Nooit voorheen ontmoetten Juventus en Rimini (komend weekend gastheer van de Italiaanse recordkampioen) elkaar in competitie. Dat komt omdat Juventus nooit in een andere reeks dan de hoogste voetbalklasse aantrad, terwijl Rimini nooit op het hoogste niveau raakte. Na Juventus’ degradatie blijft Inter de enige club die altijd in de hoogste klasse voetbalde.

Donderdag legde Juventus zich bij monde van voorzitter Giovanni Cobolli Gigli bij de degradatie neer. Na een vier uur durende vergadering besliste de raad van bestuur unaniem om niet naar de burgerlijke rechtbank te stappen. Een verzoek van de kleine aandeelhouders om de degradatie aan te vechten werd door de rechtbank niet ontvankelijk verklaard : enkel de raad van bestuur is bevoegd namens de club een zaak in te spannen.

Als de opgelegde puntenstraf (-17) gehandhaafd blijft, moet Juventus al zes keer winnen om aan een positief puntensaldo te komen. Na Rimini ontvangt Juve thuis Vicenza, op de derde speeldag trekt het naar Crotone, dat net nog stadsrivaal Torino uit de beker trapte.

Later ontmoet Juve een paar ex-Italiaanse kampioenen : Bologna, Genoa en Napoli. Die laatste twee promoveerden net uit de derde klasse, maar worden nu al als voornaamste rivalen voor de titel genoemd. Napoli onderstreepte die ambitie door vorige week in de derde ronde van de beker Juventus ten aanschouwe van 60.000 kijkers uit te schakelen met de strafschoppen. Gianluigi Buffon trapte de beslissende penalty naast. Dat was een flinke tegenvaller voor de nieuwe trainer van Juventus, Didier Deschamps. Die mikte namelijk op bekerwinst omdat dat de enige manier is voor de nieuwe tweedeklasser om al dit seizoen Europees voetbal af te dwingen. Daartoe mobiliseerde Deschamps al vanaf de eerste ronde een paar grote namen. Die heeft Juventus nog steeds in overvloed, ondanks de massale uittocht van vedetten. Van het kampioenenteam vertrokken Cannavaro en Emerson naar Real Madrid, Ibrahimovic en Vieira naar Inter, Zambrotta en Thuram naar Barcelona, Mutu en Blasi naar Fiorentina en Abbiati naar Torino. Van de dertien spelers die op de laatste speeldag van vorig seizoen op het veld kwamen, zitten er nog steeds acht in Turijn : Buffon , Kovac, Balzaretti, Camoranesi, Giannichedda, Trezeguet, Nedved en Del Piero. Ook verdedigers Birindelli,Chiellini en spits Zalayeta behoorden vorig seizoen al bij de kern. De nieuwkomers zijn geen meelopers : de Bulgaarse spits Bojinov was een belofte bij Lecce en Fiorentina, Christian Zanetti (Inter) was een paar jaar geleden nog international, net als Legrottaglie, die van Siena terugkeert. De Fransman Boumsong (Newcastle) zat in de WK-selectie van de vicewereldkampioen. Middenvelder Marchionni (komende van Parma) viel net uit de Italiaanse WK-selectie, maar werd afgelopen week net als Buffon geselecteerd door bondscoach Donadoni voor de interlands tegen Litouwen en Frankrijk.

Aan de transferactiviteiten houdt Juventus na aftrek van de uitgaven 63,7 miljoen euro winst over. Die moeten het gebrek aan inkomsten uit Europees voetbal, sponsoring, recettes en tv-gelden enigszins compenseren. Ook met die extra inkomsten leed Juventus vorig seizoen 23 miljoen euro verlies. Een week geleden overwoog de club bij degradatie de voetbalbond nog 60 miljoen euro aan extra schadevergoeding te vragen, als compensatie voor de inkomsten die het straks moet missen.

Zaterdag kwam wereldkampioen Italië in zijn eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK 2008 niet verder dan 1-1 thuis tegen Litouwen. Nochtans stelde Roberto Donadoni (die Luca Toni en Alessandro Del Piero niet selecteerde, terwijl Francesco Totti zich nog niet klaar voelt voor een wederoptreden) zeven spelers op die in Berlijn op het veld kwamen in de WK-finale. Filippo Inzaghi maakte op aangeven van Antonio Cassano nog voor de rust de gelijkmaker, maar verder kwam Italië (dat vanavond in Parijs Frankrijk bekampt) niet.

Komende zaterdag start de Serie A met AS Roma-Livorno. Inter ontvangt Fiorentina, Milan krijgt Lazio op bezoek. In de tweede klasse trekt Walter Baseggio met Treviso naar Napoli. Jean-François Gillet speelt met Bari bij Crotone.

AS Roma trok, zoals eerder aangekondigd, de Montenegrijnse spits Mirko Vucinic (22) van Lecce aan.

Torino kreeg van Milan doelman Christian Abbiati, die vorig seizoen bij Juventus de geblesseerde Buffon verving. Het leende ook voor één jaar international en middenvelder Stefano Fiore (31) van Valencia. Vorig jaar speelde Fiore, ook al op uitleenbasis, bij Fiorentina.

Christian Vieri gaat bij Atalanta Bergamo aan het minimumcontract van 1500 euro per maand voetballen. Per doelpunt krijgt hij een flinke bonus. Na het afspringen van de overgang van Monaco naar Sampdoria wilde Vieri zelf terugkeren naar de club waar hij in 1995/96 voetbalde en waar Juventus hem weghaalde. Ook middenvelder Doni (ex-Mallorca) keerde terug naar zijn oude club.

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier