Stéphane Ruffier blinkt uit in de goal van Monaco.

AS Monaco beleeft een seizoen dat beduidend minder grijs is dan de voorgaande jaren. De blikvangers van het team zijn goalgetter Nené en de 23-jarige doelman Stéphane Ruffier. Verschillende media zien de Bask trouwens al als derde doelman van de Franse nationale ploeg in de plaats van Nicolas Douchez van Rennes of Cédric Carrasso van Bordeaux.

Zowel in de rangschikkingen van France Football als in die van L’Equipe staat hij bovenaan als beste keeper van de Ligue1. “Hij heeft présence, een zeer goede techniek en hij is, zoals de meeste goalies, een beetje getikt”, zegt Jérémie Janot, de doelman van Saint-Etienne, die zelf verkozen werd tot speler van de maand december. Ruffier volgt hem mogelijk op als speler van de maand januari, want hij werd voor die trofee samen met Néné en Karim Aït-Fana (Montpellier) genomineerd. Mede dankzij zijn trainers Jean-Luc Ettori, Henri Biancarelli en André Amitrano maakte Ruffier de laatste maanden veel progressie. Ook mentaal staat hij erg sterk. “Soms heeft hij zelfs iets te veel zelfvertrouwen”, weet Ettori.

Ruffier, afkomstig uit Bayonne, streek op zijn vijftiende in Monaco neer. Hij had na zijn debuut in het A-elftal op zijn twintigste tegen FC Sochaux slechts een jaar tijd nodig om de Italiaan Flavio Roma, nochtans al sinds jaar en dag een vaste waarde bij AS Monaco, als titularis te verdringen. Ruffier werd zo het vaste nummer een onder trainer Ricardo.

“Zijn progressie blijft me verbazen”, zegt René Girard, de trainer van Montpellier die hem bij de beloften lanceerde. Volgens Amitrano is Ruffier dan weer “een perfectionist die er alles aan doet om het zo ver mogelijk te schoppen en die na elk tegendoelpunt blijft oefenen om gelijkaardige situaties te vermijden. Ook als hij weinig werk heeft, zoals tegen FC Sochaux en Montpellier, maakt hij geen fouten.”

Met zijn fluotruitje, zijn indrukwekkende carrure, zijn kale schedel en zijn donkere blik valt hij in ieder geval op, al is hij meestal erg terughoudend.

Laurent Blanc zou aan zijn gesprekken met de Franse voetbalbond begonnen zijn om na het WK in Zuid-Afrika bondscoach te worden. Bondsvoorzitter Jean-Pierre Escalettes blijft dat gerucht echter met klem ontkennen.

Spits Olivier Thomert ruilde Rennes voor Le Mans, de ploeg waarbij hij zijn carrière begon.

Verdediger Grégory Bourillon stapte over van PSG naar Lorient. PSG liep trouwens de ene frustratie na de andere op, want pogingen om Ryan Babel (Liverpool), Jérémy Menez (AS Roma) en Anderson (Manchester United) te halen, mislukten allemaal.

Lille liet zijn Slovaakse spits Robert Vittek vertrekken naar Ankaragücü, de Turkse club die wordt getraind door Roger Lemerre.

Loïc Rémy, die een aanbod van 15 miljoen euro had gekregen van Rennes, blijft bij Nice, omdat Lyon, dat een voorkeurrecht heeft om zijn vroegere spits terug te halen, het dossier liet aanslepen. Nice wachtte echter tevergeefs op een tegenvoorstel van Jean-Michel Aulas, de voorzitter van Lyon.

Oud-international Sylvain Wiltord (35), die al zes maanden zonder club zat, probeert het nu bij tweedeklasser FC Metz. De eveneens werkloze Camel Meriem vond nog geen onderdak. Kenners zijn het er nochtans over eens dat hij op zijn 30e een van de beste middenvelders is in de Franse eerste klasse, maar zijn financiële verzuchtingen doen potentiële kopers terugdeinzen.

Rode Duivel Eden Hazard verlengde bij Lille tot 2014.

Profligavoorzitter Frédéric Thiriez roept op tot strenge maatregelen na de incidenten die de wedstrijden tussen AS Monaco en Nice en PSG en Lille verstoorden.

Bordeaux zit na gelijke spelen tegen Marseille en Boulogne en een nederlaag tegen Rennes in een dipje. De Girondins tellen in de stand nog slechts drie punten voorsprong.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier