Hoffenheim beleeft een stormachtige opmars.

Nog nooit maakte een club uit zo’n klein dorp (3300 inwoners) zijn opwachting in de Bundesliga. Maar inmiddels vestigde 1899 Hoffenheim zijn naam als succesvolle spektakelclub. De stormachtige opmars sinds 2000 kan niet los worden gezien van de investeringen die miljardair Dietmar Hopp zich al getroostte. Op die manier wil hij wat terugdoen voor de regio waar hij zijn succesvolle imperium opbouwde.

Het gedegen beleid vertaalde zich afgelopen zomer in een rustige transferpolitiek. Trainer Ralf Rangnick, sinds 2006 betrokken in het project, kon met Andreas Beck en Wellington slechts twee nieuwe gezichten verwelkomen. De coach hield dus vertrouwen in de spelersgroep die de promotie afdwong. Dat betaalt zich nu terug, met fraaie resultaten, zoals de 3-0 van afgelopen weekend tegen HSV.

Vooral het spitsentrio Vedad IbisevicDemba Ba (ex-Moeskroen)- Chinedu Obasi is levensgevaarlijk. Alle successen wijzigden het pad der geleidelijkheid niet. Aan de doelstelling – handhaving – verandert de hoge klassering niks.

In de winterstop staat de volgende stap op weg naar volwassenheid gepland. Dan verruilt de ploeg zijn onderkomen in Mannheim voor een nieuw stadion in Sinsheim. Dan kunnen 30.000 toeschouwers zien of de revelatie ook een blijver is.

Vooral het verhaal van topschutter Ibisevic is opmerkelijk. De 24-jarige Bosniër, die in volle oorlog (2000) vluchtte naar Zwitserland – waar hij onderdak vond bij een oom -, sloot zich toen aan bij FC Basel. Amper tien maanden later trekt hij echter met zijn gehele familie naar de VS, waar Ibisevic in Saint Louis aan de lokale universiteit zijn schutterskwaliteiten toont met 18 goals in 24 duels. Het Franse PSG merkte dat op en gaf de 1,89 meter grote spits in 2004 een driejarig contract. Het verblijf wordt geen voltreffer, want na zes maanden en amper vier duels wordt de centrumspits verhuurd aan Dijon.

Na een ommetje via Alemannia Aachen, waarmee hij degradeert op het einde van het seizoen 2006/07, is Hoffenheim er als de kippen bij om Ibisevic te contracteren. Daar scoort hij sindsdien weer met de ogen dicht.

De Uruguayanen Gustavo Varela (30, contract tot de winterstop) en Carlos Grossmüller (25, overeenkomst tot 2011) werden door Schalketrainer Fred Rutten om disciplinaire redenen teruggezet naar de amateurs. Beide spelers, die niet in de wedstrijdkern zaten tegen HSV, sloegen de training voor de niet-geselecteerden onder leiding van Sven Kmetsch over zonder te verwittigen. Varela kwam dit seizoen nog niet in actie voor de Königsblauen, Grossmüller al tweemaal.

Vorige week woensdag werd het duel Eintracht Frankfurt-Karlsruhe, een wedstrijd van de vierde speeldag, ingehaald. Het werd 2-1, waarbij IoannisAmanatidis (26) met de winning goal in de extra tijd het vel redde van trainer FriedhelmFunkel. De Griek werd ondertussen geopereerd aan de rechter-meniscus en is pas na de winterstop weer inzetbaar.

Tweedeklasser 1860 München ontsloeg na een haartest aanvaller Berkant Göktan, nadat bleek dat de 27-jarige Duitser van Turkse afkomst positief testte op cocaïne. Een zware opdoffer, want in 37 duels was Göktan, ooit een groot talent bij Bayern, goed voor 20 goals.

Na zijn goede vriend Torsten Frings beschuldigde nu ook Michael Ballack (32), de aanvoerder van de Duitse nationale ploeg, bondscoach Joachim Löw van “een gebrek aan respect en loyaliteit ten opzichte van de spelers.” Löw reageerde “zwaar verrast” door de scherpe kritiek. Afgelopen weekend excuseerde de geblesseerde Chelseamid-denvelder zich voor zijn uitspraken.

Pech voor Philipp Lahm (30). De linkerverdediger, de afgelopen weken in topvorm bij Bayern München, brak zijn voet. De international is minstens een maand out.

HSV moet het maanden stellen zonder de Kameroense verdediger Thimothée Atouba, die zijn achillespees scheurde.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier