Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Wat Steven Defour, Axel Witsel en Igor De Camargo, zogenaamd wegens vermoeidheid, niet mochten van Standard (met België deelnemen aan de Kirin Cup in Japan), gold vorige week niet voor Oguchi Onyewu, Milan Jovanovic en Sinan Bolat. Onyewu (VS) en Jovanovic (Servië) speelden WK-kwalificatieduels, maar Bolat zat slechts op de bank in twee oefeninterlands met Turkije die, net als de Kirin Cup, niet op officiële FIFA-datums werden gespeeld. Standard was dus niet verplicht zijn doelman af te staan. “Bolats geval verschilt van de andere”, is het excuus van technisch directeur Dominique D’Onofrio. “Hij is geen heel seizoen voluit moeten gaan en bovendien wist hij dat hij niet zou spelen.”

Directeur-generaal Jean-Marie Philips van de KBVB: “Als Frankrijk (vorige vrijdag tegenstander van Turkije, nvdr), Engeland of Spanje vriendschappelijk speelt, ook buiten de officiële FIFA-datums, komen al hun spelers. Daar bestaat nog fierheid om voor je land te spelen. Dat Standard Bolat laat gaan en Defour niet, daar hebben wij geen verhaal tegen. De bond heeft maar twee producten die hij kan verkopen: de nationale ploeg en de beker. Als de clubs niet meewerken, moeten ze niet klagen dat er minder inkomsten zijn.”

Bondsvoorzitter François De Keersmaecker: “De profclubs klagen altijd dat zij te veel moeten afdragen aan de federale kas, maar als de bond deals sluit die geld in het bakje brengen, worden ze afgeschoten. De les is dat we ons voortaan zullen houden aan de FIFA-datums, zelfs als dat in het nadeel van de clubs is, zodat wij tenminste sancties kunnen treffen. Nu voel ik me in mijn hemd gezet. Door vroeger dan de voorziene FIFA-datums te spelen, wilden we de spelers juist meer vakantie gunnen. Binnen de Pro League was slechts één uitzondering gemaakt: de ploeg die geen landskampioen werd, moest zijn spelers niet afstaan. Voor de kampioen gold dus geen enkel excuus. U weet hoe moeilijk het al was om met Standard afspraken te maken voor de Olympische Spelen. Ik ga niet nog meer olie op het vuur gooien dan Luciano D’Onofrio deed door te verklaren dat ik nooit op Sclessin kom en hen nooit gelukwensen stuur, wat overigens niet waar is, maar het is duidelijk dat de relatie tussen Standard en de bond zeer moeilijk is en wordt. Ook in de Pro League is de grote solidariteit zoek.”

PL-voorzitter Ivan De Witte reageert diplomatisch: “Afspraken zijn er om te worden nageleefd. Ik zal een constructief gesprek op gang brengen met Luciano D’Onofrio en Pierre François. Dit is geen proces dat we niet meer kunnen bijsturen.” S

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier