naar de Ligue 1.

Na vijf jaar vagevuur in tweede klasse leidde de al vaak in opspraak gekomen coach Rolland Courbis Montpellier naar de Ligue 1. Courbis, die een soort haat-liefdeverhouding had met de al even flamboyante voorzitter Louis Nicollin, hield zich echter aan zijn woord. Ongeacht de resultaten zou hij een punt zetten achter de samenwerking, en dat doet hij nu ook. Hij zal worden opgevolgd door sluwe vos René Girard, een vroegere coach van de Franse beloften. Die zal bijstand krijgen van de onvermijdelijke Michel Mézy, een man uit de streek, die al jaren de onmisbare rechterhand is van de voorzitter.

De promotie is al bij al redelijk onverwachts gekomen. Voorzitter Nicollin had er wel openlijk zijn doel van gemaakt, maar hij moest tot de laatste speeldag wachten om te kunnen juichen. “Op een gegeven ogenblik was ik ervan overtuigd dat we niet zouden promoveren, maar het is een van de onverbiddelijke wetten van de sport dat de prijzen pas aan de meet worden uitgedeeld”, verklaarde hij. Bij de terugkeer op het hoogste niveau wil hij niet te veel veranderen. Het stadion van La Mosson kreeg al een prachtig nieuw kleedje naar aanleiding van het WK rugby in 2007 en het opleidingscentrum is een van de beste van Frankrijk. De zege van het juniorenteam in de Gambardellabeker is daar een illustratie van. Ook in de spelerskern moeten we niet te veel wijzigingen verwachten. Het bestuur probeert de belangrijkste spelers die de promotie bewerkstelligden immers bij elkaar te houden. De sterkhouders waren dit jaar vooral doelman Johann Carrasso, broer van de international van Toulouse, de Colombiaanse spits Victor Hugo Montano, die vijftien keer scoorde en vijf jaar na zijn aankomst in Frankrijk (bij Istres) volwassen lijkt te zijn geworden, en de Argentijnse middenvelder Alberto Costa, die zeer goed het spel verdeelde en acht keer scoorde op vrije trap en dan ook op de belangstelling mag rekenen van Sevilla.

Om niet dadelijk opnieuw te degraderen, verhoogt Montpellier zijn budget van 16 naar 25 miljoen euro. Volgens algemeen directeur en zoon van de voorzitter Laurent Nicollin zal dat helpen om een bijzonder getalenteerde generatie die in veel opzichten doet terugdenken aan die van 23 jaar geleden met daarbij Pascal Baills, Laurent Blanc en Pascal Lucchesi aan de club te binden. Om dat jonge talent te omringen met ervaring versterkte Montpellier zich alvast met Romain Pitau (Sochaux, 31), Cyril Jeunechamp (Rennes, 33) en Geoffrey Dernis (Saint-Etienne, 28).

Sochaux bereikte een akkoord met Jérémie Bréchet, de verdediger van PSV. Tussen 2006 en 2008 was hij al aan de slag was bij de geel-blauwen.

Anthony Mounier, het 21-jarige talent dat dit jaar bij Lyon doorbrak, tekende een vierjarig contract bij Nice. Met zijn overgang zou een bedrag gemoeid zijn van om en bij de drie miljoen euro.

Laurent Koscielny, de centrale verdediger van tweedeklasser Tours die in de belangstelling stond van Sochaux en Lorient, tekende bij die laatste club een contract voor vier jaar.

Juninho, de aanvoerder van Lyon, had aangekondigd dat hij wilde vertrekken, en tekende een contract voor twee seizoenen bij Al-Gharrafa, een club uit Qatar.

Rijsel beleeft woelige tijden. Het bestuur had een ontslagbrief verstuurd naar coach Rudi Garciaen aangekondigd dat hij zou worden opgevolgd door Paul Le Guen. Nu kwam het echter op die beslissing terug, zodat Garcia nu toch trainer mag blijven.

Gilbert Gress (67) keert terug naar zijn grote liefde. Hij werd immers aangesteld als trainer van tweedeklasser Straatsburg, een functie die hij ook uitoefende tussen 1977 en 1981 en tussen 1991 en 1994.

Yves Bertucci, vorig seizoen aan de slag als coach van Le Mans, wordt de adjunct van An-toine Kombouaré, de nieuwe coach van PSG.

Jean-Alain Boumsong verklaarde in Planète Lyon dat de aanpak van de eerder zo geroemde Claude Puel, als trainer van Lyon, niet altijd de juiste was: “Als hij was blijven werken zoals in het begin van het seizoen, hadden we wellicht voor een plaats in de Intertotocup moeten spelen. Het gebeurde allemaal te strak en te strikt. Er was geen ruimte voor dialoog, improvisatie of intuïtie. Gelukkig is hij naderhand geëvolueerd. Ik vond dat zeer edelmoedig van hem.”

Pape Diouf, de voorzitter van Marseille, werd aan de deur gezet door meerderheidsaandeelhouder Robert Louis-Dreyfus. Die verwijt hem ondanks drie opeenvolgende kwalificaties voor de Champions League dat hij geen prijzen heeft gehaald en dat de lonen te sterk gestegen zijn. Van meer doorslaggevend belang is echter wellicht de aanhoudende kritiek die Diouf gaf op Vincent Labrune, de voorzitter van het bewakingscomité die een goede vriend is van Louis-Dreyfus. Jean-Claude Dassier, die aan het hoofd staat van de informatiedienst van TF1, zal Diouf als voorzitter vervangen.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier