Makaay schoot Feyenoord naar de bekerfinale.

De inmiddels 35-jarige aanvaller was na zijn fletse prestatie in het gestaakte competitieduel tegen Vitesse fel bekritiseerd door coach Mario Been. In de halve finale van de KNVB-beker werd Roy Makaay zelfs naar de invallersbank verwezen, waardoor Luc Castaignos (17) zijn kans kreeg tegen FC Twente. Maar het was wel de supersub die de 2-1 aantekende en zorgde voor een droomfinale op 25 april in de eigen Kuip tegen Ajax.

“Ik pakte Roy even stevig vast en kuste hem op het voorhoofd”, verklaarde Been achteraf. De trainer deed alsof hij nooit het geduld met Makaay had verloren. “Zelf schreef ik hem nooit af. Dat deed de pers. Voor de wedstrijd was ik nog wel boos, want hij versloeg mij bij het driebanden.”

De waarheid is echter dat Been de aanvaller te onzichtbaar vindt in balbezit, maar ook te gemakzuchtig in verdedigend opzicht. Daarom kiest de Feye-noordcoach liever voor Jon Dahl Tomasson of Sekou Cissé. Maar onbedoeld benoemde Been daarmee juist de kracht van de routinier. Bij al zijn vorige clubs wachtte de 43-voudige international desnoods negentig minuten lang op zijn moment, daarbij geholpen door een feilloos gevoel voor timing en diepte. Makaay werd er topschutter mee van Spanje en Europa. Hij hield er in Duitsland, met zijn geveinsde afwezigheid, bij Bayern München zelfs de bijnaam Tor Phantom aan over.

Zijn ploeggenoten tonen veel ontzag voor zijn loopbaan en voetbalinstinct. “Elke keer als hij in de ploeg komt, zie ik veel angst ontstaan bij de tegenstander”, weet Ron Vlaar. “Hij laat zich nooit uit over de kritiek. Maar ik kan me voorstellen dat het wel eens kookt. Dit is voor hem de ultieme revanche.”

Makaay, die aan het einde van het seizoen Rotterdam waarschijnlijk opnieuw verruilt voor oud-ploeg Vitesse, reageerde zelf alleen tegenover een tv-camera. “Ik was een beetje geprikkeld”, zei hij. “Mijn kritiek zal ik sowieso binnenskamers houden. Nu kreeg ik wel de ballen vanaf de zijkant, wat de afgelopen weken niet altijd gebeurde.”

Willem II maakte bekend dat Christophe Grégoire (29), dit seizoen goed voor vijf goals in twintig duels, geen nieuwe overeenkomst krijgt. Verdediger Arjan Swinkels (25) blijft tot 2012. Doelman Maikel Aerts (ex-Germinal Beerschot) is aanvoerder af, na een wegwerpgebaar in de richting van de eigen supporters.

In de halve finale van de KNVB-beker bleek tweedeklasser Go Ahead Eagles niet opgewassen tegen Ajax (0-6). Feyenoord won met 2-1 van FC Twente.

Kevin Vandenbergh (26), in 2007 met 975.000 euro nog de duurste aankoop in de geschiedenis van FC Utrecht, mag ondanks een overeenkomst tot 2011 weg. Dit seizoen kwam de spits in acht wedstrijden aan één goal. Ook Hans Somers (32), einde contract, kan op zoek naar een nieuwe club.

RKC lichtte de eenzijdige optie in de overeenkomst van aanvaller Derk Boerrigter (23), de clubtopschutter, tot 2012. Benjamin De Ceulaer (ex-STVV) en Alex Di Gregorio (ex-Antwerp) mogen weg.

Ajax gaat tot 2013 door met Jan Olde Riekerink (ex-AA Gent) als hoofd jeugdopleiding.

Oud-international Jaap Stam blijft ook volgend seizoen teamcoach van FC Zwolle.

De toekomst van Kevin van Dessel bij VVV-Venlo is onzeker, want de optie werd niet gelicht. De transfervrije rechterspits Ruben Schaken (28) tekende voor twee jaar bij Feyenoord.

Centrale verdediger Nicky Hayen (29, ex-STVV) werd door RBC gehuldigd voor zijn driehonderdste profwedstrijd. Hij verklaarde bereid te zijn vijftig procent salaris in te leveren voor een contractverlenging.

Vera Pauw (47) is niet langer bondscoach van de Nederlandse vrouwen. De echtgenote van Bert van Lingen, de assistent van Dick Advocaat, stapte zelf op. Ondanks haar pionierswerk zat ze niet meer op dezelfde golflengte als de KNVB.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier