Demy de Zeeuw zorgt voor balans in Oranje.

Marco van Basten zit duidelijk met een luxesituatie opgescheept, als je weet dat hij voor het EK-kwalificatieduel in Albanië stervoetballers als Clarence Seedorf, Rafael van der Vaart én Dirk Kuijt op de invallersbank kan houden. De eerste twee moeten wijken voor revelatie Demy de Zeeuw, die als controlerende factor voor evenwicht zorgt op het middenveld. De AZ-speler kreeg positieve commentaren van columnist Johan Cruijff, zijn eigen trainer Louis van Gaal – die voor de commerciële tv werkt als analist – én ook de eigen bondscoach. “Gelukkig raak ik niet zo snel in de war”, verklaarde de amper 24-jarige De Zeeuw in de Nederlandse pers.

Precies een jaar geleden werd hij immers voor het eerst geselecteerd, toen hij werd weggeplukt bij een winkelpromenade. De verbazing was groot, maar maakte even later plaats voor teleurstelling, aangezien zijn debuut maandenlang werd uitgesteld. Eind maart kreeg hij, tegen Slovenië, zijn eerste speelminuten : zestien om precies te zijn. Sindsdien is er een nieuwe lijn zichtbaar, want ook Denny Landzaat (Wigan) moest wijken voor de speler die twee jaar geleden nog voor tweedeklasser Go Ahead Eagles uitkwam. “Ik begin steeds meer te wennen aan mijn positie”, opperde hij. “Vooral de balans bewaken, dat moet ik doen. De trainer zag ook dat het goed functioneerde met Wesley Sneijder en Giovanni van Bronckhorst. Er staat iets waarop we verder kunnen bouwen. Ik denk dat ik het vertrouwen niet beschaamde. Misschien heb ik nu wel een streepje voor”, lachte De Zeeuw schuchter.

Hij beseft wel dat het verwachtingspatroon zal worden bijgesteld. De complimenten kunnen snel in de plakboeken verdwijnen. “Die positieve reacties zijn leuk om te horen”, bevestigt De Zeeuw. “Vooral omdat er blijkbaar al drie jaar lang wordt gezocht naar iemand die het verkeer centraal kan regelen. Gelukkig ben ik vrij nuchter. Als je zoveel lovende kritieken krijgt, gaan mensen ook weer anders naar je kijken. Dan ontstaat er een ander soort druk. Daar zal ik nu mee om moeten gaan. Maar als ik gewoon doe waar ik goed in ben, kan dat geen probleem opleveren.”

Oranje mazzelde tegen Albanië, door in Tirana pas in de slotminuut te scoren via een halve omhaal van Ruud van Nistelrooy, op aangeven van Urby Emanuelson.

Oud-international Richard Witschge keerde bij Ajax terug als stagiair. In combinatie met zijn stage bij het Nederlands elftal onder negentien jaar krijgt hij, voor het behalen van zijn diploma trainer/coach 1, de B2 onder zijn hoede.

Kevin Vandenbergh (FC Utrecht) raakt maar niet van de invallersbank. Zuur voor onze 24-jarige landgenoot, die voor vier jaar tekende en volgens VI kan terugvallen op een jaarsalaris van 440.000 euro.

Klaas-Jan Huntelaar (Ajax) krijgt van zijn oud-club AGOVV een eigen tribune.

Jefferson Farfán (PSV) verzamelde zijn eerste speelminuten van het seizoen. De Peruaan, vorig seizoen topschutter, speelde een halfuur tegen Vitesse. Sinds de Copa América was de spits out met een scheurtje in de linkerenkel. Hij is dus net speelklaar voor de belangrijke CL-confrontatie van vanavond/woensdag tegen CSKA Moskou.

Ajax en AZ willen volgens VI vanaf volgend seizoen hun tv-rechten apart verkopen, wat een groot verlies voor de kleinere ploegen zou betekenen.

Afonso Alves blonk weer uit door zijn afwezigheid bij Heerenveen. De Braziliaanse spits kwam niet op tijd terug van een oefeninterland met de nationale ploeg. Trainer Gertjan Verbeek maakte bekend geen energie meer te willen stoppen in de affaire. Alves moet eerst praten met het bestuur.

De Graafschap is zo tevreden over de Deen Lasse Schöne (21), dat de middenvelder een nieuw contract kreeg tot 2010.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier