Het had behoorlijk wat voeten in de aarde, maar PSV vond vorige week een opvolger voor Guus Hiddink, die na het WK in Duitsland – waar hij de Australische nationale ploeg leidt – bondscoach wordt van Rusland. “Dit is fantastisch. Ik voel me gevleid om bij PSV te komen werken, bij een club waaraan ik hele goede en mooie herinneringen heb. Het is een eer als die club je opnieuw vraagt. Dit is een volgende stap in mijn trainersloopbaan. Ik ben blij en verheug me op deze grote uitdaging”, verklaarde Ronald Koeman op de officiële website van de ploeg van Timmy Simons.

Koeman stond op het lijstje dat het PSV-bestuur had opgesteld. Maar de oud-international leek echter niet de belangrijkste kandidaat. Na de afzeggingen van Henk ten Cate, die vermoedelijk Barcelona verlaat voor Ajax, en Martin Jol, die liever bij Tottenham blijft, kwamen de beleidsmakers toch terecht bij de coach van Benfica. Aangezien hij bij het Portugese nummer drie nog onder contract lag, moest er een afkoopsom worden betaald. Koeman tekende voor twee seizoenen, na een snelle afronding van de onderhandelingsgesprekken door technisch manager en oud-ploeggenoot Stan Valckx en juridisch adviseur Peter Fossen.

Als speler kende hij de nodige successen bij de lampenclub. In de periode 1986/89 won hij drie titels, twee bekers en de EC I. PSV wordt zijn vierde club als trainer. Eerder had Koeman Vitesse, Ajax en Benfica onder zijn hoede. Opvallend is dat hij bij alle clubs zijn contract niet uitdiende. Saillant blijft ook de wedstrijd waarmee de 43-jarige Koeman officieel het seizoen in augustus mag openen : het duel om de Johan Cruijffschaal, tegen Ajax in de Amsterdam ArenA, het stadion waaruit hij in februari 2005 vertrok, een dag na de uitschakeling door Auxerre in de UEFA-beker.

De 78-voudige international past perfect in het profiel van PSV. De club zocht naar een Nederlandse trainer die Spaans spreekt. Koeman is echter geen trainer die garant staat voor aanvallend en spectaculair voetbal. Bij Ajax week hij bijvoorbeeld snel af van het gepredikte 4-3-3-systeem met vleugels en greep hij terug naar een 4-4-2-veldbezetting. Koeman zal worden bijgestaan door zijn vaste assistent Tonny Bruins Slot en Jan Wouters.

Er wacht Koeman een zware klus, omdat de onzekerheid over de toekomst van bepalende spelers nog altijd groot is. “Ik wil snel met Phillip Cocu en André Ooijer om de tafel gaan zitten. Ik heb goede hoop dat zij blijven”, verkondigde hij. Minder optimistisch kan Koeman zijn over een verlengd verblijf van Alex en Jefferson Farfán. Beiden hebben besloten dat zij toe zijn aan een volgende stap in hun carrière. Een verlengd verblijf voor beiden lijkt onwaarschijnlijk.

Bondscoach Marco van Basten ondernam een serieuze poging om Jaap Stam weer bij Oranje te halen, maar de verdediger van AC Milan bleef bij zijn besluit van twee jaar geleden om te stoppen als international. Ondertussen raakte ook bekend dat Salomon Kalou (Feyenoord) niet naar het WK kan.

Van Basten had slecht nieuws voor Klaas Jan Huntelaar (Ajax), Barry Opdam (AZ), George Boateng (Middlesbrough), Nigel de Jong (Hamburg) en Romeo Castelen (Feyenoord). Deze spelers zitten niet in de WK-selectie. Eerder raakte ook al bekend dat Edgar Davids (Tottenham) en Clarence Seedorf (AC Milan) niet meegaan naar Duitsland.

Vorige woensdag ontsloeg Ajax na veertien maanden Danny Blind, net als zijn assistenten Ruud Krol en Gerard van der Lem. De club noemde drie redenen : er werd niet voldaan aan de belangrijkste doelstelling : meestrijden voor de titel ; de ploeg speelde niet het gewenste ‘attractieve, aanvallende en dominante’ voetbal en de progressie van het collectief en de individuele spelers was onvoldoende.

NAC en Willem II konden een dreigende degradatie afwenden, door na een teleurstellend seizoen met hangen en wurgen afstand te nemen van respectievelijk FC Volendam en De Graafschap. Moussa Dembele (ex-Germinal Beerschot) zorgde voor de beslissende treffer voor de nieuwe club van Dennis van Wijk.

Edwin Zoetebier (36), die zijn contract bij PSV niet wilde verlengen, werd door NAC voorgesteld als eerste aanwinst. De doelman tekende voor twee jaar. Bij Heracles werd spits Gert Jan Tamerus (25) weggehaald, terwijl ook verdediger Robbie Wielaert (NEC) werd vastgelegd.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier