In augustus kunnen kleinere clubs zich via de Beker van België in de kijker spelen. La Louvière won vier jaar geleden nog de beker, maar staat nu op de rand van de afgrond.

Een supportersbus kregen ze bij de Koninklijke Witgoor Sport Dessel zaterdagavond niet vol voor de verplaatsing naar La Louvière. De reden : te weinig belangstelling én geen beschikbare bestuursleden voor de match. Alsof de beheerders bang waren dat iemand van hen, zonder het goed en wel te beseffen, in de Borinage plots de nieuwe eigenaar zou zijn van de plaatselijke club. Royal Association Athlétisme La Louvière staat immers nog altijd te koop.

Een maand geleden stond het nog niet vast of La Louvière nog wel aan de komende competitie in derde klasse A zou beginnen. Intussen overleefde het al twee rondes voor de Beker van België. Op het veld van vierdeklasser KFC Lille bleef het 0-0 : La Louvière haalde het met de penalty’s. Vorige week trok La Louvière zelfs drie nieuwe spelers aan : onder hen oudgediende Ricardo Magro, die nog een paar jaar in de eerste klasse deel uitmaakte van de groep die de beker won. Zonder de nog niet speelgerechtigde nieuwkomers klopten de Wolven zaterdag in eigen huis met 2-1 Witgoor, net als Lille een vierdeklasser. Een schaars lichtmoment in de doffe poel van de groen-witte ellende.

Bekerwinnaar

Nog maar vier jaar en drie maanden geleden klopte La Louvière in het Koning Boudewijnstadion verrassend Sint-Truiden met 3-1. Meteen hét sportieve hoogtepunt voor de club die twee jaar eerder opnieuw naar de hoogste klasse was gepromoveerd en in volle euforie spelers met vette contracten naar de Borinage gelokt had. Door de bekerwinst speelde La Louvière zelfs Europees : in de UEFA Cup sneuvelde La Louvière eervol tegen Benfica, maar financieel zat het toen al flink fout. Na een succesvolle competitiestart liet voorzitter Filippo Gaone weten dat zijn spelers niet te vaak meer moesten winnen, anders moest hij te veel premies betalen. Vervolgens belandde ook La Louvière in de geruchtenstroom van de omkoopaffaire, de betere spelers verlieten de club. Nog maar een goed jaar geleden, in mei 2006, eindigde de ploeg achttiende en laatste en degradeerde uit eerste klasse. Omdat het geen licentie voor profvoetbal meer kreeg, zakte het meteen naar derde klasse B.

Daar werd het geen prettig seizoen. Manager Jean-Claude Verbist, die in september 2001 opgestapt was maar in augustus 2005 teruggevraagd werd, stelde vast dat er geen budget beschikbaar was. Uiteindelijk stopten Gaone en enkele sympathisanten de spelers onderweg wat loon toe. Op het veld was de ploeg met een veertiende plaats op de nacompetitie aangewezen om niet te degraderen naar vierde klasse. Even leek een financiële oplossing in de maak. Gaone vond een kandidaat-overnemer, maar in juni meldde Laurent Della Libera dat de zaak niet doorgaat. Della Libera had een plan om La Louvière tegen zijn honderdste verjaardag (in 2012) weer naar de eerste klasse te brengen. Al gauw berekende de kandidaat-overnemer uit dat de totale schuldenlast hoger lag dan de 996.000 euro die op papier stond. De reële schuld schatte Della Libera op 1,7 miljoen euro, te minderen met 400.000 euro die de club nog te goed heeft via de meerwaarde op de doorverkoop van ex-spelers. Hij haakte af.

Na de laatste barragematch tegen Rupel-Boom nam ook clubmanager Verbist ontslag. Voor het komende seizoen is er nog een beetje geld in kas, gaf Verbist bij zijn vertrek aan, maar onvoldoende om het komende seizoen uit te doen. De verkoop van de 17-jarige Yessine El Ghanassy aan Premier Leagueclub Birmingham City kan voor wat inkomsten zorgen. Bondsschulden heeft de club niet, achterstallige loonaanvragen, problemen met de groepsverzekering en vorderingen van leveranciers en ex-spelers zijn er meer dan genoeg. Kortom : zorgen genoeg. In afwachting speelt La Louvière in de volgende bekerronde tegen tweedeklasser SK Deinze. Van een tweede bekerwinst droomt in La Louvière niemand meer. S

door Geert Foutré en Daniel Devos

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier